Paroubek hřímá: Vím, kdo pomáhá černému trhu s alkoholem

24.11.2012 20:20

Bývalý premiér sociálně demokratické vlády Jiří Paroubek je velmi rozčilený. Černý trh s alkoholem stále kvete, stejně jako pašování cigaret. Plán vlády, který má s tímto nešvarem zatočit, je tak podle něj nanic. „Pořád se tu ze státní kasy kvůli tomu ztrácejí miliardy, ale vláda jen přivírá oči. Raději ždímá chybějící peníze z důchodců, či ze zdravotně postižených,“ hřímá Paroubek a má jasno i v tom, kdo z politických činitelů je zapojen do takového byznysu.

Paroubek hřímá: Vím, kdo pomáhá černému trhu s alkoholem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Že poslanci Jiřímu Paroubkovi (NS - LEV 21) leží na srdci to, jak vláda postupuje v případě nelegální výroby alkoholu a prodeje jedovatých lihovin, se již ví z jeho mnohočetných vystoupení ve sněmovně. Tak například 25. října Paroubek své obavy, zda kabinet Petra Nečase dělá v tomto případě dost, sdělil v rámci ústních interpelací ve sněmovně. Tehdy své otázky pokládal přímo premiérovi. Ovšem i přesto, že  Nečas ve své odpovědi odkryl navíc i takřka celý plán vlády nazvaný "Nulová tolerance k černému trhu s lihovinami", je stále Paroubek nespokojen.

„Podle mne je vláda v této záležitosti naprosto pasivní. Záměrně pasivní, neboť si myslím, že řada politických činitelů je zapojena do paralelní výroby a distribuce pančovaného alkoholu,“ vysvětlil v této souvislosti Paroubek ParlamentnímListům.cz. Koho ale případně z černého trhu s alkoholem viní, to nechtěl prozradit.

„Podezření sice mám, ale nemám k tomu důkazy, takže ta jména nyní říkat nebudu,“ sdělil.

Oni to tiše přehlížejí a to je podezřelé

„V zásadě organizace státu, které by měly konat, tak podezřele nekonají. Tím mám na mysli celní správu, potravinářskou inspekci, Českou obchodní inspekci, hygienickou službu atd., u nichž je patrná podezřelá nečinnost. ´Určité struktury´ pak tuto nečinnost tiše přehlížejí a přitom dochází k miliardovým únikům. Podobné to je s pašováním cigaret, paralelní distribucí pohonných hmot – i tady všude dochází k únikům mnoha miliard korun,“ zmínil dále expremiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vrcholem všeho bylo, když Paroubek nedávno zjistil, že v kontrolní zprávě těchto institucí pro vládu žádné závady obsažené nebyly. „To mne nadzvedlo ze židle! To se raději budou peníze ždímat z důchodců, nebo zdravotně postižených, než z těchto firem?“ otázal se.

Připomněl také to, že již na zářijové schůzi sněmovny, tedy krátce po vypuknutí metanolové aféry, a pak také v říjnu, navrhoval zařazení mimořádného bodu jednání Poslanecké sněmovny k problematice jedovatých lihovin, obsahujících metanol. I tehdy zdůraznil, proč by se měli poslanci touto věcí zabývat – právě kvůli selhání státní správy.

"Ticho" ve sněmovně neprolomil

„Těžko hledat podobné selhání státu v jiných zemích Evropské unie,“ připomněl za sněmovním pultíkem Paroubek před měsícem. Mimořádný bod jednání mu ale poslanci prozatím nikdy neodhlasovali.

„Vláda pod vaším vedením sestavila seznam opatření pod názvem Plán nulové tolerance k černému trhu s lihovinami. Zdá se, že plán není zcela jasně definován. Některé věci v něm chybějí, a to i záležitosti navrhované samotnými výrobci lihovin,“ sdělil tehdy v rámci dotazu na premiéra Paroubek.

Zdůraznil přitom, že dvacet až pětadvacet procent v České republice vyrobených a prodávaných lihovin je produkováno například z denaturovaného lihu rafinovaného savem. Kromě daňových úniků je ale tady kvůli tomu hlavně problém zdravotní, což dle něj vláda „velkoryse“ přehlíží.

„Sliboval jste například, že stát bude přísněji kontrolovat dovoz metylalkoholu. Unie lihovarníků požadovala, aby stát zajistil stálý dohled celníků ve všech daňových skladech s lihovinami v Česku. Sami obchodníci se dožadovali například zavedení takzvaných registračních pokladen, díky nimž by se dal vystopovat původ případného prodaného závadného alkoholu, a možná by odpadla potřeba nějakých rodných listů,“ vmetl také Nečasovi bývalý šéf ČSSD.

Podle něj je tato věc hodně závažná, neboť kvůli metanolové aféře stále umírají lidé a číslo zdravotně postižených také hozivě roste.

My konáme, ohradil se Nečas

„Já chápu, že tato záležitost je velmi závažná a tragická a smrt několika lidí nás rozhodně nemůže nechat lhostejnými. Vláda proto připravila podrobnou analýzu problému a také 3. října 2012 přijala usnesení č. 735, k realizaci ´plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami´, kterým zřídila navíc pracovní skupinu,“ odvětil na to premiér.

Podle něj je pracovní skupina složená z náměstků ministrů zemědělství, financí, zdravotnictví, průmyslu a obchodu, vnitra, spravedlnosti a zástupců Unie výrobců a dovozců lihovin, Potravinářské komory České republiky a Asociace hotelů a restaurací České republiky.

„Současně uložila dotčeným resortům zpracovat konkrétní návrh postupu realizace opatření,“ upozornil Nečas.

Je tu plán, dokdy musí premiérovi normy přistát na stole

Různá legislativní opatření jsou podle něj kvůli černému trhu s lihovinami naplánována tak, že některé zákony mají být kabinetu předloženy příslušnými resorty do konce tohoto roku a některé z nich pak do února příštího roku.

Například návrh zákona o povinném značení lihu má být vládě předložen do prosince 2012. V normě přitom nesmí chybět kombinace správních deliktů. Koncese na prodej lihovin pak budou ukotveny v návrhu novely živnostenského zákona a norma má být předložena do února 2013.

V rámci Policie ČR pak podle Nečase nadále funguje zvláštní tým Metyl, který se v budoucnu rozšíří i o zástupce celní správy.

Na otravu metyalkoholem zemřelo již 36 lidí

Metanolová kauza propukla počátkem září. Kvůli otrávenému alkoholu už v Česku zemřelo 36 lidí a další desítky byly hospitalizovány, řada lidí bude mít trvalé následky.

Policie do dneška v metanolové kauze obvinila 65 lidí, třicet z nich je ve vazbě, i když postupně se někteří dostávají na svobodu s tím, jak končí důvody, aby ve vazbě dál zůstávali. Mezi obviněnými ale nejsou jenom podezřelí v metylalkoholové kauze, ale i lidé spojení s nelegální výrobou alkoholu - jako třeba jednatel společnosti Verdana Robert Sedlařík nebo podnikatel Radek Březina.

Ty policie společně s dalšími šesti lidmi zatkla na konci října a považuje je za vrchol pyramidy obchodu s nelegálním lihem. Při razii tehdy zajistila skoro 600 tisíc litrů nelegálně vyrobeného lihu.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…