Předloha zdravotnické reformy je před závěrečným schvalováním

30.08.2011 22:06

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování předlohy druhé části zdravotnické reformy. Na návrh opoziční KSČM budou kromě jedné, zákona o zdravotnické záchranné službě, čelit návrhu na zamítnutí. Poslanci budou moci rozhodnout o reformních zákonech už v pátek. Budou se muset vypořádat s celou řadou pozměňovacích návrhů z druhého čtení; podali je zejména koaliční poslanci. Připomínky vznesl již dříve zdravotní výbor.

Předloha zdravotnické reformy je před závěrečným schvalováním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

V návrhu zákona o zdravotních službách poslanci chtějí například upravit zřizování výdejen léků hlavně v malých obcích, kde není ekonomické provozovat lékárny. Lékaři při přeregistraci budou mít nárok získat oprávnění, pokud splní podmínky stanovené zákonem.

Jeden z dalších návrhů uvádí, že by kojenecké ústavy měly přejít z gesce ministerstva zdravotnictví na ministerstvo práce a sociálních věcí, které je odpovědné za sociálně právní ochranu dětí. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zdůraznil, že není záměrem je rušit.

Do předlohy o záchranné službě navrhli poslanci zahrnout odchodné pro záchranáře. Až na šest platů by měly nárok za předpokladu, že v této profesi pracovali 15 let a dosáhli 50 let věku.

Sledujeme téma: Zdravotnická reforma

Debata se strhla u předlohy o specifických zdravotních službách o hraniční věk ženy, která chce podstoupit asistovanou reprodukci. Původních 55 let poslanci navrhli snížit na 49 nebo 45 let. "Věk 55 let jde proti přírodě," řekl Jaroslav Plachý (ODS). Nedovede si představit, že by sedmdesátiletá žena vychovávala patnáctiletou pubertální dceru. Boris Šťastný (ODS) naopak navrhl 56 let; stát podle něho nemá do těchto záležitostí zasahovat.

Druhá část reformy zahrnuje i novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění a takzvaný změnový zákon. Z něj na návrh dvou výborů patrně zmizí ustanovení, které by umožnilo dále tajit platy a odměny úředníků. V novele o veřejném pojištění chce Milada Emmerová (ČSSD) zahrnout do pojištění bezlepkovou dietu.

Novela posílí status pacienta

Zákon o zdravotních službách vymezuje podmínky poskytování péče a postavení státu, poskytovatelů péče a pacientů. Pacient se stane novým zákonem "rovnocenným účastníkem procesu poskytování zdravotních služeb". Předloha o speciálních zdravotních službách upravuje například umělé oplodnění, sterilizace žen, kastrace mužů a transsexualitu.

Návrh zákona o zdravotnické záchranné službě mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut nejvýše na 20 minut. Předkladatelé ale - na rozdíl od opozice - tvrdí, že to dostupnost péče nezhorší. Záchranáři také budou mít zákonnou možnost vstupovat do cizích objektů a budou moci žádat pomoc od jiných lidí.

Poslanci budou jednat i o předloze první části reformy, která mimo jiné umožní rozdělit péči na standardní a nadstandardní, zvýší poplatek v nemocnici, změní poplatek u receptů a vyjme z pojištění léky do 50 korun a podpůrné a doplňkové přípravky. Novela se vrátila do sněmovny po vetu levicového Senátu.

Čtěte také:

Šnajdr (ODS): Projednané normy přinesou do českého zdravotnictví potřebný řád
Ve sněmovně se scházejí návrhy na změny v reformě zdravotnictví
Dryml (ČSSD): Takový nepořádek ve zdravotnictví nebyl ani za Julínka

reklama

autor: qot

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…