Ptali jsme se Kalouska, zda jsou volby úspěchem TOP 09... A toto řekl o Babišově hnutí ANO a lahvích šampaňského

13.10.2014 14:02

TOP 09 oproti minulým komunálním volbám v Praze výrazně ztratila. V minulém volebním období měla v Zastupitelstvu hlavního města Prahy 26 mandátů, nyní jich bude mít jen šestnáct. Hnutí ANO získalo o jeden mandát více a vyhrálo tak volby na pražský magistrát.

Ptali jsme se Kalouska, zda jsou volby úspěchem TOP 09... A toto řekl o Babišově hnutí ANO a lahvích šampaňského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem

Anketa

Pokud ve městě zvítězí ANO Andreje Babiše a ostatní strany se proti němu spojí a zatlačí jej do opozice... Co o tom soudíte?

hlasovalo: 6930 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly pražských i celostátních politiků TOP 09, jak hodnotí výsledek TOP 09 v komunálních volbách v Praze, zda ho považují za úspěch, či neúspěch, co je jeho příčinou a jakou odpovědnost nese primátor Tomáš Hudeček.

Jsme spoluvítězi, na šampaňské to ale není

Ačkoli ParlamentníListy.cz oslovily několik desítek politiků topky, odpovědělo jich jenom pár.

„V Praze jsme na rozdíl od jiných měst, kde jsme dopadli podstatně hůře, spoluvítězi. Rozdíl jednoho mandátu je v podstatě marginální. To nám dává povinnost pokusit se sestavit koalici demokratických stran proti straně vůdcovského typu ANO. To se nám samozřejmě nemusí podařit, protože to záleží na ostatních partnerech. Pokud se nám to nepodaří, tak budeme v zastupitelstvu kvalifikovanou a energickou opozicí. Obě tyto alternativy jsou otevřené. Naše limity jsou jasné: Je vyloučena spolupráce s KSČM a hnutí ANO,“ řekl ParlamentnímListům.cz první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Každé volby jsou jiné a v jiné atmosféře. Rozhodně nelze o ANO mluvit jako o jednoznačném vítězi v Praze. Jednoznačným vítězem jsme v minulých volbách byli my, protože poměr v mandátech mezi prvním a druhým byl 26 a 20, to je vítězství. Poměr 17:16, tedy rozdíl jednoho mandátu, je víceméně marginální. Na pomyslné první příčce je ANO, ale my jsme rozhodně spoluvítězi,“ srovnal Kalousek letošní komunální volby s těmi minulými.

Není ale výsledek TOP 09 zklamáním či pod očekávání? „Není to nic na odpalování špuntů šampaňského. Ale také to není porážka. Prostě jsme spoluvítězi,“ odpověděl Kalousek.

Ve světle toho jsme dopadli docela dobře   

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a zakladatel topky v Praze František Laudát zhodnotil výsledek TOP 09 v Praze  lakonicky: „Neúspěch."

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„TOP 09 po dřívějších vládách zdědila mnoho kostlivců ve skříni, které nešlo vyřešit za tak krátkou dobu. Hodně lidí ale chce poslouchat pohádky o rychlém řešení všech problémů, které nabízí populistické strany. To volby zcela určitě ovlivnilo. Konkrétní chyby nechť si vyhodnotí kolegové z pražské organizace,“ míní místopředsedaa TOP 09 Pavol Lukša.

„Jde o relativní úspěch. Hlasy nám vzalo ANO a s nástupem ODS také málokdo počítal. Ve světle toho jsme dopadli docela dobře,“ míní bývalá pražská zastupitelka Zuzana Bonhomme Hankeová.

„Výsledek voleb považuji především za velký úspěch prvního místopředsedy TOP 09 Kalouska, protože hlavním cílem pana Kalouska je, aby pokořil neposlušného Hudečka a dostal celou pražskou topku do opozice. Ze stejného důvodu jmenoval hlavním vyjednavačem předsedu pražské TOP 09 Jiřího Vávru, který, ač nebyl zvolen, bude zřejmě dělat vše pro to, aby topka zůstala v opozici,“ uvedl člen pražského krajského výboru TOP 09 a bývalý zastupitel Petr Trombik.

„Vzhledem k tomu, jak brutální negativní kampaň proti nám byla vedena billboardovými společnostmi, považuji výsledek za velmi slušný. Tomáš se o něj významnou měrou zasloužil,“ míní znovuzvolený pražský zastupitel Václav Novotný.

„Volit Karla“ už tolik netáhne

K otázce zisku 16 mandátů pro TOP 09 v Praze, čímž se strana zařadila na druhé místo za vítězné ANO se sedmnácti křesly v zastupitelstvu hlavního města Prahy, politolog Zdeněk Zbořil řekl: „Není to jednoznačný neúspěch a nemá jen jeden důvod. Je to záležitost multikauzální a ještě se do toho plete skutečnost, že se zde volilo ‚komunálně‘ i ‚regionálně‘ a koneckonců, i celostátní politika hraje v Praze určitou roli. Co bylo ale jednoznačně odporné, byl způsob volby, který přímo odháněl voliče od volebních místností. A pak se ukázalo, že volili jen ti pevně rozhodnutí, a to nejen ANO, ale i TOP 09,“ řekl Zbořil.

Podle politologa Jana Kubáčka TOP 09 volby prohrála. „Jednoznačně prohrála TOP 09, bereme-li v potaz, že je vypracovanou opozicí vůči vládní koalici. Všude cíleně pracovala s fenoménem knížete Schwarzenberga. Nechybělo ani odvolávání na prezidentské volby a tak dále,“ zdůraznil, že „volit Karla“ už tolik netáhne.

„Vím, že tyto volby byly pro spoustu našich přátel zklamáním. Nicméně nesmíme zapomenout, že tento boj byl mimořádný. Za prvé proti nám stál protivník, který měl neomezené prostředky, jež také v kampani využíval. Za druhé se po celé republice i v Praze objevily nesčetné nové strany a hnutí, které kandidovaly a samozřejmě rozmělnily náš voličský základ. Znamená to pro nás teď léta velmi tvrdého boje jak v Praze, tak po celé republice, abychom bránili demokracii proti populistům. Slibuji vám, že budeme v této cestě pokračovat. Nebudeme dělat líbivou politiku, nýbrž politiku, která je pro tuto republiku potřebná. Děkuji všem, kteří nám pomáhali, kteří nás volili, a také těm, kteří se o zdárný průběh voleb zasloužili. Hlavně členům volebních komisí, kteří trpělivě seděli hodiny a hodiny, aby čekali na voliče. Děkuji vám všem,“ napsal na Facebook Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…