Neuvěřitelný Zaorálek: Našel síly a nadával Nečasovi

04.11.2011 14:10

Místopředsedovi sněmovny Lubomíru Zaorálkovi dnes ale „jela“ pusa. Poslanci opozice sice ve sněmovně obstruují, co se dá, včera v noci dokonce skončili před půlnocí, ale Zaorálek dnes poslancům sdělil, že se vyspal. Své síly pak hodlal předvést na konstruktivní kritice nejen koaličních kolegů, ale dokonce i samotného premiéra Petra Nečase.

Neuvěřitelný Zaorálek: Našel síly a nadával Nečasovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Sněmovna schválila novelu zákona o veřejných zakázkách, která by měla přinést jejich zprůhlednění. Zavádí mimo jiné povinnost dodavatelů zakázek informovat o významných subdodavatelích i jejich významných akcionářích. Novelu nyní dostane k posouzení Senát.

Jako dokonalý a zároveň nemilosrdný kritik novely se ale ukázal místopředseda dolní komory, „oranžový" Lubomír Zaorálek. „Dobrý den, trochu jsem se vyspal, ale ještě by to potřebovalo," řekl na začátku k projednávání veřejných zakázek v jednací síni sněmovny Zaorálek. A pak spustil.

„Vám prostě nezáleží na tom, aby zítra kauzy typu ProMoPro a Opencard nebyly na prvních stránkách novin," burácel nejprve za sněmovním mikrofonem na kolegy z trojkoalice.

„Budou vznikat nové kauzy tohoto typu a touto novelou se nezmění nic," zdůraznil a zmínil, že to, co dnes poslanci přijmou, zkomplikovalo ministerstvo samo.

Více zde:

Těsně před závěrečným hlasováním normy - ČSSD si mezitím vzala na poradu klubu hodinovou pauzu - ale Zaorálek slovně přitlačil.

„Chtěl bych vyzvat vládu, aby nepředkládala tyto návrhy tak, aby bylo možné, že se ani jednotlivá ministerstva nedokáží domluvit, a ty základní problémy  se pak budou řešit na výboru," zmínil a vysvětlil, proč o výboru vlastně hovoří.

„Nosiči jednotlivých pozměňujících návrhů z ministerstvech totiž byli poslanci, ale ti to vlastně přehráli na Poslaneckou sněmovnu. A ta má být nakonec arbitrem? Pak se nelze divit tomu, že úroveň toho zákona je ještě horší, než vláda navrhovala sama. Vláda by ale měla přicházet jen s jedním návrhem," hřímal a hrozil na jednotlivé ministry, kteří se ani nedokážou dohodnout na tom, jak norma bude vypadat.

Je to zodpovědnost premiéra, že to špatně kaučuje...

Pak to ale přišlo. Na zjevně unaveného premiéra Petra Nečase totiž také spustil spršku jízlivých slov.

„Já prosím a žádám poslance, aby tuto roli nehráli. Vaší rolí není řešit dluhy na vládě samotné. Vláda, která má premiéra, který to neumí zorganizovat mezi ministry, tak to je špatná vláda.  A premiér by měl přitom pracovat jako manažer.

Tohle je i zodpovědnost premiéra, který tu vládu koučuje. On měl v takovéto prioritě sehrát roli toho, kdo zajistí, že ta vláda tady nepředloží nějaký polotovar, ale něco, za čím ministři vlády stojí, a ne něco, o co se tady potom servou a my jim v tom ještě pomáháme, aby to nějak dopadlo," zahřímal za sněmovním pultíkem, přičemž přímo za zády měl samotného Nečase. Ten ale seděl nehnutě s hlavou v ruce. Až později se na jeho hájení přihlásil ministr financí Miroslav Kalousek.

Zaorálek také zdůraznil, že veřejnosti přitom záleží na tom, aby se přijala kvalitní novela. „To je triviální fakt a bohužel, když šlo o takovou a důležitou práci, tak ta metoda selhala. Přizvala nás k chaosu," dodal a zdůraznil, že zákon o veřejných zakázkách je polotovar a česká veřejnost se nemá na co těšit.

