Paroubek známkuje: Neschopný Drábek, děsuplný Pospíšil a Heger na zvracení

25.03.2012 15:53 | Zprávy

NA HRANĚ S XAVEREM Předseda strany NS – LEV21 Jiří Paroubek hodnotí současnou vládu i podle něj slabou opozici v podobě ČSSD. Zatímco ministři Dobeš s Drábkem jsou jen neschopní a ministr Pospíšil děsuplný, ministr zdravotnictví Heger u bývalého premiéra vyvolává přímo silnou fyzickou nevolnost. Protesty na náměstích českých měst jsou potom podle něj jenom logickým důsledkem tohoto stavu.

Paroubek známkuje: Neschopný Drábek, děsuplný Pospíšil a Heger na zvracení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Rozhovor s Jiřím Paroubkem vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Pane předsedo, v médiích proběhla zpráva, že budete v prezidentské volbě podporovat Miloše Zemana. Je to pravda?
V tuto chvíli to nemůžu úplně potvrdit. Nevím, jestli o to Miloš Zeman stojí a zadruhé musím ty věci zvažovat, protože jsou zde dva levostředoví kandidáti – Miloš Zeman a profesor Švejnar. Myslím, že bude dobré podpořit toho, který bude mít lepší vyhlídky. V tuto chvíli se mi zdá, že lepší vyhlídky by mohl mít profesor Švejnar, kdyby ho jednoznačně podpořila ČSSD. Považuji to nyní za otevřenou věc.  Rozhodně by ale mělo jít o levostředového kandidáta názorově blízkého národním socialistům.

Je ve hře varianta, že byste do boje vstoupil vy sám?
Myslím, že ne. Chci se nyní soustředit na budování národně socialistické strany a na svoji kandidaturu na hejtmana v Ústeckém kraji. Není možné zabývat se pěti věcmi najednou a pokud chci kandidovat na hejtmana, nemohu kandidovat na prezidenta, to je logické.

Jak vám bylo v minulém týdnu, kdy se některá náměstí v některých městech plnila protestujícími občany?
Je to logické, protože máme slabou vládu, která tuto zemi zavedla do politického i morálního marastu. Zároveň ale máme i slabou opozici, která nedokáže pojmenovat věci pravými jmény. Jde spíše jen o salónní opoziční politiky. Když jsem to viděl při diskuzi o vyslovení nedůvěry vládě, u některých projevů předáků ČSSD jsem usínal. Kvalitou se jim vyrovnal snad jen premiér Nečas. Jeho projev byl pro mě naprosto nepochopitelný. Mít při hlasování o důvěře vládě tak technokratický projev, to skutečně nikoho nezaujme. Politika, tak jak ji předkládají dnešní protagonisté koalice i opozice, je nezajímavá.

Pojďme zpět na ta náměstí. Co to znamená pro politiky, je to varovné memento?
Mělo by být. Lidé se budou scházet dál a budou přicházet na spontánní výzvy skupiny, která má anarchistické  názory. Když se nepostaví do čela opozice, která existuje přímo ve společnosti, někdo z politiků nebo z řad odborů, je to cesta k tomu, aby se otevřel prostor pro takovéto aktivity. To se nikdo nemůže divit.

Kde to bude končit? Vyšumí to, nebo se dočkáme nějakého generálního protestu, kdy například lidi potáhnou na Poslaneckou sněmovnu?
Může to končit masovými protesty a generální stávkou, která zatřese vládou. Vláda má dneska podporu 14 procent lidí a bez podpory občanů se nedá vládnout. Jen připomínám pro srovnání, že vláda pod mým vedením měla dva měsíce před volbami 49 procent lidí, tato má 14 procent a může mít za chvíli třeba jen 10 procent, s tím se vládnout opravdu nedá.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…