Poprvé zveřejněno. Našli jsme poslance, kteří ve Sněmovně za 130 dnů neřekli na mikrofon ani slovo

16.03.2018 15:04

Je to zvláštní. Většina poslanců na dotaz, proč mají nízkou účast na hlasování, často mluví o tom, že jejich práce je jinde. Třeba na výborech. Nebo podvýborech. Nebo taky na komisích.

Poprvé zveřejněno. Našli jsme poslance, kteří ve Sněmovně za 130 dnů neřekli na mikrofon ani slovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na programu sněmovny byl mimo jiné návrh zákona o celostátním referendu z pera SPD. Pošlou ho poslanci do druhého čtení?

Anketa

Vadí vám, že Andrej Babiš vládne tak dlouho bez důvěry?

12%
88%
hlasovalo: 13462 lidí
Typickým příkladem může být pražský poslanec sociální demokracie Petr Dolínek. Ten sedí na magistrátu české metropole jako náměstek, ale také ve Sněmovně. Sedí taktéž ve výborech, podvýborech, komisích, je členem několika meziparlamentních skupin. A co tento muž řekl od vzniku svého mandátu (21. 10. 2017) na plénu mezi svými kolegy z dolní komory Parlamentu? Nic. A kolikrát hlasoval? Procento se zastavilo nad číslicí 66. A to je Dolínek z hlavního města. 
 
Ale Dolínek, o kterém jsme opakovaně psali v souvislosti s europoslancem Pochem, není sám, kdo bere Sněmovnu spíše jako doplněk svých dalších aktivit. Mezi mlčící poslance lze zařadit i jeho partajního kolegu Tomáše Hanzela. O tom se na veřejnosti neví téměř nic. Nikde nevystupuje, ve vyhledávačích je skutečně složité najít jeho postoje. Zřejmě neexistují. Taktéž Hanzel od vzniku mandátu neřekl ani slovo. ParlamentníListy.cz jej přitom v uplynulých čtyřech dnech oslovily hned dvakrát. Chtěli jsme vědět, zdali systém sněmovních IT techniků neudělal chybu. Hanzel neodpověděl. Dotaz byl přitom snadný: „Vážený pane poslanče, můžeme vědět, zdali jste od 21. 10. 2017 vystoupil s jakýmkoli ústním projevem na půdě PSP?"

O Hanzelovi jsme psali snad jen v té souvislosti, že má asistentku Čížkovou (krom ní ještě Marcelu Tomkovou), která parkuje své auto na vyhrazeném místě a prý k tomu používá parkovací kartičku Petra Dolínka. Zbytku sociálních demokratů to jistěže nevadí. Jako obvykle, když jde o citlivější věc, raději mlčí a dělají, že se nic neděje. Dolínek, jak jsme uvedli opakovaně v minulosti, by měl přitom stát po boku Andreje Babiše jako ministr. Uvidíme.

Ale ani socdem není na poli mlčících poslanců sama. V ANO jsme vybrali hned tři. Dva mediálně známé, jednoho úplně neznámého. Jmenovitě: Aleš Juchelka, hokejista Hnilička a konečně Josef Bělica z Moravskoslezského kraje. Také těm jsme položili výše uvedenou a skutečně triviální otázku. Ani jeden neodpověděl, ačkoli kupříkladu uvedený poslanec Bělica má po ruce hned čtyři asistenty: jsou jimi Ing. Ondřej Baránek, Iveta Kočí Palkovská, Ivan Končický a Mgr. Alexandra Uherková. Je to víc, než kolik měl v uplynulém volební období předseda hnutí Babiš.

Mimo Sněmovnu je poslanec Juchelka velmi výřečný

Toho samozřejmě nelze vynechat, jelikož už nyní patří k řečnickým matadorům. Navzdory častému komolení slov a výlevu emocí jsou právě jeho projevy velkým tahákem například na Youtube.com. Babiš zkrátka mluví od plic, často a je mu rozumět.

