Politici otevřeně hovoří o kolosální a nechutné Schwarzenbergově pitomosti

15.07.2013 14:17

ANKETA Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nedělním vydání rakouského deníku Kleine Zeitung uvedl, že formální výklad Ústavy ze strany prezidenta Miloše Zemana mu připomíná někdejší využití výkladu ústavy k uchopení moci nacisty v Německu v roce 1933 a komunisty v Československu v roce 1948. Schwarzenberg za to sklidil ostrou kritiku.

Politici otevřeně hovoří o kolosální a nechutné Schwarzenbergově pitomosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem na inauguraci Miloše Zemana

„Zeman je prvním prezidentem přímo zvoleným občany a myslí si, že mu to automaticky dává větší pravomoci. Tvrdí, že se přísně drží Ústavy, není ale prý vázán jejími zvyklostmi,“ vylíčil exministr přístup Zemana, se kterým v lednu prohrál ve druhém kole prezidentských voleb.

„Tuto čistě formální interpretaci ústavy už v minulosti jednou využily různé vlády, aby se dostaly k veškeré moci: v lednu 1933 v Německu a v únoru 1948 v Československu,“ doplnil Schwarzenberg.

Politici v drtivé většině Schwarzenberga odsoudili

Přepjaté používání výrazů zkritizoval politolog Jan Kubáček. „Mluvit o Adolfu Hitlerovi a Klementu Gottwaldovi v okamžiku, kdy se u nás dodržuje Ústava a fungují ústavní instituce a procesy, je naprosto nepatřičné a je to neúcta k obětem nacismu a komunismu. Ti, kteří si toto berou do úst, vulgarizují situaci a nevědomky přiznávají, že uvažují stejným prizmatem, jako byl rok 1933 a 1948. Toto neodpovídá konzervatismu, ke kterému se TOP 09 hlásí, neodpovídá to pojetí politiky jako střetu idejí, ale toto je rétorika polarizace společnosti na skupiny přítel-nepřítel. Toto je rétorika občanské války. Ta hranice nevkusu se velmi posunula a je to velmi nebezpečné,“ varoval politolog.

ParlamentníListy.cz oslovily parlamentní politiky s dotazem, zda bez ohledu na to, co si myslí o prezidentově postupu, nepovažují taková vyjádření za přepjatá a zda je také nepovažují za degradaci památky obětí nacismu. A dodaly provokativní dotaz, pokud souhlasí se Schwarzenbergem, zda podle nich prezident Zeman připravuje holocaust podobně jako nacisté.

Politici napříč politickým spektrem se shodli, že takové vyjádření Schwarzenberga je nechutné, skandální, nepatřičné a pitomé a navíc jím poškozuje i ČR v zahraničí. Někteří politici vyjádřili obavu o jeho duševní zdraví. Schwarzenberga zkritizovali i politici ODS, kteří jinak oponují postupu Miloše Zemana. Exministra zahraničí hájili jen politici TOP 09.

Je to naprosto skandální

„Prohlášení pana exministra je naprosto skandální. Velmi mě mrzí, že člověk, který se stylizoval do role morální autority, byl v zájmu politického boje schopen tak hluboko klesnout,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Ani v koaliční ODS exministr nenalezl pochopení. „Věty bývalého ministra zahraničí jsou výrazně přes hranu. Prezident Ústavu využívá do krajnosti, možná i více, ale zatím to není na ústavní stížnost. Uvidíme, jak bude prezident pokračovat ve svém výkladu Ústavy a jak bude jednat,“ uvedl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

Poslankyně KSČM Marta Semelová říká, že Karel Schwarzenberg naprosto ztrácí soudnost. „Je to naprosto nehorázný výrok a není to u něho poprvé, co použil tak hloupé a urážlivé vyjádření. Je vidět, že si nutně potřebuje odpočinout a odejít do politického důchodu. Uleví se nejen jemu samému,“ míní poslankyně.

Kolosální pitomost nevzdělance

TOP 09 se ale za svého předsedu postavila. „Já myslím, že je jasné, že Karel Schwarzenberg hovořil o historických příkladech toho, jak totalitní síly mohou zneužít demokratické ústavy. Nic více. Další výklady ze strany médií tento výrok už jen zkreslují a posouvají někam úplně mimo. Je mi líto, že se k nim přidáváte,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

„Přirovnání jednání prezidenta Zemana k přechodu k fašistické Hitlerově diktatuře v roce 1933 z úst pana Schwarzenberga je kolosální pitomost. Pan Schwarzenberg nejen že těmito vyjádřeními projevuje svou nevzdělanost v oblasti dějin 20. století, ale navíc zřejmě ztratil poslední zbytky soudnosti, což je patrně způsobené frustrací z prohry v přímé prezidentské volbě,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Ivan Ohlídal.

„Panu Schwarzenbergovi by měl někdo říci, že Hitler zvítězil v předčasných volbách v roce 1933 a teprve později přijal německý parlament pod tlakem jeho strany takzvaný zmocňovací zákon, který z Hitlera učinil fašistického diktátora a jehož důsledkem byl později i holocaust. Je tedy jasné, že Schwarzenbergovo přirovnání je nejen totálně hloupé, ale i nesmyslně tendenční. Je tragické, že takový nevzdělanec mohl být ministrem zahraničních věcí ČR,“ dodal Ohlídal.  

