Poslanec ČSSD promluvil o zastřelení ministra Stropnického. A o vládní slonici v porcelánu

25.10.2014 18:56

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra opět v názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát na téma slovních přestřelek ve sněmovně - ať už v souvislosti s novou ministryní pro místní rozvoj, tak s účinkováním ministra obrany v seriálu komerční televize.

Poslanec ČSSD promluvil o zastřelení ministra Stropnického. A o vládní slonici v porcelánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický si připíjí na příjezd legiovlaku

Nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) svým prvním vystoupením ve sněmovně v tomto týdnu prý popudila některé poslance. Pozastavovala se totiž nad způsobem projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Zejména lidé z TOP 09, včele s Miroslavem Kalouskem, se prý cítili uraženi jejími slovy natolik, že si vzali přestávku na zasedání frakce do konce jednacího dne.

Otázka na senátora ODS Jaroslava Kuberu a poslance ČSSD Jiřího Koskubu je tedy nabíledni. Jak se pozorují takovéto „přestřelky“ z poslanecké lavice? Myslí si oba muži, že to občany popudí? A nemají strach, že to pomáhá nahrávat jen další body jedné konkrétní straně?

„Asi zklamu, ale pro mne osobně jsou podobné záležitosti zcela vedlejší, nezajímavé. Jak z pohledu poslance, tak i občana. Parlament je bezesporu instituce, která se má zabývat jinými daleko závažnějšími problémy. Které opravdu trápí tuto zem i lidi, co v ní žijí. A že jich je! Kupodivu i 25 let po ‚vítězném listopadu‘. Přesto, že naše tehdejší volání po svobodných volbách bylo přitom skutečně vyslyšeno. To snad nelze popřít,“ předeslal Jiří Koskuba ve svém vyjádření pro ParlamentníListy.cz. Jak dodal, moc dobře si přitom uvědomuje, že pohled na fungování již svobodně zvolených zástupců je přesto tristní.

„Jenže - ať se to bude líbit, nebo ne - ono tak trošku jde o zhuštěný obraz naší doby i společnosti. Což také není, přiznejme si to, prosím, žádná velká sláva. I tam ti slušní tvoří většinu. Ale většinou mlčící a tím i nenápadnou. Bohužel vše je navíc umocněno tím, že jsme zahlceni spoustou informací a přednost mají jaksi vždy ty negativní. Nebo vysloveně bulvární - ze světa, života i politiky,“ pokračoval dál poslanec sociálních demokratů. Poté se však přece jen vyjádřil na téma Martina Stropnického – současného ministra obrany – jehož role v posledním díle Kriminálky Anděl vyvolala takovou bouři nevole.

Koskuba: Snad ani po tom kritizovaném díle seriálu není nutné, aby se ministr zastřelil

„Na Kriminálku Anděl se dívat nestíhám. Ale prý to není, zvláště na dnešní dobu, nekvalitní seriál. Nu a z toho, co jsem nejen zde ve sněmovně slyšel, si opravdu nemyslím, že by se za kritizovaný díl musel pan ministr Stropnický rovnou zastřelit. Věřím, že podobný pohled mají i samotní příslušníci naší armády. Jinak by asi psychologické testy při jejich přijímání byly jen pouhou formalitou. Což by naopak alarmující bylo,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera: Herec přece musí respektovat scénář

Ani senátorovi ODS Jaroslavu Kuberovi nepřipadá celá záležitost kolem Martina Stropnického nijak skandální. "Pokud vím, snad to řekl v rámci role té postavy, kterou v seriálu hraje, ne? Nebo to řekl i mimo?" ptá se senátor. Podle něj je nesmysl, aby někdo pranýřoval herce za obsah toho, co řekl, když pronesl slova, jež mu nařizuje scénář. "Pokud tedy na někoho má padnout stín náznaku nějaké kritiky, a i to se domnívám, je sporné, tak jedině na toho, kdo ten scénář psal," uvedl pro ParlamentníListy.cz Kubera. 

Koskuba: Chladným mě ponechalo i vystoupení Karly Šlechtové, nezlobte se

Ani poslanec Jiří Koskuba nevidí v záležitostech, které se odehrály v tomto týdnu ve sněmovně, nic vyjímečného, co by si zasloužilo zvláštní pozornost. Ve svém komentáři  tak také přiznal, že i vystoupení nové mladé paní ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové, ho vlastně ponechalo chladným.

„Ono totiž konkrétně tentokrát projednávání státního rozpočtu 2015 s ohledem na parlamentní zvyklosti z dob minulých, probíhalo ještě relativně slušně a konstruktivně. Je tedy poměrně velmi naivní si myslet, že opozice bude k vládnímu návrhu mlčet. Natož nadšeně tleskat a pana ministra financí chválit. Mimochodem právě on sám opět svou obvyklou nemotorností znovu otevřel již uzavřenou diskuzi a tím zcela zbytečně ještě jednání o tomto bodu prodloužil. Opozice by byla hloupá, kdyby toho nevyužila,“ konstatoval Jiří Koskuba.

DALŚÍ KOMENTÁŘE TÝDNŮ ČTĚTE ZDE

Vystoupení s jistým náznakem feminismu? Pozor na suverénnost nováčka, upozorňuje Koskuba

Přesto prý chápe, že jistý údiv novopečené paní ministryně Šlechtové nad fungováním sněmovny lze pochopit. „Sám s tím mám mnohdy problém, třeba tomu tak bylo i tento pátek. Jenže zvláště u nováčka méně suverénnosti nebývá nikdy na škodu. Parlament opravdu není a chceme-li opravdu demokracii, ani nemůže být a fungovat jako firma. Její vystoupení s jistým náznakem feminismu, tak proto mohlo někomu připomínat spíše slonici v porcelánu. Ale nějakou vědu bych z toho zase nedělal. Nechme i ji pracovat. Po roce již opravdu nastal čas, aby zvláště ANO krom věčné kritiky všeho a všech přišlo s konkrétními výsledky. Nespokojených občanů je snad zde přeci více, než jenom babišovci. Je to tedy náš společný zájem. Dle nezávislých médií si údajně Agrofert za poslední rok výrazně polepšil. Gratuluji, ale jsou tu ještě i země Koruny české. Přitom právě a jen na jejich zájmy jsme po zvolení všichni přísahali,“ uzavřel komentář tohoto týdne poslanec Koskuba.

Další komentáře Jiřího Koskuby a Jaroslava Kubery čtěte ZDE.

Kubera: Když jde někdo do nějaké funkce, měl by být připraven

Senátor Jaroslav Kubera však připustil, že jak záležitost kolem ministra obrany, tak i vystoupení nové ministryně pro místní rozvoj bedlivě sledoval. "Myslím, že veřejně snad jde říct pouze to, že když jde někdo do nějaké nové funkce, určitě by se na ni měl připravit, aby věděl do čeho jde. Ono to sice nakonec skoro vždycky ještě předčí očekávání, ale pokud paní Šlechtová sledovala záznamy z Poslanecké sněmovny, pročítala si pečlivě stena, pak je z podivem, že se vlastně tak něčemu divila. Na druhou stranu, je pravda, že první dojem se dá udělat jen jednou. A protože i negativní reklama je reklamou a hodí se, dá se předpokládat, že tak bude alespoň dobře zapamatovatelnou osobou. Ovšem ne vždy se to lidem, co s takovou taktikou počítali, vyplatilo. Uvidíme," zakončil komentář tohoto týdne pro ParlamentníListy.cz také Jaroslav Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…