Paroubek zaútočil na ČSSD a hned narazil. Podívejte se na krutou odvetu

18.11.2013 19:01

Sociální demokracii hrozí podobný osud jako ODS, pokud v rámci povolebních vyjednávání ustoupí z revize církevních restitucí. Alespoň to si myslí někdejší šéf ČSSD a expremiér Jiří Paroubek. Podle něj by tak sociální demokraté, navíc oslabeni vnitřními spory a nevýrazným předsedou, zradili své voliče. Dnešní situaci v ČR pak přirovnal k předválečnému období druhé republiky. Na jeho slova pro ParlamentníListy.cz následně reagoval pardubický hejtman Martin Netolický a poslanci Vítězslav Jandák a Jaroslav Foldyna.

Paroubek zaútočil na ČSSD a hned narazil. Podívejte se na krutou odvetu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Povolební chování ČSSD podle jejího bývalého předsedy a expremiéra Jiřího Paroubka ukazuje na politickou nedospělost vedení sociální demokracie. „Nejprve naprosto naivní návrh na svržení předsedy a uvrhnutí strany do několik týdnů trvající krize. Lidé jen kroutili hlavami. Nyní přichází údajná obnovená a silná sociální demokracie s naprosto fatálním faulem na voliče, a to v podobě rezignace na změnu církevních restitucí. Vypadá to, že sociálním demokratům šlo před volbami jen o oblafnutí voličů. A teď jim jde o objetí se co nejdříve s lidovci ve vládní koalici. A poklonkovat katolickému kléru,“ napsal Paroubek na serveru VašeVěc.cz. 

„Právě na tomto tématu ale ČSSD v posledních dvou letech postavila zásadní kritiku Nečasovy vlády a využila je jako hlavní téma před volbami do krajských zastupitelstev i do Poslanecké sněmovny,“ pokračuje Paroubek a ptá se: „Proč ČSSD navrhovala ustavení různých vládních komisí, roční odklad církevních restitucí a provedení důkladné právní analýzy, která ukáže, jakým způsobem bude možné nastavení církevních restitucí změnit?“

Slabá ODS vždy znamenala slabou ČSSD

Pokud ČSSD v rámci povolebního vyjednávání vymění řešení církevních restitucí jako ústupek při vzniku nové vlády, nastoupí tak podle Paroubka cestu ODS. „Slabá ODS vždy znamenala i slabou ČSSD. Pokud si to vedení sociální demokracie včas neuvědomí, přivede za pár let tuto stranu do záhuby. Voliči i politická konkurence na takové fauly určitě nezapomenou,“ předpovídá Paroubek.

Nečasova vláda a druhá republika

Předseda LEV 21 ve svém dalším komentáři přirovnal dnešní situaci k období druhé československé republiky. „Není sporu o tom, že Nečasova vláda zavlekla naši zem do hlubokého marasmu, který snese srovnání snad jen s krátkým obdobím druhé československé republiky na přelomu let 1938 – 1939,“ píše Paroubek. Někdejší vláda podle jeho názoru sloužila především panu Bakalovi, farmaceutickým lobbistům a církvím, které usilují o majetek. Obyčejní lidé ale podle Paroubka zůstali stranou.

K dovršení všeho zlého se pak podle něj rýsuje vláda ČSSD a ANO, kde je sociální demokracie oslabena vnitrostranickými spory a nevýrazným lídrem. „Na „výsluní“ tak vystupuje především předseda ANO, miliardář Andrej Babiš, který se podle Paroubka snaží ochránit především svou velkou firmu a s ní i další subjekty,“ napsal také expremiér.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Kompletní vyjádření Jiřího Paroubka ZDE a ZDE

Lidé sami vidí, že ČSSD musí hledat kompromis

ParlamentnímiListy.cz oslovení sociální demokraté však Paroubkovy úvahy o zradě na voličích odmítají. „V době, kdy je legislativní proces ukončený, tak je evidentní, že není úplně jednoduché revizi církevních restitucí provést. Já vycházím z toho, že ta hlavní kritika probíhala v době schvalování zákona a podle mého názoru až násilného schvalování zákona v rámci Parlamentu, protože jakékoliv pozměňovací návrhy, jakékoliv další debaty byly smeteny ze stolu, a to není dobře. ČSSD na začátku říkala, že církevní restituce chce, nicméně také říkala, že chce upravit podmínky a hlavně je vyjasnit. Já osobně jsem se tím do jisté míry zabýval, zejména v té době, kdy to bylo aktuální z hlediska schvalovacího procesu, a tam bylo několik momentů, které i podle některých odborníků mohly znamenat prolomení restituční hranice nebo rozhodného dne, který už je stanovený. To byl ten hlavní problém,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Zhrzený a neúspěšný politik

