Oranžový Sobotka: Začněte zvyšovat minimální mzdu. Drábek: Nereálné

07.03.2012 19:00

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu vyzval vládu, aby od 1. července začala zvyšovat minimální mzdu o 400 až 500 Kč měsíčně. Každý měsíc proto, aby dohnala posledních pět let její stagnace, řekl šéf opozice na tiskové konferenci. Podle Táni Švrčkové z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) jsou představy o razantním zvyšování minimální mzdy mimo ekonomickou realitu.

Oranžový Sobotka: Začněte zvyšovat minimální mzdu. Drábek: Nereálné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Ministerstvo připravilo návrh na zvýšení minimální mzdy od letošního ledna, vláda ho ale zamítla, protože to současná ekonomická situace nedovoluje," reagovala Švrčková pro ČTK.

Minimální mzda, za kterou nyní podle Sobotky pracuje kolem 100.000 lidí, činí 8000 korun měsíčně. V posledních pěti letech stagnovala i přesto, že o více než 13 procent stoupla inflace a průměrné mzdy. I proto by se měla vláda podle Sobotky k valorizaci minimální mzdy vrátit. "Při valorizaci by měla přihlížet k růstu průměrných mezd a k inflaci. Vyhraje-li ČSSD volby, bude tato kritéria při zvyšování minimální mzdy brát v úvahu," dodal.

Dostat dávku nebo minimální mzdu dnes vyjde na stejno

Minimální mzda by měla podlé šéfa ČSSD plnit ochrannou roli, tedy bránit tomu, aby lidé, kteří za ni pracují, neklesli pod hranici chudoby, a měla by také motivovat k práci. Nyní se svírají nůžky mezi minimální mzdou a sociálními dávkami, takže tato její funkce mizí, uvedl.

Sobotka rovněž poukázal na to, že kupní síla lidí s minimální mzdou je na Slovensku, v Polsku a Maďarsku, tedy v zemích srovnatelných s Českem, vyšší. Rozumná minimální mzda podle něj také omezuje šedou ekonomiku.

V letech 2001 až 2006 se za sociálnědemokratických vlád podle Sobotky minimální mzda zvýšila z 5000 korun na 7955 korun. "Za pět let vlády pravice se minimální mzda zvýšila o hanebných 45 korun," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…