Obce mohou přijít k majetku bývalé federace

09.12.2011 13:09

Zelenou dnes dostal zákon, podle něhož by se obce mohly dostat k dalšímu svému historickému majetku, který je nyní státní a býval ve vlastnictví České a slovenské federativní republiky. Předloha míří k posouzení do výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

Obce mohou přijít k majetku bývalé federace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Problém je však v tom, že vládě se zákon nelíbí. Poukazuje na to, že by mohl vést k řadě soudních sporů. Majetek prý navíc není dostatečně přesně vymezený. 

Obce by podle novely získaly majetek, který vlastnily ke konci roku 1949 a jenž byl ke dni účinnosti zákona o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí v květnu 1991 v držení federace. Podmínkou by bylo také to, že tento majetek není ve vojenských újezdech. 

Nemovitosti by obce získaly k lednu 2013. Pokud by o ně nestály, musely by podle předlohy do konce příštího roku písemně uvést, že o majetek nemají zájem.

Vláda přijala už v roce 1994 usnesení, podle kterého měl být dříve federální historický majetek obcí vrácen. Nemovitosti ale převedeny nebyly, převážil názor, že je nutné přijmout zvláštní zákon, píšou předkladatelé v důvodové zprávě. O vydání majetku se vedla další jednání, k cíli nikdy nedospěla. Obce neuspěly ani v soudních sporech. 

"Vznikl dlouhodobě neudržitelný stav nerovnoprávnosti, kdy historický majetek byl obcím v některých případech vydán zpět a v některých případech nikoliv," uvedli předkladatelé z řad poslanců ODS, TOP 09 a Starostů, Věcí veřejných a ČSSD. 

Jak upozornila ČTK, objem majetku lze podle jednoho z předkladatelů Františka Dědiče (ODS) těžko kvantifikovat. Podle odhadů jde řádově o tisíce hektarů lesů a některé zemědělské plochy. Autoři novely vycházejí z myšlenky, že historický majetek má být obcím vrácen bez ohledu na to, zda dříve patřil České republice, nebo federaci. 

Dnes ve sněmovně:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…