Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí jde do třetího čtení. Ministryně Maláčová žádá o součinnost

15.07.2021 20:18 | Ze sítí

Do třetího čtení Poslanecké sněmovny jde návrh novely zákona o sociálně právní ochraně dětí, ve které jde hlavně o pomoc pěstounům. Novela také obsahuje zákaz umisťování dětí do tří let do kojeneckých ústavů ze sociálních důvodů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová žádá poslance, aby na pátečním hlasování nechyběli. „Máme za sebou obrovský kus práce a nesmí přijít nazmar,“ uvedla Maláčová.

Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí jde do třetího čtení. Ministryně Maláčová žádá o součinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Poslední šance pro ohrožené děti! V pátek jim všem můžeme zařídit větší podporu. Možnost dětí na návrat do rodiny nebo šance najít upřímnou lásku a radost v náhradní péči, má mít naši absolutní podporu. A moji rozhodně má,“ napsala Maláčová na sociální síti. 
 
Následně přidala prosbu o oslovení všech poslanců napříč jednotlivými stranami, aby na zítřejším třetím čtení novely zákona o sociálně právní ochraně dětí ve Sněmovně nechyběli. 
 

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
„Hoří to! Dejme vědět, že je klíčová nejen pro pěstouny, kde počítáme s navýšenímodměny pro ty dlouhodobé i krátkodobé, ale také pro zařízení vyžadující okamžitou pomoc, která jsou útočištěm dětem v nouzi. Máme za sebou obrovský kus práce a nesmí přijít nazmar!“ dodává ministryně. 
 
„Děti by neměly končit v ústavech. Žít v rodinném prostředí je to nejdůležitější, co můžeme dostat do života, a nikdo by o to neměl být připravený. Proto musíme systematicky podporovat primární prevenci a náhradní rodinnou péči. Velmi si vážím chuti, energie, vytrvalosti a času těchto náhradních rodin i zařízení na rodinné bázi,” uvedla již dříve Maláčová.
 
Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí počítá s více penězi pro zařízení, jako jsou Klokánky, ale i pro pěstouny. Aktuálně je v kojeneckých ústavech 228 dětí mladších tří let, z toho 33 dětí mladších jednoho roku. Za posledních deset let totiž přibylo v náhradních rodinách 6 000 dětí. „Je proto zásadní podporovat jak náhradní rodinnou péči, tak i preventivní práci s biologickou rodinou, protože nejlepší řešení pro děti, a pevně doufám, že o ty nám jde zejména, je vyrůstat v bezpečném a stabilním prostředí vlastní rodiny,“ uzavřela Maláčová. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…