Opoziční Michalík i Dolejš: Nebudeme hlasovat pro rozpočet

25.10.2011 9:09

ČSSD i KSČM tvrdí, že zákon o státním rozpočtu na příští rok nepodpoří. Poslanci totiž návrh státního rozpočtu pro příští rok začnou projednávat na dnes začínající schůzi. Vláda počítá se schodkem 105 miliard korun. Poslanec Alfréd Michalík z ČSSD ale navrhl vrátit předlohu vládě k přepracování. K zápornému postoji se ve sněmovně přidají i komunisté. Podle člena rozpočtového výboru sněmovny za KSČM Jiřího Dolejše by měl ministr financí rozhodně věnovat více pozornosti navýšení příjmů.

Opoziční Michalík i Dolejš: Nebudeme hlasovat pro rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Poslanci dnes mají rozhodnout o novém občanském zákoníku a o návrhu zákona o veřejných zakázkách. Mezi nejsledovanější body programu bude patřit projednávání zákona o státním rozpočtu na příští rok.

Jak ale upozornil Český rozhlas, rozpočtový výbor hlasy koaličních poslanců sice doporučil sněmovně, aby vládní předlohu v prvním čtení podpořila, ovšem proti je opozice, podle níž vláda například nehledá další zdroje příjmů. Poslanec Alfréd Michalík (ČSSD) navrhl vrátit předlohu vládě k přepracování.

„Už dneska víme, že to nebude 2,6. Když to půjde dobře, tak to bude nula, nedej bože, aby to bylo minus. Myslíme si, že už teď si určitým způsobem nalháváme a je to trošku takový mini případ roku 2008, takže před tím chceme varovat, aby to vláda vzala v potaz a východiska zreálnila," řekl Michalík pro rozhlas.

Dolejš: Zvýšení DPH pro občany nebude dobrá pomoc

K zápornému postoji se v dolní komoře přidají i komunisté.

„Červnová čísla hovoří o růstu 2,5 procent. Aktuálně Česká národní banka uvádí 1,3 procenta. To už je výpadek zhruba 18 miliard korun. Pokud to bude ještě horší, tak je to objem dvou resortů, takže řešit se to musí. Je jasné, že navýšení příjmů, ať jsou to příjmy z Evropské unie nebo daňové, by mělo být daleko více věnováno pozornosti než dosud. Ministr avizoval, že bude pravděpodobně chtít využít peněz z DPH, ale to pro občany nebude dobrá pomoc, protože by to znamenalo sociální dopady. Vedlo by to k růstu cen," uvedl pak pro rádio člen rozpočtového výboru sněmovny za KSČM Jiří Dolejš.

"Kalousek připouští, že podle vývoje okolností bude nutná novela zákona. Když sám ministr neví, jak má předlohu brát vážně, jak ji pak má brát opozice a klíčoví ekonomičtí hráči - mám na mysli především tripartitu, která je vůči návrhu také kritická. To, pokud jde o »čísla«. Druhá věc - pokračuje takový způsob zpracování státního rozpočtu, který jen škrtá a zcela vynechává problematiku podpory ekonomického rozvoje," řekl také Dolejš pro Haló noviny.

Další problém se podle něj váže na první čtení. "Jde o dotační vztahy k územním samosprávným celkům. Vláda redukuje prostředky i pro kraje, města a obce. Zejména se to týká financování výkonu státní správy. Téma napětí místních a regionálních rozpočtů bude velmi silné také proto, že příští rok budou krajské volby," dodal Dolejš.

Kalousek: Musíme počítat se situací na evropských trzích

Ministr financí Ministr Kalousek (TOP 09) s názory opozice nesouhlasí. Tvrdí, že kvůli situaci na evropských trzích není možné vyčíslit případné dopady těchto otřesů na českou ekonomiku a tím ani na státní rozpočet.

„Poslední týdny jsou na finančních trzích natolik turbulentní, že není vůbec vyloučeno, že dojde k finanční krizi, která nepostihne bankovní systém České republiky, ale může se překlopit v hospodářskou krizi. A ta nás jako exportní ekonomiku postihne. Nikdo dnes není schopen označit hloubku toho problému," zdůraznil Kalousek.

Je třeba podle něj počítat s vypracováním krizových scénářů, pokud by skutečně došlo k systémovému selhání finančního systému v Evropě a následné hospodářské krizi a recesi.

„Je potřeba mít připravené krizové scénáře, které bychom přepracovali do novely, se kterou bychom přišli do Poslanecké sněmovny," dodal ministr.

Počítá se ale s tím, že návrh státního rozpočtu na příští rok podpoří poslanci vládní koalice. Poté projde do druhého čtení a budou se jím dál podrobně zabývat příslušné výbory. O konečné podobě státního rozpočtu na příští rok sněmovna rozhodne až v prosinci.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…