Pavel Bém se rozpovídal o impotenci stranického exkolegy a velkých škodách

27.09.2012 12:10

Praha ovládaná „pravicovou“ koalicí TOP 09 a částí ODS kolem primátora Bohuslava Svobody se rozhodla pro novou emisi desetiletých dluhopisů v hodnotě 200 milionů eur (zhruba 4,9 miliardy korun). Zadlužování Prahy v exkluzivním komentáři pro ParlamentníListy.cz ostře kritizuje exprimátor Pavel Bém.

Pavel Bém se rozpovídal o impotenci stranického exkolegy a velkých škodách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-primátor Pavel Bém

„Nejen stát, ale i obce a města – v čele s hlavním, v těchto dnech schvalují rozpočty na rok 2013. V době, kdy se všichni alespoň tváří, že chtějí veřejný dluh snižovat (byť se jim to nedaří), hlavní město Praha se při rozhodování o emisi v celkové výši 200 milionů euro patrně řídí výrokem Francoise de la Rochefoucaulda: Nesplácíme proto, abychom se řádně vyrovnali, nýbrž proto, abychom snáz našli někoho, kdo nám zase půjčí,“ napsal Bém.

Město stagnuje

Exprimátor Bém kritizuje, že Praha, místo toho, aby platila emisi v řádném termínu, refinancuje ji další půjčkou. Možná příčina je podle něho i v tom, že město stagnuje.

Celý text Pavla Béma ZDE

„Nerozvíjí se, nestaví, neinvestuje, kapitálové výdaje čerpá ve výši 19 procent. Musím si klást otázku: na co si tedy půjčuje? Vedení města si stěžuje na nižší příjmy v době krize. I v letech 2008-09 byla krize – v čem tedy byla situace jiná? Argument, že „za Béma“ byly vyšší daňové příjmy, jsou také irelevantní,“ píše Bém.

Po Svobodovi potopa

Bém pak připomíná největší rozdíl mezi vedením současným a minulým. „Při mém příchodu na radnici hlavního města Prahy byla metropole v ruinách, způsobených povodní. Okolí řeky bylo zcela zničeno, tisíce lidí zůstalo bez domova, nefungovala infrastruktura, nejezdilo metro. K tomu ještě po předchůdcích zděděný dluh téměř 35 miliard korun. To vše se za osm let intenzivní práce podařilo opravit, zaplatit, rozvinout. A na konci této – pravda často kritizované a zpochybňované mise – předat hlavní město svým nástupcům oddlužené, hospodařící s vyrovnaným rozpočtem. To vše jsou fakta snadno dohledatelná černé na bílém v auditech a účetních uzávěrkách. Nicméně pravda je taková, že „našemu“ vedení povodeň předcházela, to současné se chová dle známého biblického: po nás potopa,“ nebere si servítky exprimátor.

Bém pak kritizuje, že Svoboda se nepostavil proti změně rozpočtového určení daní: „Primátoru Svobodovi a jeho lidem se podařil ještě jeden husarský kousek: v rámci rozpočtového určení daní nechali Prahu připravit o 650 milionů korun. Tu Prahu, která si ze svých daňových příjmů ponechá pouhou třetinu a zbytek solidárně ponechá k přerozdělení chudším regionům. A mluvíme o sdílených daních firem podnikajících v Praze, nikoli těch, které v Praze z pragmatických důvodů sídlí a podnikají jinde, jak rád říká pan Gazdík.“

Primátorova impotence

To, že pražská politická reprezentace dopustila, aby metropole přišla o zmiňovaných 650 milionů, je podle Béma důkazem dvou věcí: „Že je naplňován program TOP 09, totiž odrat Prahu a to zjevně s pomocí zastupitelů za TOP 09 zvolených, a toho, že představitelé ODS nemají dost zkušeností, schopností, nebo síly, aby tomu zabránili. Byli to poslanci (někteří) z ODS a ČSSD, kteří v parlamentu za postavení Prahy bojovali. Nikdo z TOP 09, která v Praze volby vyhrála, se neobtěžoval otevřít pusu. A nebo to měl možná zakázáno.“

Bém si myslí, že vedení Prahy by konečně mělo začít něco dělat. „Zatím jsme svědky jen bezhlavého přešlapování a impotentní snahy zlikvidovat vše staré, bez schopnosti nahradit je něčím novým. Stačí se jen podívat na nedotažené organizační a personální změny, které nové vedení – a myslím, že se nemýlím, když předpokládám, že z pouhé pomstychtivosti – nastartovalo, ale vesměs není s to dokončit. Obávám se, že nás tento přístup brzy dožene a voliči nám ho spočítají,“ uzavřel komentář Bém.

Zadlužení stoupá

Proti dalšímu zadlužování se postavila část ODS. „Město se snaží v dluzích pokračovat a nepřináší žádné návrhy, jak je řešit,“ argumentoval zastupitel Boris Šťastný. Pro návrh se naopak vyslovil zastupitel Zdeněk Tůma z TOP 09, který je Svobodovým spojencem.

V letošním roce se celkové dluhy Prahy vyšplhaly na 31,4 miliardy korun, informovala ČTK. Praha chce letos hospodařit se schodkem 6,7 miliardy korun. Výdaje mají činit 43,9 miliardy korun a příjmy 37,2 miliardy korun. Rozdíl má pokrýt město z převodů nevyčerpaných prostředků z loňska a z očekávaných státních dotací. V loňském roce byl schodek rozpočtu Prahy zhruba třetinový a pohyboval se kolem dvou miliard.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…