Politický amatér Hudeček by se měl stydět. Toto mu vzkázali kníže, Kalousek a další topáci kvůli řečem o kmotrech

16.10.2014 17:10

ANKETA Bývalý člen TOP 09 a pražský primátor Tomáš Hudeček ve svém prohlášení ke svému vystoupení ze strany uvedl, že TOP 09 se sice vymezuje proti propojování politiky se zákulisními hráči, ale mlčky tyto praktiky trpí u svých členů a tím zrazuje své základní hodnoty. Pro LN řekl, že se TOP 09 chová autokraticky a dala voličům jasný signál, aby jí moc nevěřili. Co na to jeho bývalí kolegové?

Politický amatér Hudeček by se měl stydět. Toto mu vzkázali kníže, Kalousek a další topáci kvůli řečem o kmotrech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Hudeček

„Dlouhodobě jsem upozorňoval vedení TOP 09 na velmi nebezpečné vztahy předsedy pražské organizace strany TOP 09 Jiřího Vávry. Vedení strany ale tyto informace bagatelizovalo. Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty. V takové straně nemohu být členem,“ uvedl Hudeček ve svém prohlášení.

V rozhovoru pro Lidové noviny také řekl, že se strana chová autokraticky a dala voličům jasný signál, aby jí moc nevěřili. ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků TOP 09, co si o těchto Hudečkových vyjádřeních myslí.

Měl by se spíš stydět

„Vzhledem k zásluhám Tomáše Hudečka jakožto primátora nehodlám s ním polemizovat, když je roztrpčen,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg, který byl vždy považován za Hudečkova ochránce.

„Docela mě mrzí, že se teď Tomáš Hudeček pár dní po volbách, ve kterých za TOP 09 kandidoval a byl jejím lídrem v Praze, proti TOP 09 vymezuje. Působí to trochu nevěrohodně až směšně. Ještě pomalu před 24 hodinami to pro něj byla ta nejlepší strana na světě. Měl by se spíš stydět. Mrzí mě to moc. Bez podpory Karla Schwarzenberga by se nikdy primátorem nestal a bez podpory vedení TOP 09 po jeho přehmatech a opakovaném politickém amatérismu by se nestal opět lídrem. Rozumím tomu, že je těžké si najednou představit, že bez podpory Karla Schwarzenberga ´jsem už zase jenom Tomáš Hudeček´, ale upřímně mě jeho reakce mrzí,“ reagoval místopředseda strany a poslanec Marek Ženíšek.

Venku je hezky, Hudeček není v TOP 09. Slušný podzim

„Kdo takto mluví, nechť uvede důkaz. Tedy ne článek v Blesku. V TOP 09 je spousta poctivých, obětavých lidí, které nepodložená tvrzení jednoznačně poškozují. Jinou věcí je zlepšení programové diskuse. V Olomouckém kraji jsme z tohoto důvodu uspořádali již dvě ideové konference. V roce 2013 na téma Konzervativní hodnoty a politika 21. století a v roce 2014 na téma Vzdělávání a společnost. Výstupy jsou na mých stránkách i webu krajské organizace. Média byla důsledně zvána. Věřím, že i tato aktivita pomohla relativně dobrému výsledku TOP 09 ve volbách v Olomouckém kraji. Jinak to totiž nejde. Občané by neměli dát bianco šek neznámým nahodilým uskupením bez programu a bez záruky,“ míní místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

„Venku je hezky, Hudeček není v TOP 09. Slušný podzim,“ řekl ParlamentnímListům.cz optimisticky místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Jedná se o další, noblesně řečeno, nešťastné vyjádření pana Hudečka,“ míní člen pražského krajského výboru Jiří Liška.

„Zásadně s tím, co řekl, nesouhlasím,“ reagoval stručně poslanec Rom Kostřica.

„Kdyby tomu tak bylo a Hudeček by mlčky trpěl takové propojování zákulisních hráčů s politikou, pak by to bylo jistě špatné. Jenže on právě doplatil na to, že na příkladě Jiřího Vávry na to upozornil,“ uvedl člen pražského krajského výboru Petr Trombik.

Nebyl schopen přestat napadat své spolustraníky v médiích

„Jediný důvod, proč pan primátor musel odejít ze strany, je ten, že nebyl schopen přestat napadat své spolustraníky v médiích. To je prostě naprosto smrtící přístup pro jakoukoli politickou stranu a je to naprosto nepřijatelné chování. Žádný jiný důvod nebyl,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Dodatečně fabulované legendy důvodů jeho odchodu jsou možná lidsky pochopitelné, ale nejsou pravdivé. Jediný důvod je veřejné napadání spolustraníků v médiích. Toho se bohužel nebyli schopni zdržet oba dva pánové, jakkoliv nám to bylo velmi líto a jakkoliv oba odvedli obrovský kus práce, tak tohle bylo jediné řešení, jak skončit s tím, že se budou významní členové TOP 09 napadat v celostátních médiích,“ dodal.

Odstartoval to Blesk

Poté, co se objevila v úterním Blesku zpráva, že byl tehdejší předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra Vávra na oslavě narozenin, kde byl přítomen i pražský podnikatel Tomáš Hrdlička, médii označovaný za kmotra, vyzval Hudeček Vávru, aby odešel ze strany.

Hudeček na úterním zastupitelském klubu dle informací redakce navrhl usnesení, které by tento jeho krok podpořilo, avšak pro takové usnesení nezískal na zastupitelském klubu podporu. Pak již následovalo setkání s vedení TOP 09, kde oba na své členství ve straně rezignovali a vedení to přijalo.

„Usoudil jsem, že pokud nenabídnu rezignaci já, nenabídne ji ani Tomáš Hudeček. A nechtěl jsem našimi vzájemnými konflikty nadále oslabovat TOP 09, na které mi záleží. Věnoval jsem TOP 09 pět let života a spoustu práce stejně jako řada mých stranických kolegů a přátel. Není možné toto vše obětovat vnitrostranické válce a nenávisti rozpoutané panem Hudečkem. Jeho kontinuální lži a paktování se s nepřáteli TOP 09 prostě musely ustat. Navíc naše neshody začaly rozdělovat stranu na dva nesmiřitelné tábory, což bylo bezesporu i cílem řady utajovaných schůzek Andreje Babiše a Tomáše Hudečka. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že rezignuji na členství v TOP 09. Tímto mým krokem, doufám, dojde k ukončení rozbrojů a TOP 09 bude mít šanci se opět sjednotit a usilovat o vytvoření funkční koalice v hlavním městě,“ uvedl Jiří Vávra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…