Předžalobní výzva má ochránit drobné dlužníky před exekucí

13.06.2012 12:49

Zapomětliví dlužníci by už nemuseli platit více, než musí. Novela, která zpřísňuje podmínky práce exekutorů, prošla dnes sněmovnou. Norma míří do Senátu. Zavádí například takzvanou předžalobní výzvu, díky níž se dlužník o svém restu dozví ještě před zahájením soudu. Pro přijetí normy hlasovalo 99 poslanců, 81 bylo proti.

Předžalobní výzva má ochránit drobné dlužníky před exekucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila by měla novela hlavně zlepšit podmínky drobných dlužníků: 

„Je to výrazná ochrana poctivých občanů, kteří třeba opomenou zaplatit platbu za elektřinu nebo nezaplatí dluh za černou jízdu v MHD a po několika letech pak platí několikanásobek té částky. Takto dostanou ještě šanci zaplatit to bez dalšího příslušenství. To znamená pouze tu základní částku.“ 

Exekuce se navíc budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali.

Novela zahrnuje také možnost, že by neplatiči alimentů mohli přijít o řidičský průkaz. Výjimku by tvořili motoristé, kteří průkaz potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky.

Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by měla nově patřit domácí zvířata, takzvaní domácí mazlíčci. Při samotných exekucích by se musel pořizovat zvukový a obrazový záznam. U nemovitostí krajů a obcí by se podle návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost nedávno vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.

Poslanci kývli i na zpřísnění kárných postihů exekutorů. Exekutorům by se také měly omezit cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) označil předlohu za kompromis ku prospěchu věřitelů a dlužníků. Podle opozičních poslanců ale tomu tak není; opozice také kritizovala výši odměn za právní zastoupení, ač je už ministerstvo vyhláškou snížilo.

Ministerstvo nakonec ustoupilo od návrhu, podle kterého by některé exekuce mohli vykonavatelé zahajovat bez soudního verdiktu. Kompromisní řešení uvádí, že exekutor bude pověřován soudem na základě návrhu, který mu elektronicky zašle. Opozice ale tvrdí, že proti takovému způsobu zahajování exekuce nebude možné odvolání, jako je tomu nyní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…