Ptali jsme se sociálních demokratů, proč je drtí Babiš. A tohle se stalo

27.03.2014 15:51

Podle průzkumu STEM by sněmovní volby nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 28,9 procenta hlasů před druhou ČSSD, kterou by volilo 20,5 procenta lidí. ParlamentníListy.cz oslovily předáky ČSSD, kde vidí příčinu a co dělá ČSSD špatně, že výrazně ztrácí na ANO, a zda ANO nemůže při takovémto trendu v budoucnu nahradit ČSSD na pozici nejsilnější parlamentní strany.

Ptali jsme se sociálních demokratů, proč je drtí Babiš. A tohle se stalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

Třetí by dle průzkumu skončila KSČM se 13,3 procenta hlasů, čtvrtou TOP 09 by volilo devět procent Čechů. ODS by získala 7,3 procenta hlasů, lidovci 6,4 procenta a Úsvit pět procent hlasů.

Podle STEM ovlivňuje aktuální volební model fakt, že ANO dokáže od voleb lákat nové příznivce, například ČSSD ale zůstává jen u svých loňských voličů.

ParlamentníListy.cz se dotázaly předních členů sociální demokracie, co říkají tomu, že je ANO takto výrazně předbíhá. Někteří sociální demokraté jsou v klidu, pro některé je to ale velmi varovné znamení.

ANO bere hlasy na pravici, ale i na levici

„ČSSD je na svém. Nepracuje tedy zřejmě špatně, ale nezískává za zřejmě dobrou činnost vlády, na které nyní profituje ANO jako nový subjekt. Podle mého názoru možnost posílení ČSSD sráží neřešení souběhu funkcí a problémy mezi některými členy strany spíše na lokální úrovni,“ uvedla první místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

„ČSSD má největší míru vládní zodpovědnosti, a proto nemůže naskakovat na řadu populistických vyjádření představitelů ANO. Druhým důvodem je jistá míra setrvačnosti podpory tomuto hnutí ze strany široké veřejnosti, o čemž svědčí pokles preferencí ostatních stran. O tom, kdo bude budoucím hegemonem na české politické scéně, rozhodne každodenní práce pro veřejnost a zejména občané ve volbách,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Podle místopředsedy Senátu Zdeňka Škomacha se jedná o varující trend. „Seskupení ANO se stává hegemonem středopravého spektra. Bere preference a politiky pravicovým stranám TOP 09 a ODS. A částečně i nám,“ upozorňuje senátor.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Průzkumy preferencí nepodceňuji ani nepřeceňuji. V tuto chvíli z nich ani nic nevyvozuji,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Charismatický lídr a podpora médií. Je načase se proti ANO vymezit

Europoslanec Libor Rouček říká, že o tom, kdo je nejsilnější parlamentní stranou, rozhodují volby, nikoli průzkumy veřejného mínění. „Je přirozené, že ANO jako nové hnutí má určitou vzestupnou dynamiku, která se při první vážnější krizi zastaví. ČSSD poněkud usnula na vavřínech. K tomu, aby začala opět růst a oslovovat širší veřejnost, potřebuje hlubokou vnitřní reformu,“ míní.

Podle středočeského hejtmana a senátora Josefa Řiháka stojí za úspěchem hnutí ANO v průzkumech volebních preferencí několik příčin. Jednak má prý toto hnutí dobrou mediální strategii, která je zčásti dána i tím, že lídr hnutí je vlastníkem renomovaných novin, největšího zpravodajského internetového serveru, celoplošné rozhlasové stanice i několika dalších médií. Rovněž představitelé hnutí, kteří získali vládní angažmá, si až na výjimky zatím ve svých funkcích podle Řiháka vedou velmi dobře.

„A za třetí je za úspěchem bezesporu i charismatický šéf hnutí. Na druhou stranu bych ale neřekl, že ČSSD ve voličských preferencích nějak výrazně ztrácí. Čísla sociální demokracie v aktuálních průzkumech víceméně odpovídají volebnímu výsledku v loňských parlamentních volbách. To znamená, že voliče sice neztrácíme, ale bohužel ani nezískáváme. Samozřejmě se s tímto nesmíme spokojit. Proto vítám iniciativu našeho předsedy Bohuslava Sobotky, který inicioval celostranickou diskuzi o změnách v ČSSD. Myslím si, že bychom společně měli usilovat o to, aby levicový program naší strany byl atraktivní nejen pro naše tradiční voliče, ale i pro mladé lidi a pro občany, kteří ve volbách přebíhají od jednoho populistického uskupení ke  druhému,“ řekl Řihák.

Řihák by také nerad přeceňoval předvolební průzkumy v době, kdy je do parlamentních voleb ještě daleko: „V průzkumech před těmi minulými volbami měla ČSSD i přes 30 procent a dobře víme, jaké byly pak skutečné výsledky. Čili je nyní na nás, aby náš premiér a naši ministři dobře pracovali a přesvědčili občany, že volba ČSSD je pro naši vlast prospěšná. A je také načase začít se jasně vymezovat vůči hnutí ANO. Alespoň v těch médiích, která zůstala skutečně nezávislá.“

V ČSSD si samozřejmě za spoustu věcí můžeme sami

„S nahrazováním na pozici nejsilnější strany bych byl opatrnější. ANO je stále zatím ještě novou stranou, kterou si lidé nespojují s žádnými nepopulárními reformami. Každou stranu postihne stagnace voličské podpory, ANO nebude výjimkou, až za rok přijdou některé méně populární kroky, zejména od ministra financí Babiše. V ČSSD si ale samozřejmě za spoustu věcí můžeme sami. Vnitřní povolební spory, rozhádané vystupování a nejednotné názory na některé zásadní otázky, to vše na voliče nepůsobí zrovna pozitivně,“ domnívá se senátor Petr Gawlas.

„Prorůstání byznysu i organizovaného zločinu do vrcholné politiky u tradičních, zejména pravicových, stran vede k úspěchu marketingových populistických projektů. Okouzleny jsou zejména některé vzdělanostní skupiny voličů. Pokud se představitelé těchto hnutí ubrání pokušení nezákonného obohacování a hnutí se vyprofiluje v definovanou politickou stranu, může být úspěch i dlouhodobější,“ dává vysvětlení senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Nikdo neví, co se může státi...

Podle senátora Jana Žaloudíka je pozitivní, že koaliční vládní strany mají v průběžných průzkumech většinovou podporu veřejnosti. „Hnutí ANO jistě ČSSD v žebříčku přízně nahradit může, image ČSSD se může měnit, tradiční hodnoty sociální demokracie zůstávají. Nikdo nic nemá míti za definitivní, neboť nikdo neví, co se může státi, učí nás moudrý text známé písně,“ smál se senátor.

„Označení parlamentní strany je zavádějící s pojmem strany politické, kterou ANO není a ČSSD jí je. Pokles procent ČSSD je v této chvíli nepříjemný, ale ne tak zásadní pro závěry, že něco děláme špatně. Jsme odpovědnou vládní politickou stranou a to nás něco stojí. Popularita politických hnutí s jejich jedinečnou rétorikou mění hodnoty koaliční práce v pozici vládní odpovědnosti,“ myslí si poslanec Václav Klučka.

Pokud by se volební model přepočetl na mandáty ve sněmovně, získalo by jich ANO 72, ČSSD by měla 48 křesel, KSČM 29, TOP 09 19, lidovci 14, ODS 12 a Úsvit šest.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…