Pád Babiše? Tvrdý Zeman a opozice v pasti

03.03.2021 15:23

Spekulace o vzniku úřednické vlády neutichají. Nově s požadavkem na konec Babišova kabinetu a jeho nahrazení nepolitickým vládním seskupením přišla SPD. Do voleb přitom zbývá sedm měsíců. Může k sesazení Andreje Babiše dojít? Jakou roli má v celé věci prezident Miloš Zeman. ParlamentníListy.cz mapovaly situaci.

Pád Babiše? Tvrdý Zeman a opozice v pasti
Foto: TV Nova
Popisek: Premiér Babiš v TV Nova

Minimálně několik týdnů jsou z různých stran i částí politického spektra „vypouštěny balonky“ o možném vzniku nepolitické úřednické vlády, která by do voleb převzala otěže boje s pandemií covidu. 

Kritici současné vlády menšinové vlády Andreje Babiše tvrdí, že kabinet už zcela ztratil důvěru veřejnosti, není schopen situaci dále řešit a nic než jeho výměna nemůže přinést zlepšení.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

Naposled s návrhem na konec současné vlády přišlo hnutí SPD Tomia Okamury. „Současná vláda nemá strategii, nerespektuje názory odborníků, hrozí represemi ze strany policie za porušování vládních opatření a nekoncepčním přístupem vytváří pouze další chaos, a tím nese za stávající situaci plnou odpovědnost. Je nutné žádat především vyvození osobní odpovědnosti jednotlivých členů vlády a umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků po dohodě s prezidentem republiky, protože tato vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti,“ uvedlo hnutí v prohlášení po úterním jednání svého předsednictva.

Ke hlasování o vyslovení nedůvěry vládě by sice teoreticky mohlo dojít, otázkou však zůstává, co by následovalo. Pokud by měla vzniknout jiná vláda, například právě již zmiňovaná úřednická, bylo by vše plně v režii prezidenta republiky. A tady by ti, co si úřednickou vládu přejí, evidentně narazili.

Miloš Zeman za premiérem Babišem a jeho vládou stojí, přestože na jejím počínání v době pandemie nachází řadu chyb. Pravděpodobnost, že by hlava státu pomohla k Babišovu sesazení, se rovná nule. Naopak již Zeman možnost svržení současného kabinetu ostře zkritizoval.

„Když tady probíhá epidemie, tak je nejméně vhodný způsob, kdy svrhnout vládu. To je totéž, jako kdybyste vládu chtěli svrhnout v okamžiku války. V době války, v době epidemie, v době hladomoru a nevím čeho všeho ještě, se vláda nesvrhává. A ti, kdo se o to pokoušejí, vlastně nejenom té vládě, ale celé zemi, společenství, národu, vráží kudlu do zad,“ konstatoval razantně prezident pro Blesk.  

Podle jeho slov je takto krátce před volbami (zbývá sedm měsíců, pozn. red.) neobvyklé a často nerozumné zkoušet vládu svrhnout. „Nejrozumnější způsob, jak svrhnout vládu, jsou volby,“ sdělil Miloš Zeman deníku.

Tuto realitu si nepochybně uvědomuje i hnutí SPD a další političtí hráči, kteří by kabinetu hnutí ANO a ČSSD rádi vystavili stopku. Co za těmito spekulacemi tedy je? Možných vysvětlení je několik.

Jednak nepochybně tlak na premiéra i celou vládu, aby začala části opozice více naslouchat. Síla na vyslovení nedůvěry vládě by se totiž ve Sněmovně najít mohla. Pokud by se do procesu zapojila i KSČM nebo její část. Celá opozice s nezařazenými poslanci má bez komunistů 93 hlasů, stačilo by tak „ulovit“ zhruba půlku komunistického poslaneckého klubu. A faktem je, že řady nespokojenců a rázných kritiků vlády mezi členy klubu KSČM rostou.

Při užití tohoto scénáře je ale třeba mít na mysli již zmíněný fakt, kterým je postoj prezidenta Miloše Zemana. Po případném vyslovení nedůvěry vládě by se hlava státu na stranu SPD nepřipojila a žádný úřednický kabinet by nevznikl. Spíš by hrozil politický chaos, který by situaci s řešením covidové krize mohl jen zhoršit.

Pak je zde druhá možnost, co za voláním po úřednické vládě může být. Návnada na část opozičních stran, především pravicové strany a čekání na to, jak se zachovají. Pokud by došlo na lámání chleba a skutečně by mělo dojít k hlasování o nedůvěře, pro tyto strany nebude primárně výhodné vládu svrhnout ani podržet. 

Důvod? Podle informací ParlamentníchListů.cz ze sněmovních kuloárů by se totiž tzv. demokratická opozice ocitla mezi mlýnskými kameny, a to může být i důvod celého plánu. 

„Těžko se ubránit dojmu, že jde o jakousi návnadu. Uvažujte se mnou. Pokud by vládu většinou svých hlasů pomohli sundat, mediálně na ně spadne odpovědnost za prohloubení krize, za ústavní a politickou krizi v době války s covidem. Do takové pozice se stoprocentně dostat nechtějí. No jo, jenže kdyby vládu podrželi, čímž by zase nabourali svou image nesmiřitelné antibabišovské opozice, budou vnímáni jako ti, co svými hlasy udrželi Babiše u moci. To je situace, co? Ani jedna varianta pro ně není výhodná. Zásadní ale je, že pokud by mělo jít o sofistikovanou zákulisní hru, jak zatopit tzv. demobloku, museli by mu to ponouknout mimo pozornost a nechat je samotné, aby s tím vyrukovali. Takhle bylo jasné, že se nechytí. Bude ještě hodně zajímavé sledovat, kam se to všechno posune. Ale na úřednickou vládu bych si nevsadil ani halíř,“ řekl nám pod příslibem anonymity zdroj ze sněmovních kuloárů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…