Poslanec hájí Ratha: Klidně pustit. Skuteční zločinci se válí na pláži

08.08.2012 20:56

Poslanec David Rath (ČSSD) je sice ve vazbě, možná se z ní ale už brzy dostane. Díky svému sněmovnímu kolegovi.

Poslanec hájí Ratha: Klidně pustit. Skuteční zločinci se válí na pláži
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Poslanec Jiří Šlégr (NS-LEV21) se soudu zaručil za svého ve vazbě umístěného sněmovního kolegu, Davida Ratha (ČSSD). Rath by podle Šlégrova názoru neměl být nadále ve vazbě, protože nehrozí, že by utekl nebo páchal další přečiny. "Pokračovat v trestné činnosti už může těžko, když nemá žádné funkce," řekl on-line deníku týden.cz Šlégr.

Cár papíru?

Ten serveru popsal i detaily své záruky. "Ono to nemá ani právní hodnotu. To je papír, na kterém je napsáno, že je to záruka za Davida Ratha, že neuteče nikam do zahraničí, že se dostaví k soudu a že bude dodržovat všechny věci tak, jak má. Ale není to nic takového, že kdyby teď utekl, byl bych kvůli tomu stíhán," vysvětlil serveru.

ParlamentníListy.cz pátraly v řadách poslanců, jak Šlégrův krok hodnotí. Ptaly se také na to, zda s ním souhlasí a zda má podle nich šanci uspět a dosáhnout toho, aby byl Rath propuštěn. 

Poslanec Jiří Koskuba (ČSSD) se Šlégrovu kroku nediví. "Je to Jiřího rozhodnutí. Nemám důvod ho zpochybňovat. Vážím si ho. Ale obávám se, že nezabere. To jiní třeba po nehodě pod vlivem, s najetím do postižené a navíc útěkem před zákonem jsou na pláži u moře. Díky komu asi?  A to nejen před zákonem jsme si prý rovni. Hanba," řekl ParlamentnímListům.cz rozzuřený poslanec.

Jen ať tam zůstane. Úžasný doktor

To Jaroslav Eček z TOP 09 má zcela jiný názor. "Já bych úžasného pana doktora nepouštěl, aby  mu něco moudrého neporadil taťka udavač," řekl redakci.

Komunista Stanislav Grospič tvrdí, že Šlégr nemá k poskytnutí záruky kompetence. "Poskytnutí takové záruky je čistě věc úvahy orgánů činných v trestním řízení," řekl ParlamentnímListům.cz.

Je to na soudu

Jeho spolustraník je stejného názoru. "Záruka je možný právní krok. O správnosti rozhodují soudy, nikoliv politici," odpověděl úsečně šéf komunistů a právník Vojtěch Filip. 

Důvody pro vazbu jsou tři. Možné ovlivňování svědků, pokračování v trestné činnosti a útěk. Podle Jiřího Šlégra ani jeden z nich v současnosti Rath nesplňuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…