Politici se svěřili, jak snáší omezování pití alkoholu

15.09.2012 10:06

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda omezí či dočasně vysadí konzumaci tvrdého alkoholu kvůli aféře s metylalkoholem. Abstinenci doporučil i ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Politici se svěřili, jak snáší omezování pití alkoholu
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Mnoho poslanců či senátorů uvedlo, že tvrdý alkohol příliš nebo vůbec nepijí a dávají přednost spíše pivu. Politici z Moravy zase mají zásoby slivovice či popíjí moravské víno. Slivovice a vína se ale nezříkají ani politici z Čech. A někteří politici považují alkohol za lék.

Nebudu omezovat

„Doporučení pana ministra Hegera mě nechává v klidu, protože z tvrdého alkoholu piju, a to ještě málokdy, slivovici z ověřené pálenice,“ svěřil se šéf komunistů Vojtěch Filip.

Doporučením svého stranického kolegy se ale nebude řídit předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. „Ne,“ odpověděl stručně na dotaz.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Ani šéf starostů a nezávislých a předseda společného poslaneckého klubu s TOP 09 Petr Gazdík: „Neuvažuji o tom. Jednak, když náhodou piji, tak ověřené zdroje a jednak si myslím, že nejhorší je smrt vyděšením.“

Tvrdý nepiju

Za to poslanec ODS Walter Bartoš je zodpovědnější: „Už jsem tak učinil.“ Stejně jako jeho stranický kolega a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa: „Ano, byť já piji tvrdý alkohol tak minimálně, že to zásadní změna nebude.“

„Nemusím si nic odepírat, protože tvrdý alkohol piji velmi výjimečně,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. A místopředseda Poslanecké sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že tvrdé vůbec nepije. A stejně je na tom i poslanec VV Michal Babák či poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Já to mám dobrý, já si játra rezervuji pro dobré víno,“ řekl redakci předseda Věcí veřejných Radek John.

„Tvrdý alkohol vůbec nepiji tak jako tak,“ reagovala na Hegerovo doporučení vicepremiérka a předsedkyně Lidem Karolína Peake.

„Osobně piji tvrdý alkohol vzácně a vždy značkový. Nemám důvod k dalšímu omezování spotřeby. Samozřejmě je mi líto všech obětí otravy metylalkoholem,“ řekl redakci první místopředseda Senátu a kandidát ODS na prezidenta Přemysl Sobotka. Podobně reagoval i senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Já prakticky tvrdý alkohol nepiji, takže žádné korekce provádět nemusím. Rád bych též vyjádřil soustrast pozůstalým obětí,“ uvedl předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Prohibice pomáhá černému trhu a alkoholismu

Poslanec ČSSD Ladislav Šincl si myslí, že úplné omezení konzumace alkoholu nějakým "úředním rozhodnutím" je nesmysl. „Lidé ethanol neboli líh vždy pili, pijí a budou pít a žádná restrikce tomu zcela nezabrání. Zákazem by se posílil ještě více tzv. černý trh. Příkladů z historie je mnoho. Například v USA byl v roce 1919 přijat tzv. Volsteadův zákon o zákazu alkoholu – "prohibice". Účinek byl ovšem přesně opačný; místo snížení zločinnosti a abstinence se začalo pít ještě víc a k tomu narůstala zločinnost nevídaným tempem,“ upozorňuje Šincl.

„Vznikla řada ilegálních skupin zabývající se pašováním alkoholu do USA. Volsteadův zákon způsobil, že lidé pili prakticky všechno, o čem se domnívali, že obsahuje alkohol, což mělo za následek mnoho otrav methanolem, který je velice podobný ethanolu. Prohibice úplně skončila v roce 1933 v situaci, kdy v USA bylo třikrát více tajných barů než v roce 1919,“ dodal Šincl.

Ten si myslí, že účinnou cestou by mohla být úprava spotřební daně u etanolu (lihu) směrem dolů. Vysoká sazba spotřební daně a DPH u alkoholických nápojů (z lihu) podle něho způsobuje to, že tvz. černá výroba lihu je velice výnosná. S tím souhlasí i ekonomové. „Také by stála za úvahu úprava spotřební daně piva a to také směrem dolů. Tím by se tento tradiční český nápoj stal pro konzumenty více atraktivní než lihové nápoje,“ navrhuje poslanec.

Slivovice a víno je OK

Moraváci se úmrtí či oslepnutí nebojí. Mají svou slivovici a na tu nedají dopustit. „My, Valaši, takových výzev pana ministra neuposlechneme. Protože my si pálíme kvalitního moku doma a do náleven nechodíme. Je nám líto, že někdo do náleven musí chodit,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek zvolený za Vsetínsko.

