Poslanec Marek Benda: Kalousek moralizoval. Teď úpí, když jde o jeho lidi

24.06.2012 18:16

Konečně jsme se dočkali. Dva političtí odpůrci, šéf financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a z korupce obviněný poslanec David Rath, našli společnou řeč.

Poslanec Marek Benda: Kalousek moralizoval. Teď úpí, když jde o jeho lidi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se domnívá, že kauza poslankyně Vlasty Parkanové (taktéž TOP 09) vypovídá o mizerném stavu české společnosti. Ta prý míří k policejnímu státu.

Jde o "bezprecedentní policejní útok na rozhodovací pravomoci státu," řekl Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce. "To je náběh na policejní stát," dodal ministr v pořadu s tím, že si na ministerstvu procházejí posledních 14 dnů "psychem", zda ministerstvo svým výkladem nepochybilo.

Vše o kauze CASA

Tejc: Kalousek jako Rath. Konečně

Podle člena Bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Jeronýma Tejce jsou ale Kalouskova slova lež. "Nemohu souhlasit. Ale jsem rád, že se dlouholetí rivalové, Miroslav Kalousek a David Rath po dlouhé době na něčem shodli," řekl ParlamentnímListům.cz Jeroným Tejc z ČSSD. 

Poslanec ODS Marek Benda si zase všímá toho, že Kalouskovi práce policie vadí, když se jedná o jeho kolegyni z TOP 09. "I když do značné míry souhlasím s ministrem Kalouskem, že se jedná o pokus kriminalizovat politické rozhodnutí, je s podivem, že se po letech moralizování ozývá zrovna v kauze, která se týká jeho spojenců," uvedl pro ParlamentníListy.cz Benda.

Huml: Kalouskova arogance? Neuvěřitelné

Poslanec Stanislav Huml šel v hodnocení Kalouskova projevu ještě dále. "Pokud je výkladové stanovisko Ministerstva financí v rozporu se zákonem, pak by měl být stíhán i ministr Kalousek. Jeho arogance je neuvěřitelná," řekl redakci v reakci na výroky pána státní kasy ke kauze Parkanová.

Pokud byla zakázka na letouny CASA předražená, pak se prý ministerstvo nechovalo jako řádný hospodář. 

Za Vlastou Parkanovou navenek nestojí jen Kalousek, ale i většina TOP 09. Minimálně tedy ti, kteří s ní působili v Topolánkově vládě, jež za nákup letadel CASA zodpovídala. 

Kalousek v uplynulém týdnu v oficiálním videu přečetl dopis tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky ministru obrany Karlu Kühnlovi, kde Sobotka tvrdí, že znalecké posudky na cenu letadel udělat nelze. Právě zmíněné posudky jsou nyní jádrem celého sporu, když někteří z právníků jejich nutnost vnímají jako klíčovou, jiní tvrdí, že jsou zbytečné.

Anketa

Souhlasíte s M. Kalouskem, že ČR hrozí policejní stát?

hlasovalo: 9593 lidí

"Co se týče cenového posudku, je pravdou, že jsme o něj ministerstvo financí požádali. Nebyla to však naše povinnost, stejně jako nebyla povinnost ministerstva financí nám vyhovět. Byl to pouze jeden z kroků, kterým jsme se chtěli ujistit, že naše vlastní hodnocení ceny, které zpracovávala sekce vyzbrojování, odpovídá realitě. O skutečnosti, že nám ministerstvo financí nevyhoví, jsme byli vyrozuměni až po jednání vlády, které mě pověřilo nákup uskutečnit," uvedla bývalá ministryně obrany a spravedlnosti na vysvětlenou pro ParlamentníListy.cz.

John varuje před koncem demokracie

Tématu Parkanové a letounů CASA se chytila také opozice. Předseda Věcí veřejných Radek John, člen Mandátového a imunitního výboru, konstatoval, že "pokud by sněmovna Parkanovou ke stíhání nevydala, ztratilo by Česko jako demokratický stát smysl existence." "John by se měl krčit v koutku a mlčet," kontroval Parkanové spolustraník, poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Jednota TOP 09 však brzy po žádosti policie o vydání Parkanové začala skřípat. Důkazem je vystoupení ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který v Partii na Primě minulou neděli řekl, že by Parkanová být vydána měla. "Pokud by se něco podobného týkalo mě, odstoupil bych," řekl ministr.



Co Miroslav Kalousek řekl v OVM

To je náš společný demokratický systém, na který teď policie dělá z mého pohledu zcela bezprecedentní útok.

Neexistuje v tomto případě zákonná povinnost zadat si nezávislý posudek na cenu obvyklou, což by vyšetřovatel při své právní praxi vědět mohl.

Zcela důsledně musíme vyšetřit, co vedlo policii k tomu, že se dopustila naprosto nepravdivého a vylhaného obvinění.

Já jenom říkám zcela odpovědně a vážně, že v tom obvinění je právní logický a odborný nesmysl.

Já jsem pevně přesvědčen, že státní zastupitelství v určité fázi to musí zastavit, protože to není prostě kriminální čin.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…