ODS ustoupila knížeti. Její poslanci se o mocný úřad nepoperou

13.06.2012 14:43

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz od důvěryhodného zdroje z Poslaneckého klubu ODS se v úterý na zasedání klubu dlouze, více než dvě hodiny, diskutovala otázka kandidáta občanských demokratů na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

ODS ustoupila knížeti. Její poslanci se o mocný úřad nepoperou
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ivan Fuksa

Původně se očekávalo, že proběhne kandidátský rozstřel mezi poslanci ODS Zdeňkou Horníkovou, kterou podporoval premiér Petr Nečas, a poslancem Ivanem Fuksou, který měl podporu poslanců kolem expředsedy klubu Petra Tluchoře. Tento souboj se však dle současných informací neuskuteční.

Knížecí námitky

Minulý čtvrtek měl totiž předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg podle informací ParlamentníchListů.cz na zasedání špiček koalice K 9 říct, že nechce, aby prezidentem NKÚ byl kdokoli z aktivních politiků, poslanců či senátorů.

ODS tedy na úterním klubu opustila myšlenku, že by jejím kandidátem byl Fuksa, nebo Horníková. Dle dohody poslanců má kandidáta či kandidáty ODS na funkci prezidenta NKÚ, o kterých by patrně definitivně rozhodl klub, navrhnout nejužší vedení strany, Grémium ODS. Díky tomu, že si Schwarzenberg nepřeje žádného aktivního politika, bude hledat ODS kandidáta, který se aktivně nepohybuje v politice a pokud by byl pouze řadovým členem ODS, tak by ze strany případně vystoupil.

Nabídka ČSSD je nepřijatelná

Podle informací ParlamentníchListů.cz sociální demokraté ODS navrhli, že když občanští demokraté podpoří na post prezidenta NKÚ stávajícího viceprezidenta NKÚ a bývalého poslance ČSSD Miloslava Kalu, sociální demokraté podpoří kandidáta ODS, který by se stal viceprezidentem NKÚ. To je pro ODS ale nepřijatelné.

„Očividně s knížetem nehneme, tak se dohodlo, že grémium navrhne případné kandidáty ODS, kteří se však nepohybují v aktivní politice, abychom vyšli knížeti vstříc. Bez podpory TOP 09 a peakovců totiž těžko našeho kandidáta prosadíme. Souboj Fuksa versus Horníková tak padá. Socani nám nabízejí místo viceprezidenta, když na prezidenta NKÚ podpoříme stávajícího viceprezidenta Kalu, to je ale pro nás samozřejmě nepřijatelné,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen poslaneckého klubu ODS.

Petru Nečasovi by řešení, že nakonec nedojde k souboji Fuksa-Horníková, mohlo vyhovovat, protože tak nevyplave na povrch, že Tluchoř má v poslaneckém klubu stále dost příznivců a klub se nebude na této otázce štěpit.

Šance Václava Peřicha

V souvislosti s tím, že si TOP 09 nepřeje v čele úřadu aktivního politika, bývá jako kompromisní kandidát zmiňován bývalý viceprezident NKÚ Václav Peřich. Například v březnu se o Peřichovi pochvalně zmínil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Peřich byl členem KDS, která se sloučila s ODS, ale nyní se Peřich ve vrcholné politice již neangažuje.

Funkce prezidenta NKÚ není od 21. února letošního roku obsazena. Tento post se uvolnil poté, co Městský soud v Praze Františku Dohnalovi potvrdil podmíněný trest za odmítnutí vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…