Podobně se k tomu staví i poslanec ODS Jaroslav Plachý z Uherského Hradiště. „Pravá moravská dědečkova slivovice, pálená v oficiální pálenici, v malých dávkách neškodí v sebevětším množství. Léta ji piji a ještě se stmívat nezačalo,“ pochvaluje si poslanec.

Senátor Stanislav Juránek z KDU-ČSL se zase jistí vínem. „Jako správný Jihomoravan dávám přednost našemu vínu, a proto se nemusím omezovat vůbec,“ prozradil Juránek.

„I bez doporučení pana ministra Hegera mě tvrdý alkohol jistě nechybí a jako Moravák dám přednost skleničce dobrého moravského vína,“ sdělil poslanec ODS David Šeich. Podobně jeho stranický kolega Boris Šťastný tvrdý alkohol nepije, občas jen trochu vína.

A podobný přístup volí i místopředseda Senátu a ČSSD Zdeněk Škromach. „Osobně dávám přednost moravskému vínu. Jinak by ale ministr měl vyvodit osobní zodpovědnost z naprostého selhání prevence i řešení následků,“ uvádí Škromach.

Italští snobové preferují grappu

Osobitě se k problému staví reakcionář Daniel Korte z TOP 09: „Vzhledem k tomu, že jakožto pravý italský snob preferuji grappu, nevidím důvod pro sebeomezování.“

„Jednak mám doma zásobu kvalitní moravské slivovice a moje žena je profesí chemik. Takže zůstávám v klidu,“ senátor Miroslav Krejča.

A podobně je na tom i senátor zvolený za ČSSD Miroslav Antl. „Já určitě pana ministra zdravotnictví neposlechnu. Jako už v životě několikrát,“ smál se Antl. „Mám dostatečné zásoby kvalitní slivovice z osvědčených kamarádských moravských zdrojů. A po ní samozřejmě vidím lépe. Do budoucnosti však nikoli,“ dodal senátor, který si také rád zajde na točenou plzeň.

Tvrdý jen minimálně

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák uvedl, že tvrdý alkohol pije minimálně, a tak s odepřením si tvrdého alkoholu nemá problém. „Pohoršuji se spíš nad tím, že existují lidé, kteří v honbě za nepřiměřenými zisky jsou schopni vystavit spoustu lidí smrtelnému nebezpečí,“ dodal Husák.

Podobně místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava pije tvrdý zřídka. „Tak se nemusím omezovat. Mám raději víno a pivo, samozřejmě v množství uměřeném,“ dodává poslanec.

„Osobně dávám přednost vínu, ale rozhodně s doporučením pana ministra Hegera souhlasím. Počet mrtvých je alarmující. Tento víkend pořádáme jako Městská část Praha 2 vinobraní na Grébovce a raději jsme preventivně nařídili i zákaz prodeje medoviny,“ informovala poslankyně ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová.

„Tvrdý alkohol piji minimálně. Teď ho vynechám úplně. Pivo, víno a medovina mi na tradičních Táborských setkáních vždy vystačily a bude tomu tak i tento víkend,“ svěřil se poslanec ODS František Dědič.

Alkohol je lék

Řada politiků považuje alkohol za lék. „Ne, ne, ne. Pana ministra neposlechnu. Zrovna ve středu večer jsme s MUDr. Václavem Sauerem pili slivovici. Alkohol z rukou lékaře je lék,“ prozradil senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Pokud se zřídkakdy napiji, pak jablkovice pálené z vlastních jablek a v množství léčebném – lžička až lžíce. Tak malé množství mě zdravotně nepoškozuje, naopak prospívá,“ svěřila se poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša uvedl, že v době probíhající kampaně ke krajským volbám mnoho času na popíjení tvrdého alkoholu nemá. „Dávám přednost sklence dobrého moravského vína jako prevence před srdečními a cévními chorobami,“ dodal poslanec.

