Obce mohou přijít k majetku bývalé federace

09.12.2011 13:09

Zelenou dnes dostal zákon, podle něhož by se obce mohly dostat k dalšímu svému historickému majetku, který je nyní státní a býval ve vlastnictví České a slovenské federativní republiky. Předloha míří k posouzení do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Obce mohou přijít k majetku bývalé federace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Problém je však v tom, že vládě se zákon nelíbí. Poukazuje na to, že by mohl vést k řadě soudních sporů. Majetek prý navíc není dostatečně přesně vymezený. 

Obce by podle novely získaly majetek, který vlastnily ke konci roku 1949 a jenž byl ke dni účinnosti zákona o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí v květnu 1991 v držení federace. Podmínkou by bylo také to, že tento majetek není ve vojenských újezdech. 

Nemovitosti by obce získaly k lednu 2013. Pokud by o ně nestály, musely by podle předlohy do konce příštího roku písemně uvést, že o majetek nemají zájem.

Vláda přijala už v roce 1994 usnesení, podle kterého měl být dříve federální historický majetek obcí vrácen. Nemovitosti ale převedeny nebyly, převážil názor, že je nutné přijmout zvláštní zákon, píšou předkladatelé v důvodové zprávě. O vydání majetku se vedla další jednání, k cíli nikdy nedospěla. Obce neuspěly ani v soudních sporech. 

"Vznikl dlouhodobě neudržitelný stav nerovnoprávnosti, kdy historický majetek byl obcím v některých případech vydán zpět a v některých případech nikoliv," uvedli předkladatelé z řad poslanců ODS, TOP 09 a Starostů, Věcí veřejných a ČSSD. 

Jak upozornila ČTK, objem majetku lze podle jednoho z předkladatelů Františka Dědiče (ODS) těžko kvantifikovat. Podle odhadů jde řádově o tisíce hektarů lesů a některé zemědělské plochy. Autoři novely vycházejí z myšlenky, že historický majetek má být obcím vrácen bez ohledu na to, zda dříve patřil České republice, nebo federaci. 

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…