Pan Kalousek je skvělej chlap! Umělci vytáhli do boje za TOP 09. Známe jména

14.05.2014 8:21

Známé tváře z televizních obrazovek prý budou v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu volit TOP 09. Pro ParlamentníListy.cz zdůvodnili někteří z nich proč: Je to nejenom prý kvůli Karlu Schwarzenbergovi, ale i kvůli Miroslavu Kalouskovi. „Pan Kalousek je skvělej chlap a umí v tom ´chodit´ jako málokdo, což mu slouží ke cti,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz třeba herec Oldřich Navrátil. Nejenom on se pak rozpovídal i o ukrajinské krizi.

Pan Kalousek je skvělej chlap! Umělci vytáhli do boje za TOP 09. Známe jména
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

Již od prezidentských voleb je známo, že právě mnozí umělci mají blízko ke straně TOP 09, a to hlavně kvůli osobě předsedy Karla Schwarzenberga. Mnozí z nich pak tuto stranu veřejně podporují i ve volbách do Evropského parlamentu. Na webové stránce topky lze dokonce najít seznam těch, co zdůvodnili, proč dají hlas právě této straně.

„Evropská unie je pro mne něco jako klub, do kterého si vstup musíte zasloužit a nechovat se tam jako buran. Jsem rád, že topka se Starosty je od začátku proevropská. Naše republiková samospráva je zaplevelená dobrodruhy a zlatokopy a potřebuje tak trochu dohled od zkušenějších,“ sdělil zde třeba režisér Jiří Menzel.

Sběratelka umění Meda Mládková prozradila, že do Evropského parlamentu bude volit TOP 09 hlavně proto, že na její kandidátce je její oblíbenec Jiří Pospíšil.

„Podporuji Jiřího Pospíšila, protože je vzdělaný a má vztah k umění, které člověka zušlechťuje. Jsem ráda, že je mým spolupracovníkem v Muzeu Kampa, které jsem založila, abych mohla ukázat, jak kvalitní bylo neoficiální umění v zemích pod komunistickou nadvládou. Naši podporu si Jiří Pospíšil zaslouží nejen proto, že je vzdělaný, ale hlavně i pracovitý a jako ministr spravedlnosti odvedl kus dobré práce. Domnívám se, že bude skvělým zástupcem naší země v Evropském parlamentu,“ vysvětlila Mládková.

Filipovská: Volím Niedermayera

Herečka a zpěvačka Pavlína Filipovská se svěřila na webu TOP 09 s tím, že i ona má vybráno: „Blíží se volby do Evropského parlamentu a já už mám vybráno. Budu volit člověka vzdělaného, s velikým intelektuálním zázemím, uznávaného a zkušeného odborníka a co je důležité: Člověka dobrých mravů, slušného, který nás bude důstojně zastupovat. Můj hlas dostane kandidát TOP 09 - pan Luděk Niedermayer.“

Bývalá předsedkyně Akademie věd České republiky Helena Illnerová vítá kandidáty koalice TOP 09 a Starostové a nezávislí prý proto, že jsou mezi nimi odborníci na právo, legislativu, ekonomii, životní prostředí, lidská práva a rozvoj venkova.

„Jsou to lidé, kteří získali mou důvěru svým předchozím působením ve veřejném životě. A účastí ve volbách snad nepatrně posílím sílu a legitimitu Evropského parlamentu a EU. A té síly má EU velmi zapotřebí zvláště dnes, v době `ukrajinské krize`, ale jistě i v budoucím globálním světě,“ zmínila na www.volimtopku.cz Illnerová.

Mezi podporovateli TOP 09 ale jsou i třeba režisér Václav Marhoul, herci Petr Brukner, Oldřich Navrátil a Jan Potměšil. Také spisovatel a scenárista Jiří Stránský i Jan Vodňanský si myslí, že TOP 09 je tou nejlepší volbou, což sdělili osobně přímo ParlamentnímListům.cz.

Marhoul: Europarlament by měl být ještě důležitější

Anketa

Podporujete rozmístění vojsk NATO na našem území?

9%
91%
hlasovalo: 30257 lidí

„Mně se tato strana líbí proto, že je to liberální pravicová strana a je stejná v názorech, které zastávám i já,“ vysvětlil pak své ano ParlamentnímListům.cz režisér Václav Marhoul.

„Kandidátka TOP 09 do Evropského parlamentu je jedinou, kterou jsem schopen bez zábran podpořit. Hlavně se mi líbí jako lídr Luděk Niedermayer,“ řekl dále Marhoul. Podle něj jsou řeči o zbytečnosti Evropského parlamentu úplně mimo.

„Europarlament je podle mne důležitý a měl by být ještě důležitější,“ poznamenal. „Já ale TOP 09 volím proto, že mám velmi rád hlavně pana předsedu Karla Schwarzenberga,“ dodal Marhoul s tím, že ale osobu Miroslava Kalouska hodnotit naopak nechce. „To nechám bez komentáře,“ pousmál se k tomu.

