Okamurova Samková udělala z debaty estrádu. Rozdala Sidol, Stalina a tekuté sladidlo. A navíc...

20.03.2014 7:21

REPORTÁŽ Sidol na čištění bruselských klik. Knihu od Josifa Vissarionoviče Stalina, aby se nezapomnělo na minulost. Tekuté sladidlo jako připomínka kontroverzního spotu Evropě to osladíme. Tím včera překvapila účastníky debaty Má se Evropská unie rozšiřovat? lídryně kandidátky Úsvitu přímé demokracie pro volby do Evropského parlamentu Klára Samková.

Okamurova Samková udělala z debaty estrádu. Rozdala Sidol, Stalina a tekuté sladidlo. A navíc...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Číslo jedna na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb, advokátka Klára Samková

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Z nevzhledné igelitové tašky, v reakci na možný zákaz jednorázových igelitových tašek Evropskou unií (EU), vyndala Klára Samková jmenované předměty. Cídidlo na kovy Sidol s utěrkou darovala za výše zmíněným účelem čtyřce na kandidátce ČSSD pro eurovolby Miroslavu Pochemu. Knihu O nedostatcích stranické práce a opatřeních k likvidaci trockistických a jiných obojetníků od Stalina dvojce kandidátky KSČM Jiřímu Maštálkovi. „Sovětský svaz je v kapitalistickém obklíčení," zacitovala ze sešitku s tím, že obdarovaný s ní ve straně určitě uspěje. A tekuté sladidlo nakonec dala volebnímu lídru ODS Janu Zahradilovi v reakci na kritizovaný spot Evropě to osladíme, který propagoval české předsednictví v Evropské unii a v němž tuzemské celebrity oslavovaly kostku cukru jako tradiční český výrobek.

Se Samkovou o zábavu postaráno

Stalo se na úvod debaty Má se Evropská unie rozšiřovat?, kterou pořádal nevládní think tank Evropské hodnoty v Evropském domě v Praze. Samková tím jasně potvrdila, že nejspíš pronikne na první místa politických bavičů a nudit se s ní nebudeme, ale i to, proč Senát v roce 2003 nesouhlasil s jejím jmenováním do funkce ústavní soudkyně. Jinak Poche se daru ani nedotkl, Maštálka si knihu vzal, Zahradil si osladil vodu ve sklenici a pravil: „To je tak sladké, že se to ani nedá požít." Nicméně pak už se přešlo k debatě.

„Evropská unie by se měla rozšířit, ale v dohledné budoucnosti to nebude a jak bude EU vypadat za deset let, toť otázka. U Ukrajiny to nevyšlo a u Turecka státy jako Francie a Německo nejspíš jeho vstup zablokují. Nahlas se to neřekne, budou se hledat bypassy, aby se to nemuselo říct naplno," řekl nedávno ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Podle Samkové je nedřív třeba redefinovat, co je to EU, když jsou její součástí i země jako Francouzská Guyana, která se jako francouzský zámořský department nachází v Jižní Americe. Kritériem by podle ní měly být evropské křesťanské hondoty, takže vstup Turecka do EU je pro ni nepředstavitelný.

„V dohledné době by měla začít přístupová jednání se západním Balkánem, ale nerozšiřoval bych EU, jak to chtěl kdysi Václav Klaus, třeba o Kazachstán. Turecko hospodářsky i geograficky do EU patří, ale u jiných věcí je třeba zdrženlivosti," sdělil Poche. Samková dala k lepšímu, že řešení podružností jako názvy českých potravin nebo igelitové tašky přivedly EU do takového rozkladu, v jakém je. Postrádá prý dlouhodobější vizi.

Další kandidát v roli posluchače

Kandidát do eurovoleb za Stranu svobodných občanů Vít Jedlička sedící mezi posluchači se zeptal, proč EU vlastně potřebujeme, když by šlo v Evropě všechno i bez ní. „Například boj s padělky, což je hlavně u léků dost důležité," sdělil jeden z důvodů Maštálka. Samková hovořila o identitě malé země s tím, že se v EU cítí lépe, byť se skřípějícími zuby. Poche mluvil o volném pohybu osob či zboží. Zahradil zase o tom, že když už jsme do EU kvůli politickému rozhodnutí vstoupili, tak by bylo dost těžké vystoupit a v rámci „reálpolitiky" by ze strany EU mohla přijít odveta, aby si to každý další rozmyslel.

K problémům na Ukrajině se postavili takto. Podle Pocheho má unie svůj podíl na vyvolání tamní krize. Dle Maštálky nemělo jít o sbližování EU s Ukrajinou zaměřené proti Rusku, ale v debatě či spolupráci s ním. Zahradil prohlásil, že šlo o euforii z dlouholeté expanze EU, což se nyní bude muset přehodnotit. Samková zase, že to byl pokus EU koupit Ukrajinu a ten kšeft nevyšel, přičemž Evropa vypadá jako Entropa Davida Černého, takže je obehnána hrozivým potrubím. Jedlička za Svobodné ale Samkové vyčetl, že je politická turistka. „Je mi jedenapadesát let. Zastávám stále stejné názory jako dnes, ale politické strany mi odputovaly. ODS se změnila a TOP 09 je konzervativní strana, jejíž předseda se promenuje na kulturních akcích s děvkou, přičemž má doma manželku," reagovala.

Z materiálů think tanku Evropské hodnoty, jež každý při debatě dostal, lze vyčíst mnohé. A tak jen základní fakta, neboť opakování je matkou moudrosti. „Počet členů Evropské unie vzrostl v roce 2013 na 28 přistoupením Chorvatska. V současnosti probíhají přístupová jednání s Černou Horou, Srbskem, Tureckem a Islandem. Kandidátský status má Makedonie. Zato Kosovo a Albánie mají status potenciálních kandidátů. Všechny frakce v Evropském parlamentu se v zásadě shodují na pokračování rozšiřování EU, i když jejich motivy se liší. Sporná zůstává otázka Turecka," píše se v nich. Sociální demokrat Miroslav Poche opustil debatní místnost jako první. „Jsem netušil, že je ta Samková tak ulítlá," povzdechl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…