Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí jde do třetího čtení. Ministryně Maláčová žádá o součinnost

15.07.2021 20:18 | Ze sítí

Do třetího čtení Poslanecké sněmovny jde návrh novely zákona o sociálně právní ochraně dětí, ve které jde hlavně o pomoc pěstounům. Novela také obsahuje zákaz umisťování dětí do tří let do kojeneckých ústavů ze sociálních důvodů. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová žádá poslance, aby na pátečním hlasování nechyběli. „Máme za sebou obrovský kus práce a nesmí přijít nazmar,“ uvedla Maláčová.

Novela zákona o sociálně právní ochraně dětí jde do třetího čtení. Ministryně Maláčová žádá o součinnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

„Poslední šance pro ohrožené děti! V pátek jim všem můžeme zařídit větší podporu. Možnost dětí na návrat do rodiny nebo šance najít upřímnou lásku a radost v náhradní péči, má mít naši absolutní podporu. A moji rozhodně má,“ napsala Maláčová na sociální síti. 
 
Následně přidala prosbu o oslovení všech poslanců napříč jednotlivými stranami, aby na zítřejším třetím čtení novely zákona o sociálně právní ochraně dětí ve Sněmovně nechyběli. 
 

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí
„Hoří to! Dejme vědět, že je klíčová nejen pro pěstouny, kde počítáme s navýšenímodměny pro ty dlouhodobé i krátkodobé, ale také pro zařízení vyžadující okamžitou pomoc, která jsou útočištěm dětem v nouzi. Máme za sebou obrovský kus práce a nesmí přijít nazmar!“ dodává ministryně. 
 
„Děti by neměly končit v ústavech. Žít v rodinném prostředí je to nejdůležitější, co můžeme dostat do života, a nikdo by o to neměl být připravený. Proto musíme systematicky podporovat primární prevenci a náhradní rodinnou péči. Velmi si vážím chuti, energie, vytrvalosti a času těchto náhradních rodin i zařízení na rodinné bázi,” uvedla již dříve Maláčová.
 
Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí počítá s více penězi pro zařízení, jako jsou Klokánky, ale i pro pěstouny. Aktuálně je v kojeneckých ústavech 228 dětí mladších tří let, z toho 33 dětí mladších jednoho roku. Za posledních deset let totiž přibylo v náhradních rodinách 6 000 dětí. „Je proto zásadní podporovat jak náhradní rodinnou péči, tak i preventivní práci s biologickou rodinou, protože nejlepší řešení pro děti, a pevně doufám, že o ty nám jde zejména, je vyrůstat v bezpečném a stabilním prostředí vlastní rodiny,“ uzavřela Maláčová. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…