Peníze patří postiženým, ne poskytovatelům služeb, píše Krása poslancům

27.08.2011 18:58

Poslanecká sněmovna by měla na svém příštím zasedání projednávat mimo jiné návrh, aby příspěvek na péči byl posílán přímo poskytovatelům sociálních služeb a nebyl již příjmem uživatele služby. Taková věc se zdá naprosto nepřijatelná Václavu Krásovi, předsedovi Národní rady osob se zdravotním postižením ČR, který napsal poslancům otevřený dopis.

Peníze patří postiženým, ne poskytovatelům služeb, píše Krása poslancům
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením

Návrh je podle něj v rozporu se základním principem zákona o sociálních službách, to je, že příjemce služeb rozhoduje o tom, kdo mu bude poskytovat služby sociální péče, kdy a jak. „Nikde v Evropě, kde se uplatňuje příspěvek na péči, není jeho příjemcem poskytovatel služby. Tento princip, který byl v roce 2006 základním stavebním kamenem zákona o sociálních službách, dal potřebné kompetence těm, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých osob. Musím zdůraznit, že na tomto principu se shodla celá politická reprezentace," píše Krása.

Sledujeme téma Sociální karta

Poškodíte desetitisíce rodin 

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) i premiér Petr Nečas (ODS) již dříve Krásu ujistili, že princip zákona měněn nebude. Přesto ale poslanci podobnou změnu navrhují - a někteří se ji takové chystají podpořit. Toho se Krása bojí. „Poškodili byste tím desetitisíce rodin, které obětavě pomáhají svým blízkým a umožňují jim žít ve svém přirozeném prostředí. Spoléhám na Vaši odpovědnost," apeluje autor dopisu.

Související:
Drábek se diví: Krása nejdřív souhlasil a pak na mě poštval postižené

Hlavně kvůli této plánované změně se také konala na jaře demonstrace handicapovaných lidí před ministerstvem práce a sociálních věcí. Nakonec k dohodě došlo, přestože i nyní někteří poslanci pozměňovací návrh vznesou.

Čtěte dále:
Jílkovou ovládly vozíčky a berle. Zdravotně postižení proti vládě
Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují
Matka dětí na vozíku: Vezmou mi 12 tisíc měsíčně, budeme živořit
Drábek představí pravidla rozdělování dotací na sociální péči

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…