Politikovo zjištění: Prodali jsme si pod zadkem, co jsme mohli

07.07.2012 8:55

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži - jeden zástupce levice z Poslanecké sněmovny, druhý reprezentuje pravici v Senátu. Jiří Koskuba (ČSSD) a Jaroslav Kubera (ODS) tentokrát v poněkud netradičním komentáři týdne - nejen uplynulého, ale i toho následujícího.

Politikovo zjištění: Prodali jsme si pod zadkem, co jsme mohli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

ParlamentníListy.cz se nejprve obou mužů zeptaly na první dojmy ze jmenování nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Právě tato událost zahýbala zřejmě nejvíce zkráceným pracovním týdnem.

„Z mé strany by nebylo fér osobu nového modrého ministra spravedlnosti zatím nějak komentovat. Osobně pana doktora práv Pavla Blažka neznám. Více by snad mohli říci moji brněnští oranžoví kolegové. Přitom doprovodné okolnosti kolem jeho nástupu do funkce mu vůbec nezávidím. A už vůbec ne to, že nastupuje do poslepovaného a porůznu naverbovaného kabinetu Petra Nečase,“ řekl úvodem Jiří Koskuba.

Koskuba: Moraváci, přestaňte s tou averzí proti Praze

Přiznal, že sledoval ale o to pozorněji tiskovou konferenci k jeho jmenování. „Již podle přízvuku nešlo pominout, že se do Prahy na významný post stěhuje další Brňan. Proč ne, ostatně ani v naší straně to není jiné. Brno samotné je pro mne, rodilého Pražana, velmi pěkné a kulturní město. Mrzí mne však, že nás Pražáky tam někteří nemají rádi. A tak bych si dovolil jak Brňany, tak všechny Moravany i Slezany o něco požádat. Přestaňte již konečně, prosím, s tou zažitou letitou averzí proti Praze. Vždyť ve skutečnosti zemím Koruny české vládnete již opět hlavně vy. No a že se mnohé nedobré "upeče v Praze" je jenom díky tomu, že v hlavním městě přece jenom zůstaly ještě některé centrální instituce a úřady. Však taky asi pro to věčné cestování mezi Brnem a Prahou je ta D1 v tak katastrofálním stavu,“ pokračoval ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Je Bradáčová opravdu Cattani v sukních? Pozor, ten Cattani špatně dopadl 

Přiznal pak, že si raději jistý čas, stejně jako nový ministr spravedlnosti, dává na hodnocení jeho postoje ke jmenování paní doktorky Bradáčové pražskou vrchní státní zástupkyní. „Pravda, sluší jí to. Ale já si stále nejsem nějak jist tím, co vše o jejích mimořádných schopnostech do mne média tak náhle cpou. Nevím, je-li skutečným Cattanim v minisukni. Ostatně to taky nebyl prokurátor, ale policejní komisař. A zastřelili ho. Zatímco mafiáni zůstali. Jestliže ano, pak se jí omlouvám. Ale já bych se o tom fakt chtěl přesvědčit na vlastní oči a uši. Jeden středočeský hejtman s krabicí hodně drahého vína v ruce mi jako úlovek nestačí. Zvláště je-li tato zem plná jemu podobných a mnohdy ještě daleko větších, až trofejních ryb, zatím si spokojeně plavajících ve špinavých korupčních vodách,“ konstatoval dále poslanec Koskuba.

Podle něj však odklad rozhodnutí ministra o jejím jmenování může přece jen něco znamenat, i když tím rozhodně nevyvrátil pochybnosti kolem nečekaného odvolání Jiřího Pospíšila. „Však on se taky pan Nečas za novým ministrem pěkně potil! Snad upřímná byla i prosba-úkol pana prezidenta, týkající se odpolitizování české justice. Doufám však, že hlava státu tím myslela všechny politické strany a politiky. Bez rozdílu. Ono totiž to „padni komu padni“ jaksi v Čechách nefunguje a zákon platí hlavně na ty níže až dole. S výší funkce a majetku se spravedlnost stává poněkud obtížně vymahatelnou. Ale tak by to asi fungovat nemělo, že? Smutné je, že funguje. A to je prý justice konečně nezávislá,“ uzavřel první téma Jiří Koskuba.

