Pochutnávala si na humrech, nakupovala voňavky, teď má problém. Mluvili jsme s šéfem TOP 09

08.08.2014 10:01

ParlamentníListy.cz už dvakrát informovaly o velmi nestandardním utrácení městské části Praha 3, kdy si starostka Vladislava Hujová z TOP 09 nechala proplatit oběd za 9 tisíc i oblečení, parfémy či obuv za desítky tisíc. Nyní se zdá, že Hujová bude mít problém. Její postup ostře zkritizoval šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra.

Pochutnávala si na humrech, nakupovala voňavky, teď má problém. Mluvili jsme s šéfem TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra

Krátce poté, co ParlamentníListy.cz zveřejnily účtenku za oběd v Obecním domě v hodnotě 9 tisíc korun, poskytla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová krátký rozhovor serveru Týden.cz, kde se celou věc snažila obhájit.

Na otázku, zda ji kvůli tomu kontaktoval někdo z vedení strany a požadoval vysvětlení, reagovala Hujová podle serveru nejprve ironickým smíchem. „Vedení strany mě v této věci nekontaktovalo, ani to neočekávám, protože si nemyslím, že jsem udělala něco, co by mělo vzbuzovat tuto hysterii. Kdyby ten oběd stál devadesát tisíc, pak mám pocit, že by se o tom mělo hovořit. Ale 1500 korun za oběd v luxusní restauraci Obecního domu, který je samozřejmě i příspěvkovou organizací magistrátu, na tom nevidím nic takového, co by mělo vzbuzovat veřejné pohoršení,“ řekla starostka Prahy 3 z TOP 09.

Nyní se však zdá, že se Hujová radovala předčasně. Předseda TOP 09 v Praze Jiří Vávra s utrácením v drahých restauracích a nákupy osobních věcí za peníze města ze strany starostky Hujové problém má. Vávra to řekl ParlamentnímListům.cz.

„Já si obecně myslím, že takovéto a podobné kroky jsou velmi nešťastné. Pevně doufám, že paní starostka bude schopna obhájit tyto náklady. Umím si představit, že jisté oprávněné reprezentační náklady vzniknout mohou při jednání s významnými partnery, to znamená se zahraničními partnery jako jsou například partnerská města, kdy chápu, že toho partnera nemůžete vzít na párek v rohlíku,“ uvedl Vávra.

Ten zkritizoval i to, že se „slavný“ oběd za 9 tisíc odehrál v Obecním domě. „Další věc je, že se vždy trochu obávám takových slavnějších podniků v Praze. Upřímně řečeno, od té doby, co se ve francouzské restauraci scházely takové zvláštní skupiny, tak je to místo, kam já bych asi nešel (podle médií sem chodili například takzvaní lobbisté Tomáš Hrdlička či Roman Janoušek), ze stejných důvodů je mi zapovězena i dobrá restaurace v Mánesově ulici, která má zase jiné nedostatky,“ pokračuje předseda pražské TOP 09.

Hujová prostřednictvím svého mluvčího zdůvodňovala vysokou útratu za oběd tím, že se jednalo o významné jednání Prahy 3 se zástupci magistrátu. „Nejsem si jistý, zda jsou takové náklady ospravedlnitelné pro jednání se zástupci hlavního města, zvláště pokud to bylo v době, kdy naše strana byla ve vedení magistrátu. Pokud bych mluvil sám za sebe, tak na svém sekretariátu na magistrátu mám rozpočet týkající se vody a kávy pro mé návštěvy. Vše ostatní si platím sám. V životě jsem žádnou úhradu nepožadoval. Pokud vím, v hlavním městě má jedinou kartu primátor, a ten ji používá ještě velmi omezeně. Čili na to nahlížím i z této perspektivy,“ konstatoval stranický šéf Vladislavy Hujové.

„Předpokládám, že paní starostka bude schopna tuto konzumaci hodnověrně vysvětlit. A pokud by obecní peníze využívala ještě na jiné věci, tak si to nedovedu dost dobře představit. Pokud by tam byly třeba parfémy, tak bych to považoval za zásadní politické pochybení. To jsou věci, které mohou zásadně stranu poškodit,“ dodal ostře Jiří Vávra pro server ParlamentníListy.cz.

Vladislava Hujová zatím příliš ochotná vysvětlovat nebyla. Na středeční žádost ParlamentníchListů.cz o vyjádření k proplácení jejího oblečení, parfémů či brýlí její mluvčí Stanislav Kněnický vzkázal, že „paní starostka nebude reagovat na vaše nevěrohodné dotazy. Za provozní výdaje odpovídá odbor správy úřadu, který je přímo podřízen tajemníkovi úřadu městské části". Nyní bude zřejmě „provozní výdaje“ na parfémy a obuv Vladislava Hujová vysvětlovat vedení strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…