Objevil se další adept do vedení ODS. Ministr Tomáš Chalupa

11.10.2012 16:25

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz má o funkci místopředsedy ODS zájem další z vysoce postavených straníků. Do nejvyššího vedení má v úmyslu kandidovat ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Redakci ParlamentníchListů.cz to potvrdilo několik zdrojů z ODS.

Objevil se další adept do vedení ODS. Ministr Tomáš Chalupa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Sám Chalupa na dotaz redakce, zda bude vskutku kandidovat, nereagoval a kandidaturu oficálně nepotvrdil. Chalupa je znám jako opatrný hráč, který vyčkává. "Jeho rozhodnutí kandidovat by zvrátily jen nepředvídatelné události, které by pro něj nehrály. Zájem kandidovat má, a má v pražské ODS silnou podporu," řekl ParlamentnímListům.cz  vysoce postavený člen ODS.

Pro svou kandidaturu má prý Chalupa podporu velké části pražské ODS, zatímco primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda v pražské ODS kontinuálně podporu ztrácí.

Z oblastních sdružení stojí za Svobodou již jen jeho domovská Praha 2, dále Praha 5 a 9. V klubu zastupitelů ODS na magistrátu za ním stojí víceméně již jen Aleksandra Udženija, Ivan Kabický a Jan Kalousek.

Dobré vztahy s Klausem

Bývalý starosta Prahy 6 Chalupa je šéfem oblastního sdružení ODS v této městské části. Chalupa je znám dobrými vztahy s prezidentem republiky Václavem Klausem.

Chalupa studoval žurnalistiku, politologii a úspěšně dokončil práva na Univerzitě Karlově v Praze. Na počátku 90. let působil jako novinář, členem ODS je od roku 1992. V letech 1997-1998 působil jako vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí Úřadu vlády ČR, když byl premiérem Václav Klaus. V současnosti je ministrem životního prostředí.

Tři jména z Prahy

V pražské ODS je to již třetí jméno, které se objevilo v souvislosti s kandidaturou na místopředsedu ODS. Poslanec a bývalý předseda pražské ODS Boris Šťastný již svou kandidaturu avizoval. O své kandidatuře do vedení ODS hovořil i primátor Bohuslav Svoboda, avšak ten podporu v Praze neustále ztrácí a hovoří se i o tom, že může po krajských volbách skončit ve funkci primátora. Chalupa má ze tří jmenovaných adeptů největší šanci.

Svou kandidaturu do vedení ODS již oznámil ministr průmyslu a šéf jihočeské ODS Martin Kuba, první místopředsedkyně Miroslava Němcová bude rovněž opět kandidovat do vedení.

Dále se počítá s tím, že bude kandidovat minimálně na místopředsedu Pavel Blažek. Když ODS dobře dopadne v Plzeňském kraji tak patrně i Jiří Pospíšil. U Pavla Drobila a Alexandra Vondry oslabené aférami je to otázka. Svého kandidáta nabídnou i středočeští občanští demokraté. Volební kongres ODS se uskuteční v termínu od 2. do 4. listopadu v Brně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…