Senátor Kubera: Ministrem zdravotnictví nemusí být lékař, spravedlnosti zase právník

Podle senátora Jaroslava Kubery (ODS) je podstatné u nového ministra spravedlnosti to, že nenastupuje v právě vhodný okamžik. "Pravdou však je, že ten výběr osoby není zdaleka nejhorší. To, že je právník, advokát, neumím komentovat - tedy to, zda to je dobře, či špatně. Pravdou však je, že lidé mají zafixováno, že třeba ministrem zdravotnictví musí být nutně lékař - ale to není pravda. On potom místo, aby hájil rezort zdravotnictví, hájí jen zájmy lékařů. Stačí si vzpomenout na to, jak lidé jásali, když byl zvolený ministrem Leoš Heger. No a vidíte, teď ho lidi nenávidí, chtějí ho odvolávat, protestují proti němu. Ten, kdo je přímo zainteresovaný, může pak naopak rezortu i škodit. Ovšem u Pavla Blažka si počkejme, jak to bude vypadat," řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Politická scéna zažije klid či nějakou smršť?

Druhé téma komentářů je tentokrát volné. ParlamentníListy.cz se ptaly na to, co očekává senátor a poslanec na politickém poli – bouře, či klid?

„To jeden nikdy neví. Rozhodně nic pěkného. Na to bychom si již za posledních šest let měli zvyknout. S ohledem na rozložení sil se opozici dělá nějaká pořádná bouřka těžko. I když by byla tak moc potřebná. Už aby se pročistilo ovzduší. Ale lidé rozhodli, jak rozhodli. Chybička se vloudila. A byť náhle veverčáčtí pohrobci zázračně prohlédli, a já mám stále poněkud rozpaky, když náhle hlasují s námi, je nám to málo platné. Byť je sice nikdy nikdo nevolil, náhle se tu jako příšera z mořských hlubin vynořila jakási pidistrana paní Peakové. A tak se, morálka nemorálka, volební systém nevolební systém, jede dál. Vždyť oni to dělají kvůli nám, lidem! Nebo jen a pouze LIDEM? Vyhodnoťte si sami. Není to zase až tak moc těžké,“ říká Jiří Koskuba.

A připomíná, že bude v příštím týdnu každopádně zasedat Poslanecká sněmovna. „Kdysi v Angli prý se říkalo, že v tomto případě si nikdo nemůže být jistý svobodou, majetkem a dokonce ani hrdlem. No až takhle to tady zatím neplatí. Ale už jsme blízko. Rozhodně co se vydávání poslanců samotných týká. Jinak asi v rámci té nové politické kultury dopředu nikdy nevíme, o čem to zasedání vlastně skutečně bude. Oni si to totiž vždy podle svých zájmů a potřeb změní. Dojemně demokratické. I toho by bylo vhodné si povšimnout,“ poukazuje Koskuba ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Rusovlasá zpěvačka určitě nebyla hlavou těch malérů na obraně

Dodává, že se snad bude jednat o vydání Vlasty Parkanové.

„Ale již jsme o tom mluvili a dle mého názoru tato rusovlasá zpěvačka rozhodně není hlavou korupčních malérů na ministerstvu obrany. Ona na to, s veškerou úctou, ani nemá. Jen podepisovala to, co jí podepsat dali. Asi dosti smutné konstatování, ale i takto se dá vládnout. Tiše, nenápadně a z pozadí! Nu uvidíme, zda-li vydána bude a jestliže to vyšetřovatele přivede ke skutečným viníkům. Nebudou-li zastrašeni, pochopitelně. Třeba jim pan Kalousek zase zavolá. Všichni se na něj za ten telefonát zlobí, ale on za to nemůže. Po všech těch letech je si prostě svou nedotknutelností naprosto jistý. Tak se nedivte, jak si zvykl na to, že pro něj žádná, natož pak morální pravidla neplatí. Ježíši, ten by sám teatrálně řval, kdyby si tohle dovolil kdokoliv z jiné strany,“ myslí si sociálně-demokratický poslanec.

