Okamura veřejně vypálil: Třináct milionů odebrat z projektů na pomoc romským dětem. Je to diskriminační vůči neromským dětem!

15.12.2017 12:33

Místopředseda sněmovny u řečnického pultíku v dolní komoře parlamentu opět spustil kanonádu. Zaútočil na české vojáky na zahraničních misích, zkritizoval poskytování zahraniční pomoci a ránu od něj dostali i neziskové organizace. Ty prý jen parazitují na systému.

Okamura veřejně vypálil: Třináct milionů odebrat z projektů na pomoc romským dětem. Je to diskriminační vůči neromským dětem!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura na půdě Sněmovny předestřel, jaké změny rozpočtu by rád prosadil. V prvé řadě by si prý rád posvítil na tzv. politické neziskovky. Tedy ziskovky, které na systému parazitují ve jménu nějaké své politické pravdy," poznamenal Okamura. Tyto organizace by oddělil od těch, které pomáhají dětem či starým lidem, které si podání pomocné ruky od státu jistě zaslouží.

Desítky milionů a možná i více tečou na nejrůznější politické a ideologické pseudoprojekty, jako jsou nejrůznější nepotřebné příručky, brožurky a tiskoviny, které vídáme válet se po všech možných místech. Rozklíčovat státní peníze, které tečou všem tzv. politickým neziskovkám, žádá bohužel větší časový prostor, než jsme dostali teď po volbách. ... Tomuto tématu se tedy budeme v SPD nadále intenzivně věnovat," přislíbil Okamura. Jeho hnutí bude i nadále trvat na tom, aby neziskové organizace s politickým programem přišly o všechny státní dotace.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vedle toho si Okamura postěžoval, že v rozpočtu lze jen těžko zjistit, jak efektivně jsou peníze vydávány. Zní bohulibě, když se řekne, že se přidají peníze na zdravotnictví, ale už nezjistíme, zda za ně byl pořízen moderní přístroj, nebo starý předražený krám. Proto SPD dlouhodobě volá po tom, aby politici nesli za svá rozhodnutí také hmotnou odpovědnost.

„To, že by někdo začal nést konkrétní odpovědnost za hospodaření s veřejnými penězi, je pro české politiky ještě větší strašák než demokracie," rýpl si Okamura do některých svých kolegů. A to pořád ještě nebylo všechno.

Do třetice doporučil, aby bylo třináct milionů korun odebráno z projektů určených na pomoc romským dětem. Považuje tyto projekty za diskriminační vůči dětem neromský. Těchto 13 milionů korun by Okamura rád věnoval na programy prevence kriminality a boje proti drogové závislosti.

„Romům bychom měli nabídnout možnost integrovat se zadarmo, tak jak to dělá každý z nás," zdůraznil ve svém projevu ve Sněmovně Okamura.

A to pořád nebyl konec. Padly ještě dva návrhy. Hnutí SPD by rádo přesunulo 300 milionů korun původně určených na vojenské zahraniční mise na podporu výcviku aktivních záloh v ČR. Než svůj projev ukončil, volal ještě po tom, aby sto milionů korun navíc dostali hendikepovaní spoluobčané a lidé pracující v rámci integrovaného záchranného systému. Tyto peníze by se měly vzít z kapitoly zahraniční pomoci.

Místopředseda Pirátů Mikuláš Peksa Okamurovi za jeho návrhy vyčinil. Už proto, že peníze plynoucí na zahraniční rozvojovou pomoc slouží k tomu, aby bylo pomoženo lidem ve světě a oni neměli důvod mířit do Evropy. V podobném duchu se vyjádřil také poslanec Karel Rais za hnutí ANO.

Místopředsedkyně TOP Markéta Pekarová Adamová si ještě přisadila. Okamura prý na jedné straně volá po pomoci invalidům, ale na druhé straně útočí na neziskové organizace. „A kdo myslíte, že tu pomoc nakonec realizuje?" zeptala se Adamová Pekarová Okamury. „Jsou to neziskové organizace," odpověděla si.

Za neziskové organizace se postavil také předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, který poslance požádal o více peněz pro skauty, pro junáky a pro další organizace, které pracují s mládeží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…