ODS účtuje s Babišem kvůli jeho útočné smršti v novinách. Nadzvedla i Němcovou

24.06.2014 16:03

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se v Lidových novinách opřel do ODS v souvislosti s návrhem novely zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou připravil poslanec občanských demokratů Bohuslav Svoboda, aby bylo možné předcházet možným střetům zájmů. Svoboda se posléze v reakci pro ParlamentníListy.cz spolu s Miroslavou Němcovou, Ivanem Langerem a dalšími kolegy z ODS vyjádřil k Babišově kritice.

ODS účtuje s Babišem kvůli jeho útočné smršti v novinách. Nadzvedla i Němcovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Kdy v naší zemi bude lépe?

75%
hlasovalo: 6934 lidí

„Strana, která v Česku úspěšně založila kmotrovský systém a dodnes živí takzvané politické podnikatele, dostala spásný nápad. Svůj program Antibabiš (jiný nemá) chce zanést i do legislativy. Předloží prý novelu, podle které by se výběrových řízení nemohly účastnit firmy napojené na veřejné činitele. Kmotři, jejichž firmy jsou napojené na ODS, mohou být tedy v klidu. Jde totiž o ‚činitele neveřejné‘,“ napsal v Lidových novinách a na blogu iDnes.cz Andrej Babiš.

ODS jako synonymum propojení byznysu a politiky

Podle něj je proto ODS pokrytecká. Dokonce ji označil za synonymum propojení byznysu a politiky. „To propojování začalo někdy během privatizací v 90. letech. Bács a Sinha (rozuměj patnáctimilionový dárek pro ODS od kluků z Třineckých železáren) byl takový první jasnější případ. Pan Klaus to ale tehdy vyhodnotil tak, že ‚jedeme dál‘, tak se jelo dál, ale o něco sofistikovaněji,“ napsal dále předseda hnutí ANO a vicepremiér.

A připomněl některá jména spojená s ODS. „Rittig, Janoušek, Hrdlička, Oulický, Novák, Dlouhý, Jurečko, Zika, Roman, Dalík, Řebíček... Firmy těchto pánů, které byly nebo jsou napojené na veřejné zakázky, si všichni jistě zvládnou dohledat sami. Jsou tyto firmy napojené na veřejné činitele? ODS by asi řekla, že ne, že jde pouze o firmy napojené na jejich kmotry, takže je vše v pořádku. Kmotrů ODS se tedy zákon navrhovaný ODS zřejmě nedotkne. I tak je škoda, že tato strana nevymyslela tuhle objevnou normu dřív. Pan Řebíček by si se svým Viamontem asi nekupoval místo ve vládě, aby si později mohl koupit fotbalovou Slavii,“ uvedl dále ministr financí.

Babiš: Z politiků nežijeme a nikdy jsme nežili

„Já ani má firma (a já se opravdu za svou firmu nestydím, nepotřebuji se od ní distancovat jako pan Řebíček) z politiků nežijeme a nikdy jsme nežili. Politiky ODS ale chápu, jejich největším úspěchem je, že jsou v politice. Nic jiného za sebou nemají. A chápu i sympatii TOP 09 k tomuto návrhu. Také si nepamatuji, že by nějaký politik této strany nějakou úspěšnou firmu vybudoval. Možná by se dalo přece jen považovat za úspěch, že firma současného předsedy klubu ODS Stanjury získávala zakázky od města Opavy v době, kdy byl pan Stanjura primátorem Opavy. Ale to byl vlastně jen detail. On přece svou firmu chlapácky přepsal na manželku, takže už na ni nebyl jako veřejný činitel napojen (na tu firmu),“ upozornil dále majitel Agrofertu.

Svoboda: Předpokládal jsem, že novela bude Babišovi vadit

Bohuslav Svoboda v Babišem kritizované novele navrhuje, aby se výběrových řízení nemohly zúčastnit společnosti napojené na veřejné funkcionáře, které kvůli tomu mohou být v nezaslouženě výhodnějším postavení vůči své konkurenci. Třeba díky přístupu k neveřejným informacím od zadavatele. Svobodu nijak nepřekvapilo, že tato novela se stane trnem v oku právě Andreji Babišovi.

„Předpokládal jsem, že bude panu Babišovi vadit, protože tato novela je proti tomu, aby bylo možné si ze státních peněz udělat dojnou krávu. Já nemám s kmotrovstvím nic společného. Na rozdíl od pana Babiše jsem toho už hodně udělal proti korupci. On zatím ještě nic. Kvůli kmotrům jsem v politice, bojoval jsem proti nim a v Praze se s nimi vypořádal. Za to po mně stříleli a vyhrožovali mi,“ připomněl ParlamentnímListům.cz bývalý pražský primátor.

Němcová: Místo řečí o ODS by měl vysvětlit své vazby

Poslankyně ODS Miroslava Němcová k tomu dodává: „Místo řečí o ODS by měl A. Babiš vysvětlit své letité vazby na I. Rittiga a S. Grosse. Nejprve si musí zamést před vlastním prahem a nejednat podle principu ‚zloděj křičí,chyťte zloděje‘. Jeho firma je napojená na státní finance a naše novela má pomoci tento gigantický střet zájmů řešit. Heslem: Budu řídit stát jako firmu, myslel: Udělám si ze státu svou firmu.Tomu chceme zabránit,“ uvedla v SMS zprávě pro ParlamentníListy.cz někdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Benda: Zvýší se důchody a tím i Babišovy zisky

Vyjádřil se také další poslanec ODS Marek Benda. „V okamžiku, kdy například přijde důchodcům více peněz, se nepochybně zvyšují i zisky Babišových firem, které prodávají základní potraviny. Chceme, aby se lidé, kteří vlastní firmy - pokud už jsme tedy došli do stavu, kdy nám vládnou oligarchové -  nemohli podílet na veřejných zakázkách. To mi přijde naprosto normální,“ řekl.

Bendl: Populistická a laciná snaha odpoutat pozornost

Podle bývalého ministra zemědělství a dopravy za ODS Petra Bendla se Babiš jen snaží odpoutat pozornost. „Vládnímu miliardáři, jehož firmy jsou napojené a závislé na štědrém dotačním systému státu, se návrh ODS logicky líbit nemůže, a tak se snaží populisticky a lacině obracet pozornost jinam,“ napsal ParlamentnímListům.cz Bendl.

Langer: Dokud bude aktivní v politice, podnikat a brát státní dotace...

Svou reakci zaslal ParlamentnímListům.cz také exministr vnitra Ivan Langer. K Babišovým slovům o pokrytectví říká: „Andrej Babiš založil své hnutí na negaci celého polistopadového vývoje u nás, díky němuž je jedním z nejbohatších čechoslováků!" K politickému podnikání a kmotrovství pak Langer dodává: „Dokud bude Andrej Babiš aktivní v politice, přitom podnikat a brát státní dotace, musí počítat s tím, že za symbol politického podnikatele, někteří říkají - kmotra, bude považován právě on."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…