A dodává, že možná i proto ho lidé opakovaně volí, a tím pádem stále „přitom“.

Kalouska, ať promine, bych vydával rád. I právu útrpnému...

„Přiznám se vám, nechť mi promine, jeho bych vydával rád. A to i právu útrpnému. Ale zatím se mu daří skvěle manévrovat. Však také za to platíme čím dál více. Bylo by na čase si toho povšimnout a od jeho osoby v politice si odpočinout. Nejen na dlouho, na věky,“ uvedl dále Koskuba.

Připomněl pak to, že se v příštím týdnu budou zřejmě opět řešit církevní restituce.

„Jen tak mne napadlo, proč se vůbec ta skvělá pravicová vláda nerozhodla církve a jejich činnost zprivatizovat. Asi jako české zdravotnictví. Ale možná jí o to jde. A proto nejprve chce převést na ně ještě více majetku, než třeba. To aby pak třeba zakoupení olomoucké arcidiecéze bylo ještě zajímavějším byznysem. Ne, nezbláznil jsem se. Je to sice naprostá pitomost, ale nebyla by ani první, ani poslední. Prodali jsme si již pod zadkem, co jsme mohli. A taky proto platíme draze vodu, plyn, elektriku. Také dále pan ministr Heger reformuje české zdravotnictví. Nakonec nezanikne tolik špitálů, jak se tvrdilo. Radujme se! Jen se zmenší počet jejich odborných oddělení. Vypadá to nevinně, a je to na delší rozhovor. Ale měli bychom si uvědomit, že tímto krokem řadu špitálů pan malý Velký reformátor nepřímo zničí. Možná i jejich pacientů, nyní klientů. To, co a hlavně jak dělá, je asi stejně moudré, jako kriminálku 21. století reformovat na detektivní kancelář konce 19. století. Na co laboratoře, specialisté? To je zřejmě potřebné jenom pro televizní věčné detektivní seriály. Stačí přece dýmka, lupa, zápisník a tužka! Jen by měli panu docentovi říci, že geniální Sherlock Holmes je toliko vymyšlená postava. Možná v TOP09 jich pár je. Ale mezi zdravotníky se moc často nevyskytuje. A ministerstvem pak změněný systém postgraduálního vzdělávání lékařů také nedává zrovinka naději, že se nám budou vnikat noví Thomayerové, kteří medicínu zvládali toliko s fonendoskopem,  po tisících,“ uzavřel Jiří Koskuba komentář pro ParlamentníListy.cz.

Kubera: Letos nebude okurková sezóna

Podle senátora Jaroslava Kubery je zřejmé, že letos média asi nebudou muset řešit to, o čem psát v takzvané "okurkové sezóně". "Příští týden, dle mého, přijde zase nějaká další kauza," naznačil Kubera. To, zda má na mysli však nějakou zcela konkrétní kauzu a koho by se mohla týkat, neupřesnil.

"Ten následující týden je také dobré asi sledovat Miroslava Kalouska. Je hodně nervózní, nicméně někde v pozadí cítím, že ta jeho jistota je nebetyčná. A protože on není hloupý, ba spíše naopak, asi mu tu jistotu něco dodává. Problémem však je to, že jsme všichni dospěli do stádia, kdy nikdo ničemu a nikomu nevěří. Bohužel, často lidé nevěří ani sami sobě," uzavřel komentář pro ParlamentníListy.cz Kubera.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…