Tak dál. V ODS jsme původně také dohledali poslance, který nikdy nepromluvil. Mysleli jsme, že jím je Jaroslav Martinů, který do PSP proniknul z Pardubického kraje. Ten nás ovšem rychle opravil. „Vystoupil jsem na 7. schůzi k tématu elektronické evidenci tržeb," uvedl. Problém s prokázáním svých projevů a vystoupení neměl prakticky nikdo z oslovených. Ti, kteří hovoří, odpovídali doslova rychlostí blesku. „Vystoupil jsem v řadě záležitostí i opakovaně včetně legislativní iniciativy, interpelací a dalších," konstatoval lidovec Marek Výborný. „Samozřejmě, na jedno mé vystoupení dokonce PL nedávno odkazovaly," doplnil zástupce ODS Pavel Žáček.

„Přehled mých vystoupení ve sněmovně naleznete zde," přiblížil Ondřej Polanský od Pirátů. „Hezký den, samozřejmě, vícekrát - jak na plénu, tak v interpelacích. Zdravím Vás, Jan Čižinský," zněla další promptní odpověď. Stejně tak učinil Jan Volný (ANO), Ivo Vondrák (ANO), Robert Králíček (ANO), Jan Řehounek (ANO) anebo Jaroslav Bžoch (ANO). „Pokud si to rozkliknete, tak máte přímo stenozáznam slovo od slova," navedl nás tam, kde jsme už samozřejmě dříve byli. Ostatně celé hnutí ANO reagovalo velice rychle a vřele. Výjimku tvořili jen ti, kteří nemluvili ani na plénu. Asi nemají co říci ani nám.

Jak se ukázalo, jedním z nejaktivnějších zástupců ANO je Patrik Nacher. I on dodal veškeré informace rychle a bez otálení. „Co jsem předložil, jaké návrhy, pozměňováky a k čemu jsem hovořil na plénu," uvedl Nacher s odkazem na potřebné zdroje. Ty seděly.

Na dálku lze pochválit všechny poslance a poslankyně TOP 09. Hovoří pravidelně. Od Miroslava Kalouska po profesora Vlastimila Válka. Stejné platí i pro šest zástupců STANu. Mimochodem známé trio Gazdík, Farský a Rakušan dosahuje na hlasování téměř 90procentní účasti, což lze považovat za mimořádné číslo, vzhledem k pozici opozičního hnutí. Jak jsme uvedli už na začátku, možný ministr a člověk s desítkami funkcí, tedy Petr Dolínek, hlasuje slabě přes 66 procent. Předseda Hamáček (má hlasovací účast žalostných 60,2 procenta) to ovšem nereflektuje. Je totiž jasné, že bez podpory pražské ČSSD by žádným předsedou socdem nebyl.

U SPD nebyla takzvaná "řeč ve Sněmovně" u Karly Maříkové, Zdeňka Podala a Jiřího Kohoutka. U komunistů dosud mlčel Ivo Pojezný a nám neznámý Daniel Pawlas, který má ovšem účast na hlasování úctyhodných 98 procent.

Vybraná účast poslanců na hlasování:
 
  • Josef Bělica (ANO) 96,8%
  • Jaroslav Martinů (ODS) 100%
  • Marek Výborný (KDU-ČSL) 92,3%
  • Pavel Žáček (ODS) 89,4%
  • Ondřej Polanský (Piráti) 97%
  • Jan Čižinský (KDU-ČSL) 85,7%
  • Jan Volný (ANO) 68,6%
  • Ivo Vondrák (ANO) 91,6%
  • Robert Králíček (ANO) 98%
  • Jan Řehounek (ANO) 94,1%
  • Patrik Nacher (ANO) 86,2%
  • Petr Dolínek (ČSSD) 66,2%
  • Miroslav Kalousek (TOP09) 71,6%
  • Vít Rakušan (STAN) 83,5%
  • Jaroslav Bžoch (ANO) 88,9%
  • Tomáš Hanzel (ČSSD) 71,4%
  • Milan Hnilička (ANO) 96,8%
  • Aleš Juchelka (ANO) 94,8%
  • Jiří Kohoutek (SPD) 87,9%
  • Karla Maříková (SPD) 93,3%
  • Zdeňek Podal (SPD) 85,9%

 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…