Poslanec VV Šťovíček poslal vzkaz Johnovi: Názory neměním, jdu s vládou

27.08.2012 17:10

Během hlasování o zákonech vrácených Senátem přijdou možná Věci veřejné o dalšího poslance. Milan Šťovíček totiž pravděpodobně nezmění svůj postoj ve věci hlasování s kabinetem premiéra Nečase. Jasno by mohlo být už v úterý, kdy poslanecký klub Véček rozhodne o vázaném hlasování ve věci církevních restitucí a zvýšení DPH.

Poslanec VV Šťovíček poslal vzkaz Johnovi: Názory neměním, jdu s vládou
Foto: archiv poslance
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček

Věci veřejné se v postoji vůči vládě Petra Nečase začínají čím dál více přibližovat nekompromisní sněmovní levici. Působení litvínovského poslance Milana Šťovíčka se tak stává stále více neudržitelným. V otázce církevních restitucí totiž dosud hlasoval s koalicí a postoj své strany nerespektoval ani v případě vyslovení nedůvěry vládě.

Ve chvíli, kdy se na program sněmovny dostanou zákony vrácené Senátem, tedy především zvýšení DPH a zmíněné restituce, půjde zřejmě Štovíček opět proti zbytku VV. "Vládu jsem opakovaně podpořil už v době, kdy byly Věci veřejné její součástí. Podporoval jsem od začátku její program, který z velké části obsahuje volební program VV a koresponduje s cíli, s nimiž jsem do sněmovny kandidoval. A pokud bude tato vláda plnit svůj program a bude uskutečňovat sliby a cíle v něm obsažené, může s mou podporou počítat. V klubu VV jsem tento svůj postoj vždy jasně deklaroval a mí kolegové velmi dobře vědí, že své postoje neměním a že nemám ve zvyku odcházet od rozdělané práce," uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec. Na dotaz, zda těmito cíli myslí konkrétně i aktuální podobu restitucí a zvýšení DPH o jedno procento, však již nereagoval.

Přitom právě s těmito zákony má obrovský problém lídr Véček Radek John. Od doby, kdy Šťovíček narozdíl od zbytku klubu podpořil Nečasovu vládu, se toho stalo poměrně hodně a podpory předsedy, který počátkem léta vyjádřil pro svého člověka pochopení, se Šťovíček už nyní asi nedočká.

"Změnily se dvě zásadní věci. Nesouhlas s hospodářskou politikou vlády je nyní už absolutní a zvýšení DPH o procento je jen ješitnost lidí, kteří to navrhovali, jen aby to nemuseli stáhnout, Dusí to hospodářství a hlas našich členů napříč republikou říká jasně, že u toho VV rozhodně nebudou," vysvětluje Radek John pro ParlamentníListy.cz. Důvodem číslo dvě jsou pak samozřejmě církevní restituce, pro které nyní musí kabinet Petra Nečase sehnat stojedničku ve sněmovně. Restituční zákon je podle Johna totálně zpackaný. Kdyby vláda nedělala tak šílené věci, kategorický požadavek na vázané hlasování by nikdy nezazněl," uvedl před začátkem víkendu na adresu případných rebelů John.

Jarolím: Kde bere Šťovíček jistotu ve věci těžebních limitů?

Štovíčkovo hlasování pro vládní návrhy jako záruka za zachování těžebních limitů tak jako argument pro tolerování nejednotnosti klubu VV definitivně padá. Ostatně o váze takového slibu vyjadřuje otevřeně pochybnost Tomáš Jarolím, jeden ze tří místopředsedů strany, kteří mají o osudu případných poslaneckých rebelů poměrně jasno. "Nelíbilo se mi to tehdy a neberu to ani dnes. Jakou má pan Šťovíček záruku, že koalicie ten slib dodrží? Vždyť si musí uvědomit, že v momentě, kdy se začnou limity řešit, nastane takový tlak těžařů, že stejně dosáhnou svého. Navíc smlouvání typu hlasovat pro restituce za zachování současných hranic těžby do politiky v žádném případě nepatří," nešetří poslance jeho místopředseda.

O tom, zda VV přijdou o dalšího člověka, rozhodne úterní hlasování poslaneckého klubu. Jeho členové se musí vyjádřit k tomu, zda přistoupí na výzvu stranického grémia, které je právě k vázanému hlasování, tedy jednoznačnému odmítnutí restitucí a zvýšení DPH o jedno procent, 21. srpna vyzvalo.

Koalice bude potřebovat k překonání verdiktu Senátu, který sněmovně zákony vrátil, 101 poslanců, přičemž je v situaci, kdy se hodí každý provládní hlas. Nejistý je tak osud především u zvýšení DPH, kde je proti řada členů ODS. Podporu všech zákonodárců největší vládní strany ale nemají jistou ani církevní restituce. Zde může sehrát zásadní roli postoj prezidenta Václava Klause a jemu loajálních poslanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…