Že Zaorálek byl při intelektuální síle, pak doložila další z jeho vystoupení k témuž tématu ve sněmovně. Tehdy si i zavtipkoval. „Takže já bych byl rád, protože ta debata se strašně rozšířila, aby bylo všem jasné, že teď nebudeme rozhodovat o anonymních akciích, ani o akciích na doručitele. To bude jiná debata," řekl, ale při tom sněmovní zapisovatelky zaznamenaly, že Jan Vidím z ODS pohyboval rukama, jakoby létal, čemuž se poslanci okolo smáli.  Zaorálek proto také se smíchem dodal: „ V této chvíli tedy jsme pouze u toho, že budeme rozhodovat o - a kdyby, přátelé, se to povedlo - tak vzlétnu." Své myšlenky ale nedopověděl.

Jenže jakousi tečku chtěl naopak učinit ministr financí Miroslav Kalousek. „Chtěl bych se ohradit proti tomu, jaké pozměňovací návrhy bych směl předkládat jako poslanec a ministr," zmínil.  

Kalousek: Praxe za vlády ČSSD byla pětkrát horší

"Vy tady mluvíte o špatné práci premiéra, ale pane Zaorálku, musím se smát. Já jsem tady v Poslanecké sněmovně  byl i v roce 2002 až 2005  a ta praxe za vlády ČSSD tady byla pětkrát intenzivnější.  I do rozpočtového výboru, který jsem vedl, přinášeli pozměňujíci návrhy také jednotliví poslanci z ministerstva a kdyby to sloužilo ke zkvalitnění návrhů, tak bych vyhověl," dodal Kalousek.

Jako dotčený žáček se pak přihlásil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Řekl, že jeho úřad by měl být mimo výše zmíněnou kritiku.

"Musím se ohradit proti jakémukoliv spojování ministerstva práce a sociálních věcí s projednáváním zákona o veřejných zakázkách ve sněmovně. Všechny záležitosti, které ministerstvo práce a sociálních věcí připomínkovalo, byly vyřešeny na úrovni vlády, tedy to napadení, že resort jakýmkoliv způsobem zasahoval do projednávání tohoto tisku ve sněmovně, bylo naprosto nepravdivé a naprosto zbytečné a zbytečně vyhrocující atmosféru," zmínil Drábek na svou obhajobu.

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) se pak hájila tím, že vláda se snaží omezit prostor pro ohýbání zákona a neni tedy pravda, že to nečiní, jak Zaorálek tvrdí. Koalice se podle ní například dohodla na zrušení anonymních akcií. Podotkla však, že "dokud budou lidé lidmi, nikdy se nám nepodaří vymýtit korupci do sytosti".

Více k zákonu zde:

Zákon o veřejných zakázkách má například odstranit možnost vypisování zakázek tak, aby je získala předem vybraná firma, a ruší možnost tzv. losovačky. Sněmovna ale schválila koaliční kompromisní návrh, který předložila poslankyně VV Lenka Andrýsová. Vítězná firma bude muset předložit seznam všech svých subdodavatelů, kterým uhradila více než deset procent z celkové ceny zakázky. U zakázky nad 300 milionů korun by se to týkalo už subdodavatelů, kteří zajistili více než pět procent zakázky. 

Pokud má subdodavatel formu akciové společnosti, bude muset dodavatel předkládat seznam akcionářů, kteří vlastní víc než deset procent základního kapitálu firmy. 

Veřejní zadavatelé budou muset od roku 2014 vypisovat soutěž u všech zakázek nad milion korun. Toto ustanovení však vyvolalo nevoli u některých poslanců, kteří se obávali, že dopadne zejména na malé obce. Obcím by podle nich zbytečně vzrostly náklady na vypisování a celou administraci zakázek.

K věci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…