„Na druhé straně v této chvíli je jasné, že to není úplně jednoduché, protože ten zákon prošel a já si osobně nemyslím, že by to byla zrada nebo cokoliv podobného, protože pan expředseda Paroubek, pokud se nepletu, tak jeho strana LEV 21 neuspěla vůbec, nedostala ani jedno procento, což samozřejmě ukazuje, že to je možná kritika člověka, který dnes už sedm let nenese zodpovědnost za vývoj strany. Myslím si, že by to chtělo konstruktivnější debatu. Lidé sami vidí, že sociální demokracie nevyhrála volby tak drtivě, aby si mohla určovat podmínky, ale bude to vždy věcí kompromisu. Ale neznamená to, že se úplně rezignovalo na církevní restituce a na podmínky. To vnímám jako realistické hodnocení,“ doplnil hejtman.

Ke srovnání nynější situace s lety 1938 – 1939 pak sdělil, že jde o velmi drsné vyjádření. „Myslím si, že srovnáváme naprosto nesrovnatelné. Nevím, jak lze současnou situaci srovnávat s druhou republikou. Zdá se mi to úplně mimo. A zase to trochu odpovídá vyjádření zhrzeného politika, který v tuto chvíli neuspěl,“ míní Netolický.

Hubený volební výsledek

ČSSD podle něj není oslabena vnitrostranickými spory a nevýrazným lídrem, jak se domnívá Paroubek, ale oslabil ji volební výsledek. „Ten byl velice hubený, a pokud jsou dva partneři, kteří jsou de facto na stejné úrovni, a to je ČSSD a ANO, tak je jasné, že vyjednávací pozice není vůbec jednoduchá. Vycházím tedy z toho, že jde o hubený volební výsledek, nikoliv to, co pan expředseda Paroubek říká,“ řekl také ParlamentnímListům.cz pardubický hejtman.

Největší chyba sociální demokracie podle Jandáka

Exministr kultury Vítězslav Jandák Paroubkova slova vnímá jako kritiku bývalého předsedy s tím, že sociální demokracie se podle něj nikdy neuměla rozloučit s bývalými funkcionáři. „To já považuji za největší chybu sociální demokracie. Takže je jasné, že nebude chválit sociální demokracii, zvlášť když stál v čele ještě nedávno jiné, možná konkurenční strany. Ale to, co Jirka říká, je doufám, věc, ke které nedojde. Tvrdí, že sociální demokracie zradí v restitucích, v daňových věcech a podobně. Já si myslím, že to sociální demokracie neudělá. Jestli ano, tak samozřejmě to pnutí uvnitř ČSSD bude velice silné. Ale já si myslím, že to jsou zatím jen hypotézy a domněnky a že k tomu nedojde,“ předpokládá Jandák.

ČSSD oslabena zvenčí. Kým?

A pokračuje: „Myslím si, že sociální demokracie není oslabena zevnitř. V roce 2010 jsem na první schůzi poslaneckého klubu prohlásil, že je tu zakázka na likvidaci dvou velkých tradičních stran, a to je sociální demokracie a ODS. Bohužel došlo na můj názor. ODS ustoupila ze svého programu, začala se vytrácet. Každá strana potřebuje mít silné vedení. To u ODS nebylo, začaly rozpory, nastoupila konkurenční strana, taktéž jakoby pravicová TOP 09, které velmi pomáhala média. A já jsem tušil, že ti, které já nazývám láska a pravda, samozřejmě nepotřebují mít v této zemi v podstatě parlamentní demokracii, která se bude opírat o politické strany, ale potřebují tady mít chaotické shluky lidí, kteří tu se objeví na levé straně politického spektra, podruhé na pravé straně a země bude v permanentním vymývaní mozků a nejistotě.“

„Jde spíše o tlak na sociální demokracii zvenčí. Někomu, já nevím komu, ale někomu nevyhovují silné tradiční strany, jako mu nevyhovuje silný prezident. Vezměte si, kolik je denně útoků na prezidenta republiky a začalo to už za Klause. To je takový hnůj, že to svět neviděl. A bude to pokračovat. Je to touha po destrukci této země,“ dodal staronový poslanec Jandák.