Nechutnost

„Je to nechutné. Takto by ministr zahraničí, i když bývalý, svůj stát v cizině nikdy pomlouvat neměl. Navíc je tato analogie zcela nesmyslná a nepravdivá,“ říká europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Asi předsedovi TOP 09 hodně teče do bot. Měl by si sbalit svých pár švestek a odejít z politiky, jak slíbil veřejně při prezidentské volbě, když nebude zvolen,“ uvedl místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše v ČR není zrovna dobrá politická kultura:  „Výroky Karla Schwarzenberga a taky Michala Babáka jsou nepatřičné a potvrzují, že jsme někdy v České republice s politickou kulturou na štíru. Viz Topolánkova noc dlouhých nožů či Zemanovy sexistické narážky na znásilňování nevolnic.“

Poslanec ODS Pavel Bém souhlasí s tím, že vyjádření Schwarzenberga je přepjaté a je degradací památky obětí nacismu. „Jsme ve světě ´velkých´ slov, velkých gest a malých lidí. Všichni máme příliš krátkou paměť,“ dodal poslanec.

„Miloš Zeman se nechopil žádné moci. Moc zákonodárnou a ústavodárnou má stále Parlament ČR a ten se může kdykoli rozpustit a z něj může vzejít vláda parlamentních stran. To, že koalice předčasné volby z pragmatických důvodů odmítá, je její věc – stěžovat si může jen na sebe. Nikdo Nečase nenutil, aby sebe a zemi nechal řídit milenkou a Kalouskem. Kdyby se politici chovali odpovědně, žádná krize ani Zemanova vláda tu není,“ míní senátor Tomio Okamura.

Rusnokova vláda

Podle místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitky Chalánkové prezident Zeman jednoznačně obešel legitimní, demokraticky zvolený Parlament. „Jím jmenovaná vláda, která s největší pravděpodobností nezíská důvěru sněmovny, se chová naprosto nelogicky a rizikově pro další vývoj v naší zemi. Parlamentní demokracii musíme bránit. Politika je těžká, ale potřebná práce. Každý může do kterékoli strany vstoupit, tam pracovat a nabízet své schopnosti a síly ke službě. Teprve v této soutěži pak existuje parlamentní demokracie,“ dodala Chalánková.

Podle předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka Miloš Zeman rozhodně nebuduje totalitní režim. „Jsou to nesmyslná slova, kterými Karel Schwarzenberg poškodil pověst republiky v zahraničí. Režim osobní moci, který chce Miloš Zeman po vzoru zakladatele francouzské V. republiky Charlese de Gaulla zavést i u nás není totalitním režimem typu nacismu či komunismu. Prezident zeman se chce stát hlavou výkonné moci, a to v rozporu s s ústavní tradicí české a československé politiky. Předseda TOP 09 by se měl za své nepřiměřené výroky omluvit občanům ČR,“ říká poslanec Paroubek.

„Toto vyjádření je strašné, stejně jako jakákoli jiná srovnání s ději před či v průběhu druhé světové války. Jde o další dílčí výpověď o stavu dnešní politiky. Namísto věcného řešení zásadních problémů je tu stupňování osobního napětí. O to jednodušší to bude mít u veřejnosti Rusnokova vláda 'odborníků',“ míní europoslanec ODS Ivo Strejček.  

Taková stařecká dětinská roztomilost

„Já bych to nedramatizoval. Pan prezident ví, co dělá. A pan exministr zahraničí opakovaně 'roztomile' drmolí mnohé aristokratické nesmysly. V jeho případě vždy beztrestně jako ve vtipech o lordech. Taky trochu dětinští, což jako lékař umím pochopit. Ale rovněž poněkud zhrzeně vzkazuje: Já bych byl lepší prezident. Byl, nebyl? Odpovězme si sami,“ řekl redakci poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Vždyť je to opět taková stařecká roztomilost. Takový nepapalášský lidový přístup, za který byl Karel Schwarzenberg u veřejnosti a novinářů vždy oblíben. Co se divíte?“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Rok 1933 jsem nezažil a Zeman určitě holocaust neplánuje. Přesto jsou některé jeho výroky a činy značně překvapivé a nestandardní. Takže i reakce na ně jsou logicky obdobné. Určitě se dočkáme dalších excesů – na obou stranách,“ myslí si senátor Miroslav Krejča.

Hysterie koalice

Poslanec KSČM Miroslav Opálka se domnívá, že hysterie takzvané stojedničkové staronové koalice je průvodním jevem prázdninové politické scény: „Nevím, zda tento výrok pro zahraniční média, který naší zemi neprospívá, je výsledkem mentálního selhání, uvedení se mimo realitu nebo záměrem. Poslední důvod by byl z úst předsedy parlamentní strany a exministra, který měl na starosti diplomacii ČR, neomluvitelný a poškozující národní zájmy státu. Žel, nebylo by to poprvé.“

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl má podobný názor jako Schwarzenberg: „Doporučuji si přečíst předválečnou historii Německa, zvláště události po 3O. lednu 1933, kdy jmenoval prezident Hindenburg Hitlera kancléřem Německa. Výsledkem bylo mimo jine i to, ze kolem 10 tisíc sociálních demokratů a komunistů bylo zatčeno a uvězněno a mnozí z nich popraveni. Na základě zmocňovacího zákona z března téhož roku převzala vláda veškerou politickou moc. Myslim, ze je to hodně poučné i pro dnešek. Spekulace, že pan Zeman plánuje holokaust je hodně přitažená za vlasy, ale na pozoru při nestandardních formách přebírání moci by všichni skuteční, ne ti hraní, demokratů být z důvodů historických zkušeností měli,“ myslí si Šincl. 

„Nemám rád taková silná srovnání. Ničemu nepomáhají a jen vykopávají hlubší a hlubší příkopy,“ říká poslanec ODS Boris Šťastný.

„Karel Havlíček Borovský to již před mnoha lety charakterizoval, co jsou 'Schwarzenberci', proto nejsem překvapen, že kníže Karel Schwarzenberg se takto chová. Můžeme být vděční Masarykovi, že máme republiku a nemáme knížata, a Bohu, že Schwarzenberg není prezident,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…