Profesorka Dvořáková varuje vládu: Parkanová je důkaz, že neuteče nikdo

13.06.2012 15:53

Jak se zdá, něco se na české politické scéně začíná hýbat. Policie totiž sahá v posledních dnech a týdnech ke kauzám, v nichž vystupují i elitní politici. Ve středu se tak začalo hovořit o tom, že požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání poslankyně a bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09). Důvodem mají být souvislosti s nákupem armádních letounů CASA.

Profesorka Dvořáková varuje vládu: Parkanová je důkaz, že neuteče nikdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Detektivové protikorupční policie podle sněmovních kuloárových informací chtějí poslankyni kvůli nákupu armádních letounů obvinit, spolu s ní by měl být obviněn ještě jeden člověk. Údajně se nemá jednat o poslance.

Vše o letounech CASA ZDE

„Je to velké poselství všem i v nejvyšších politických patrech. Pokud jde v případě Vlasty Parkanové o žádost jejího vydání ke stíhání,  a byla to ministryně vlády, to poselství vidím v tom, že by si i současní ministři měli uvědomit, že může spravedlnost dosáhnout i k nim – že nezůstanou stranou. Roli v tom, že Vlasta Parkanová není už teď členkou vlády, to fakt nehraje,“ řekla ParlamenntímListům.cz politoložka Vladimíra Dvořáková.

Podle ní navíc nejde jen o významné poselství nejvyšším politickým představitelům, ale také veřejnosti. „Že se ty věci, se kterými se dlouho nic nedělo a které se podepisovaly na té rozladěnosti občanů, začínají šetřit a dostávají se navíc do fáze, kdy se jeví, že budou skutečně vážně zkoumané a prošetřované. To, že je někdo vydán trestnímu stíhání, sice neznamená, že bude nakonec uznán vinným, přesto je to signál, že se něco snad opravdu začíná měnit,“ reagovala politoložka na  nejaktuálnější politickou kauzu.

Přestává být policie liknavá?

Připomněla, že i zatčení exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha už poukazuje na to, že liknavost policie při šetření průšvihů politiků dostává trhliny. A snad i ukazuje směr, kterým se česká politika vydá.

Připomeňme, že politoložka z VŠE a předsedkyně akreditační komise Vladimíra Dvořáková kritiku směrem ke státní správě i politikům vyslovuje v posledních měsích velmi často a rozhodně nikoho nešetří.

Již vloni mimo jiné například upozorňovala na to, že když se poměry v Česku nezlepší, bude to posilovat radikalismus ve společnosti.  V pořadu Hyde Park v ČT při té příležitosti pronesla  ostrou větu na adresu vládnoucí politické garnitury:

„V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidi jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví. To jsou praktiky mafie, ne státní správy."

Titanic a mafiánské praktiky - i to jsou výroky politoložky

Poté, když byla oslovena ParlamentnímiListy.cz se žádostí o komentář možného vývoje, reagovala s tím, že jako politoložka bohužel mafiánské praktiky rozklíčovat neumí.

„Zřejmé je, že se stále více jedná o to, kdo koho kdy odstřelí (zatím jen politicky), všichni na všechny sbírají kompromitační materiály, které skladují, aby je ve správnou chvíli vytáhli. Politici se obklopují podivnými experty, místopředseda vlády vystartuje na novináře s nějakou údajnou nahrávkou, kterou vzápětí popře a připadá mu to normální. Na ministerstvech se vyhazují odborníci, aby se nahradili kamarádíčky, kteří problematice většinou vůbec nerozumějí. A přihrají se jim obrovské smluvní platy," rozhořčila se v minulosti politoložka.

Pochválila rozpletení policejní chobotnice na Brněnsku

Až když byla rozpletena policejní chobotnice v Brně, při čemž se ukázalo, že policisté vydírali podnikatele, po delší době zazněla z úst politoložky chvála. Tehdy byli potrestáni totiž i vysoce postavení kriminalisté.

Anketa

Je Vlasta Parkanová vinná?

92%
8%
hlasovalo: 10278 lidí

„To vše pro lidi může být tím dlouho očekávaným signálem, že se tu začíná něco měnit a že spravedlnost dostihne i některé vysoce postavené policisty. Myslím, že to většina z lidí bude vnímat jako obrat k lepšímu," řekla tehdy ParlamentnímListům.cz profesorka politologie VŠE Vladimíra Dvořáková. Není asi bez zajímavosti, že jde o velmi podobný komentář, jaký zazněl nyní ve středu také v souvislosti s Vlastou Parkanovou.

Podle politoložky nelze na zprávy tohoto typu pohlížet  proto nijak pesimisticky. I když je samozřejmě samotná podstata toho sdělení frustrující.  A je jedno, zda se ukáže, že se nezákonného chování dopouštějí politici, či policisté.

Jen o jediný den dříve, tedy v úterý v tomto týdnu, umožnili poslanci stíhat policií také Otto Chaloupku z VV, kvůli podezření z korupce. Zhruba týden před tím se hlasovalo o vydání k trestnímu stíhání u exhejtmana Středočeského kraje Davida Ratha, který je již více než tři týdny ve vazbě.

V uplynulých měsících se přitom jednalo o zbavení poslanecké imunity také u Víta Bárty, Jaroslava Škárky, Stanislava Humla. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…