Všechno se dá ještě napravit

Ke srovnání nynější situace s lety 1938 – 1939 Jandák uvedl: „Je to silně řečeno. Já bych to neřekl tak silně, ale situace v této zemi dobrá není. V té době jsem nežil, ale každopádně pravicové vlády tím takzvaným bojem proti korupci tu korupci dovedly ad absurdum. Takže v tomto má Jirka pravdu, ale myslím si, že se to všechno dá v této zemi napravit, ale tím, že strany nebudou mít na prvním místě své touhy, aby měly naplněné stranické sekretariáty mocí nebo čímkoliv, ale aby bylo naplněno blaho této země. Ale to se nějak vytrácí. Víte, ta země se atomizuje. To také není dobré. Česká republika zkrátka vykročila někdy nějak špatně. I když si to neuvědomujeme, tak tuhle zemi zruší jako eseróčko.“

Mohl hrát významnou roli, ale odešel

Ke slovům Jiřího Paroubka se vyjádřil i další poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. „Budu zdrženlivý v tom, proč to říká Jiří Paroubek. Já si myslím, že Jiří Paroubek je předseda jedné z nejméně úspěšných politických stran. Jeho politický projekt naprosto ztroskotal. Zřejmě špatně zhodnotil svoje politické ambice a do jisté míry mohl ještě sehrát v sociální demokracii nějakou významnou roli, ale odešel. Myslím si, že predikovat, že jsme už rezignovali na církevní restituce, je příliš předčasné. Počkejme si na to, jak bude vypadat koaliční smlouva a jak v ní budou církevní restituce zakomponovány. Já osobně jsem o tom mluvil na Ústředním výkonném výboru, který byl mimořádný. Jakou váhu církevním restitucím dali lidé, to se promítlo do hlasů politickým stranám. To je prostě fakt a s tím se musíme poprat,“ upozornil ParlamentníListy.cz Foldyna.

Budeme se přít o nespravedlivě vydaný majetek v restitucích?

Sociální demokracie si podle něj nemůže dovolit rezignovat na to, že církevní restituce v této chvíli a v té podobě, jak jsou udělány, jsou nespravedlivé. „Já jsem řekl na Ústředním výkonném výboru, že souhlasím s tím, co říkají protagonisté restitucí, že co bylo ukradeno, musí být vráceno. Ale není tu žádný výčtový zákon a doložené majetky církví, které se mají vracet. Dar církvím, o kterém předchozí vláda rozhodla, je víc než velkorysý a o tom je potřeba se bavit. Chtěl bych, aby se církve a jejich protagonisté, kteří to podporují, upozornili na to, že co bylo ukradeno, musí být vráceno, ale co bylo nespravedlivě vydáno, bude jednou také vráceno. Jestliže se něco vydá s tím, že není doložena autentičnost majetku, může se stát, že za pět deset let dojdeme do situace, v jaké jsme dnes a budeme se přít o to, jakým způsobem se to vrátí státu,“ obává se Foldyna.

A uvádí příklad: „Křivý kostel v Ústí nad Labem byl odjakživa kostelem města. Vydávání majetku Řádu německých rytířů jde za hranice Benešových dekretů. Já respektuji to, že byl tento řád Hitlerem zakázán a jeho majetek přešel na Říši. Ale byl zkonfiskován jako majetek Říše. Nikdy nebyl proveden právní opravný prostředek. Bude-li vydán Řádu německých rytířů ten majetek a nedojde-li k právnímu narovnání, budou prolomeny Benešovy dekrety, respektive Dekrety prezidenta republiky, a to si sociální demokracie nemůže dovolit přejít. Jiří Paroubek to příliš dramaticky predikuje dopředu a používá příliš silná slova ve chvíli, kdy to není opodstatněné. Já nevím, jak bude vypadat koaliční smlouva, nebo jestli vůbec nějaká koaliční smlouva bude. Jsme si vědomi toho, co se lidem slibovalo. Ale také se musíme zeptat voličů. Zvážili téma církevních restitucí ve volbách? Musíme respektovat rozložení sil a přání voličů. Voliči si také musí uvědomit, že oni měli tu sílu rozhodnout, ale bohužel padesát procent lidí zůstalo sedět doma,“ řekl.

Ke sporům v ČSSD pak Foldyna doplnil: „My se v sociální demokracii s tímto problémem popereme a musíme se s ním poprat tak, abychom voliči dokázali, že vládní koalice nebo něco, co z toho vznikne, má smysl, že sociální demokracie dostala hlasy a samozřejmě budeme bojovat o to, abychom hlasů v příštích volbách dostali víc. Pro mě jako řadového je plnění volebního programu to nejdůležitější a uděláme všechno proto, aby se predikce Jiřího Paroubka nenaplnily.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…