Poslankyně, které stáhli kůži z těla: Senioři mi říkají, proč už nechtějí žít

13.08.2012 4:17

Velké pozdvižení vyvolala poslankyně Gabriela Pecková, když jako zpravodajka novely zákona o důchodovém pojištění prohlásila, že se důchodci pomalejší valorizaci přizpůsobí. Nyní se v duchu jejího tehdejšího projevu, ale s drsnější rétorikou rozjíždí kampaň „Máš to za pár“. Ta se má pokusit získat seniorům větší respekt a úctu.

Poslankyně, které stáhli kůži z těla: Senioři mi říkají, proč už nechtějí žít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na nábřeží u Vltavy - ilustrační foto

Nepopiratelným faktem stavu české společnosti je zhoršující se přístup ke starší generaci. Hlasy na její podporu zaznějí zpravidla jen při takových příležitostech, jako je výrok ve sněmovně, že se důchodci přizpůsobí nižší valorizaci svých penzí, nebo když čelný politik ve svém facebookovém příspěvku zavtipkuje, že se v našich prezidentských debatách můžeme dočkat toho, že některému z kandidátů vypadne umělý chrup.

Změnit to chce kampaň „Máš to za pár“, kterou rozjíždí Domov Sue Ryder. Cílem projektu je připomenout mladým, že si senioři zaslouží jejich respekt, a dříve narozeným má zase ukázat, že ještě nemusejí patřit do starého železa. „Samozřejmě mám z té kampaně velkou radost, protože to jsou všechno témata o životě té části společnosti, kvůli které jsem nesla kůži na trh a oni ji ze mě stáhli,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, jak to za svůj tehdejší projev schytala.

Témata nezůstala jen v úrovni mediální štvanice

Jako zpravodajka novely zákona v něm mimo jiné uvedla, že senioři se pomalejší valorizaci přizpůsobí. Zmínila také, že mnozí dnešní důchodci se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil. „Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni, naplnit jejich duši,“ dodala poslankyně a pak už jen čelila kritice ve sněmovně a v médiích za to, jaký má k seniorům přístup.

„Hrozilo, že ta témata zapadnou a že se to odehraje jen v úrovni jakési negativní mediální štvanice. A to, co ten můj projev sdělit měl a co měl vyburcovat, že úplně zapadne. Ale zdá se, že se tak nestalo,“ reaguje poslankyně Dagmar Pecková potěšeně na start kampaně „Máš to za pár“, i když s ní sama nic společného nemá.

Drsný název kampaně ve stylu účel světí prostředky

Kampaň se povede pod poněkud drsným názvem. „Když si vzpomeneme na klip ´Přemluv dědka, přemluv bábu´, tak to bylo také hodně drsné. Ale na mladou generaci to zabralo, alespoň o tom vypovídají volební výsledky. Mně osobně to připadá tvrdé, ale zřejmě to má skutečně burcovat. Pravděpodobně to ale mají tvůrci ověřené, že na skupinu, na níž kampaň cílí, to zabere. Drsné mi to připadá, ale možná to je přesně to pověstné, že účel světí prostředky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Gabriela Pecková.

Součástí „Máš to za pár“ budou i billboardy. Portréty starého muže či ženy s pohledem upřeným do prázdna doplňují otázky: Proč mi nikdo nezavolá? Proč jsem na starý kolena pořád sám? Proč se mnou už nikdo nepočítá? Proč mi nikdy nic neřeknete? Proč se mě chcete zbavit? „V těch otázkách je všechno, co jsem ve sněmovně zmiňovala. Tím, že i já jsem volila takovéhle prostředky, tak asi těžko dnes budu říkat, že to dělají špatně, protože jsem to udělala takřka stejně, i když bych řekla, že mírněji,“ hodnotí profesí lékařka Gabriela Pecková otázky z billboardů.

Na nedostatek pomoci si senioři v ordinaci nestěžují

Organizátoři kampaně chtějí co nejdříve umístit na web aplikaci, která návštěvníkům umožní „zestárnout“, a tak se lépe vžít do pocitů osob vyššího věku. „Určitě by to bylo prima, kdyby se nějak posílila empatie, třeba se ji podaří navodit takto, když už ji v sobě nemáme přirozeně z nějaké křesťanské lásky,“ poznamenává členka sněmovního sociálního výboru.

Autoři se budou snažit zapůsobit na veřejnost i spotem, který natočili v pražském metru skrytou kamerou. Stará žena se v něm snaží vytáhnout nákupní tašku na kolečkách do schodů. Lidé ji přehlížejí. „Takovéhle zkušenosti se seniory v ordinaci kupodivu nemám. Výrazně větší stesky slýchám na osamělost než na to, že by ostatní lidé seniorům nepomáhali,“ uvádí Gabriela Pecková.

Důchodci by dali pětistovku za to, kdyby si s nimi někdo povídal

V době největšího mediálního humbuku po svém vystoupení ve sněmovně si ověřila, že seniorům jde opravdu hlavně o kontakt s lidmi. „Jsem ve správní radě Maltézské pomoci, organizace, která má mimo jiné program čtení seniorům, k nimž docházejí dobrovolníci. A senioři jim v rozhovorech říkali, že to tak opravdu je a že by ze svého důchodu dali pětistovku každý týden, kdyby k nim někdo domů přišel a povídal si s nimi, jako to zdarma dělají oni, dobrovolníci Maltézské pomoci,“ říká poslankyně.

„Také u těch, s nimiž přicházím já do styku, je daleko větší problém duchovní, pocit samoty, opuštěnosti, pocity, že nejsou k ničemu, že je nikdo nepotřebuje. Mně senioři neříkají, že nechtějí žít, protože na to nemají, ale že nechtějí žít, protože nemají proč a pro koho,“ dodává pro ParlamentníListy.cz poslankyně Gabriela Pecková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…