Prohibice je blbost

Senátor SPOZ-Zemanovců Vladimír Dryml, který uvedl, že jeho konzumace alkoholu je minimální, a to ještě většinou omezená na pivo a víno, se tvrdě opřel do Hegera: „Hegerův nápad s prohibicí považuji za blbost a ekonomickou sabotáž na rozpočet státu v době krize. Ministr Heger tím chce zakrýt selhání svoje a především vlády, která nedokáže ani ochránit zdraví nás, občanů.“

„Tvrdý alkohol téměř nekonzumuji, tedy jej ani nepotřebuji omezovat. Doporučení pana ministra vítám. Situaci považuji v naší zemi za mimořádnou, takovou, jaká tu vyjma nedostatku toaletního papíru nebyla. Ale to lidé neumírali. Opět daň za demokracii? To je spíše otázka na pravicové komsomolce?“ reagoval poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba nemíní poslechnout doporučení Hegera. „Alkohol není stálou součástí mého jídelníčku. Tu a tam sklenka koňaku či whisky k dýmce či doutníku. A když už, tak kvalitní moravské víno, a to převážně ze Znovína. Škoda, že jej pan Kalousek míní opět vzdálit lidem další hloupou daní. Jak to pak končí, vidí snad vláda na vlastní oči. A je to tragédie. Kvalitní potraviny i poživatiny musí být cenou dostupné všem slušným lidem,“ míní poslanec.

Ne u Vietnamců a u stánků

Senátor ODS Pavel Eybert uvedl, že když si dá tvrdý alkohol, tak jen z prověřených zdrojů. „Tvrdý piji výjimečně, ale ze spolehlivých zdrojů, takže prohibici osobně nemusím řešit,“ říká místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš. A podobně se vyjádřil i senátor Petr Pakosta.

„Doporučení ministra rozumím zcela jasně a zřetelně. Vláda není schopna zabezpečit bezpečnou a zdravotně nezávadnou výrobu a distribucí tvrdého alkoholu, tak budeme lidem zakazovat jeho konzumaci. Tím se z toho vláda nevyvlékne,“ reagoval poslanec ČSSD Miroslav Váňa.

Poslanec Jaroslav Škárka řekl, že tvrdý alkohol pije zřídka, a to maximálně v zavedených restauracích. „Určitě bych alkohol nekonzumoval ani v minulosti u stánků, vietnamského prodejce či z jiného obskurního zdroje,“ dodal poslanec.

„Tvrdý alkohol nepiju, tak nemusím nic omezovat. Piju pivo a to je lék,“ uvedl poslanec ČSSD Milan Urban.

Viníkem je ministerstvo financí

„Víc už omezit nejde. Pil jsem tvrdý alkohol naposledy před lety. Piju jen víno. Když mám náladu nebo k jídlu,“ reagoval poslanec Stanislav Huml.

Poslanec ČSSD Adam Rykala prozradil, že tvrdý alkohol už nějakou dobu nepije. „Příležitostně si dám skleničku bílého vína, birell nebo pivko. Kdybych pil tvrdý, silně bych zvažoval, že ho v současné situaci pít přestanu a rozhodně bych ho nenakupoval v pochybných obchodech a nedal bych si ho v hospodě, protože tam vám můžou nalít cokoli,“ doporučuje poslanec.

„Já tvrdý alkohol prakticky nepiju, tak si nemusím nic odpírat a ve víně to snad není,“ reagoval poslanec ODS Aleš Rádl.

Člen poslaneckého klubu VV Jiří Štětina sdělil, že moc nepije a nemá problém s úplnou abstinencí. „Nejsem puritán a když alkohol, tak kvalitní – whisky či metaxa,“ uvedl Štětina, podle něhož je problém s nelegálním alkoholem dlouhodobý.

Jenom přípitek

„Osobně mi nepít tvrdý alkohol problém nedělá. Stále jezdím autem a alkohol piju jen příležitostně. Nevidím však smysl v tom, že pití někdo jen odloží. I ten vadný barel mohl někde ve skladu čekat i rok, než se dostal do ´výroby´. Tento případ jen odhalil velikost černého trhu. Hlavní viník je ministerstvo financí, vytvořilo k tomu právní prostředí, ochromilo kontrolní činnost Celní správy, nestanovilo minimální cenu alkoholu, povolilo dělení potravin, čímž se i ve vinotékách čepují lihoviny,“ uvedl poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Alkohol požívám pouze příležitostně v rámci přípitku nebo oslavy a pouze značkový. Takže měnit nemusím nic,“ uvedl senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

I senátor ČSSD Miloš Malý uvedl, že se ho problém netýká, neboť tvrdý alkohol nepije: „Jen při výročích či jiných slavnostních příležitostech si dám skleničku moravského vína. Kdyby na mé spotřebě alkoholu stál nějaký obchodník, tak by se neuživil.“ I poslankyně KSČM Zuzka Rujbrová pije jen víno. Poslanec ČSSD Antonín Seďa v zájmu zajištění bezpečnosti občanů s Hegerem souhlasí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…