Marhoul zmínil kratičce i to, co si myslí o největším problému dnešních dní, což je ukrajinská krize.

„Jakýkoliv nátlak na Rusko v této krizi ze strany EU je jen dobře. Jediné, co na to funguje, je síla,“ doplnil režisér.

On má i smysl pro humor

Spisovatele a písničkáře Jana Vodňanského na topce táhne hlavně stranický předseda Karel Schwarzenberg.

„TOP 09 podporuji hlavně proto, že mi připadá osobnost jejího předsedy Karla Schwarzenberga velice mravní a vzdělanostně i velmi integrální. Je to člověk, který má přesah přes svoje vlastenectví do Evropy, do světa a navíc má smysl i pro humor. A mít smysl pro humor je v porovnání s naší politickou garniturou vzácná věc,“ poznamenal ke své volbě Vodňanský.

„To jsou pak všechno ty důvody, proč je mi TOP 09 sympatická a když má takového předsedu, tak se bude podle mne pohybovat v současném turbulentním světě takovým způsobem, který mne jako podporovateli vyhovuje,“ zmínil dále.

K jednotlivým kandidátům do EP pouze uvedl, že mu nejsou proti srsti, není proti jejich životní dráze, nebo proti tomu, jak vystupují v médiích. „Nemám proti nim žádné zásadní výhrady,“ řekl.

K ukrajinské krizi se již spisovatel vyjádřil obšírněji.

Pro EP ano - už kvůli krizi na Ukrajině...

„Ukrajinská krize? Tady by měl europarlament podle mne sehrát mnohem aktivnější a jednoznačnější roli, než prozatím hraje, neboť co se týče Ruska, tak mně připadá, že tamní současná politická reprezentace vedená Vladimirem Putinem to vše vede do velmi nešťastné fáze, kdy navazuje na takové ty carsko-stalinské imperiální tradice a na militární expanze do svého okolí, do někdejší sféry vlivu. Krize tam mi navíc připomíná tak trošku známý výrok, že jen jednou se dějiny odehrávají a pak, když se totéž opakuje, tak už je to jenom komedie. Jde ale o to, že Rusko je už prakticky napojeno po rozpadu Sovětského svazu na světový trh a na kapitalistický způsob života a proto by právě tady měla být Evropská unie a její zástupci aktivnější,“ doplnil Vodňanský.

Herec Oldřich Navrátil byl nejprve otázkou na zdůvodnění své volby TOP 09 zaskočen. Podle něj je ovšem plnohodnotné členství České republiky v Evropské unii velmi důležité.

„Mně je TOP 09 sympatická už tím, že má nejkvalitnější zastoupení politiků: Má moudrého předsedu, kterému věřím stoprocentně. Dokonce osobně znám i několik jeho spolupracovníků a jejich názory. Pana Schwarzenberga si velice vážím, má u mne hlubokou úctu a jsem přesvědčen o tom, že by nestál v čele strany plné podvodníků,“ rozpovídal se ale po chvíli herec k tomu, proč bude volit ve volbách do EP právě TOP 09.

V ODS byl jen Pospíšil dobrej!

„Měl jsem i tu čest poznat Miroslava Kalouska a myslím si, že na rozdíl od mnoha jiných to je skvělej chlap a umí v tom takříkajíc chodit jako málokdo, což mu podle mne slouží ke cti,“ uvedl také.

Herec velebí i kandidátku TOP 09 do evropských voleb. „Jejich kandidátka se mi zdá velmi dobrá. Třeba určitě jejich jednička Luděk Niedermayer, či dvojka Jiří Pospíšil jsou podle mne kvalitní kandidáti na europoslance. Navíc Pospíšil měl u mne sympatie již v ODS, ostatní modří si to tam ovšem podělali sami,“ pousmál se Navrátil.

Mohli bychom dělat školitele těm jiným Evropanům

Volby do EU jsou podle něj pro Česko velmi důležité.

„Musíme být součástí nějakého pevného celku, pokud možno demokratického, což podle mne EU splňuje. A to už proto, že ze strany Ruska s ohledem na ukrajinskou krizi stále hrozí velké nebezpečí. Když jsme totiž nebyli součástí velkého celku – tím myslím za Rakouska-Uherska, tak jak jsme dopadli? Pak přišli i komunisté... A to by se již nemělo opakovat. U Ruska hrozí vždy nebezpečí a to podávání rukou s Ruskem na mezinárodní scéně podle mne není moc dobré. Nakonec zrovna my o tom hodně víme. Mohli bychom dělat školitele těm jiným Evropanům,“ dodal herec Navrátil ParlamentnímListům.cz.

Volby do Evropského parlamentu se konají ve dnech 23. a 24. května. V dějinách Evropského parlamentu to bude již poosmé, co se budou volit zástupci do Evropského parlamentu, v České republice se ale půjde volit teprve potřetí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…