Ptali jsme se v ČSSD na mocného přítele předsedy Sobotky. Toto nám pověděli

11.09.2013 4:44

V MF Dnes se objevil článek o vlivném právníkovi a lobbistovi Radku Pokorném, který je prý velmi blízký předsedovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. ParamentníListy.cz zjišťovaly v ČSSD, zda v tom sociální demokraté nevidí problém, když sází mimo jiné i na "protikmotrovskou" rétoriku.

Ptali jsme se v ČSSD na mocného přítele předsedy Sobotky. Toto nám pověděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka pro MF Dnes přiznal, že se s Pokorným zná již od studií. Sobotka u něj dokonce pracoval v advokátní kanceláři. „Pokorný však pro Sobotku znamená určité riziko, že budou oba obviňováni ze střetu zájmů. Zvlášť když jednou řekl ve starším článku MF DNES, že ´součástí práce pro klienta je i lobbing´,“ napsala MF Dnes.

Martin Roman i Zdeněk Bakala

Pokorný má prý blízko především k bývalému řediteli ČEZ Martinu Romanovi či Zdeňku Bakalovi. Zastupuje i stavební firmu Eurovia, která vede se státem spor o kvalitu prací na dálnici D47. Podle MF Dnes Pokorný tvoří jakýsi „most“ mezi introvertním předsedou ČSSD a velkým byznysem.

„Když jsme se pustili do největší reklamace v českých dějinách, tak společnost Eurovia zastupuje pan Radek Pokorný, což je osobní právník a kamarád předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. Jinými slovy řečeno, ti kmotři nejsou jen na straně ODS nebo TOP 09, ale jsou i na straně sociální demokracie,“ uvedl například před časem exministr dopravy Vít Bárta.

„Jde o osobního přítele Bohuslava Sobotky, rádce a zpovědníka, a Sobotka si k sobě ani nikoho jiného než osobní přátele nepustí. Role Pokorného bude těžko zdokumentovatelná, protože není nikde formálně podchycená. Ale pokud existuje někde v Lidovém domě opravdu neformální štáb, tak stojí Pokorný v jeho čele,“ uvedl politolog Lukáš Jelínek, který vede Masarykovu demokratickou akademii v ČSSD. Sobotka se brání, že Pokorný je „soukromá osoba“.

Moc o něm nevím

ParlamentníListy.cz oslovily předáky ČSSD s dotazem, co si myslí o vlivu právníka a lobbisty Radka Pokorného na Bohuslava Sobotku a zda takové spojení nemůže ČSSD poškozovat, když se ČSSD vymezuje proti takzvaným kmotrům.

Někteří členové strany uváděli, že o Pokorném nic nevědí či ho vůbec neznají. Někteří ale přiznali, že ho znají s tím, že je to slušný a morální muž.

„Moc o něm nevím,“ reagoval stručně místopředseda ČSSD a místopředseda Senátu Zdeněk Škromach.

Radek Pokorný je slušný, morální a vzdělaný člověk

„Pokud je mi známo, tak Radek Pokorný je významný a úspěšný právník a rozhodně ho nelze zařazovat mezi kmotry a lobbisty. Radek Pokorný patří mezi dlouholeté významné členy ČSSD, takže jeho komunikaci se špičkami ČSSD považuji za zcela standardní a přirozenou. Já s Radkem Pokorným také komunikuji a považuji ho za velice slušného, morálního a vzdělaného člověka. To se týká i jeho osobního vztahu s Bohuslavem Sobotkou, který se dle mých informací datuje již od jejich studentských let. Na tom nevidím nic špatného,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz exposlanec Richard Dolejš.

„Pokud se nemýlím, tak tuto kartu vytáhl pan Bárta z VV, který je učebnicovým příkladem propojení politiky, byznysu a špiclování. K němu se připojil pan Nejedlý ze SPOZ, který má prokazatelné vazby na firmy z Ruska. Tedy naši noví spasitelé. Takže je jasné, odkud vítr fouká. Evidentně se jedná o účelový předvolební atak vůči předsedovi ČSSD, který bych v souvislosti s výše uvedeným přirovnal spíše k předvolebnímu folkloru, tedy k bezvýznamné bouři ve sklenici vody,“ dodal Dolejš.

Média zneužívají názvu kmotr

„Mám pocit, že média zneužívají názvu ´kmotr´ – v tomto případě. Pana Pokorného znám z letmých setkání a do obrazu ´kmotra´ nezapadá. Vím, že se znají se Sobotkou ze studentských let a nikdy jsem ho nezažil, že by organizoval či lobboval za nějaký projekt. Považuji zmíněný článek MF Dnes za účelový s cílem poškodit předsedu Sobotku,“ říká exposlanec ČSSD Miroslav Svoboda.

„Radek Pokorný je slušný člověk,“ uvedl podobně místopředseda sociální demokracie pro hospodaření Martin Starec.

„Řekl bych, že nejen rodiče, ale ani spolužáky si člověk nevybírá,“ reagoval senátor Jaroslav Sykáček.

„O panu Pokorném nic nevím a nevybavuji si, že bych ho potkala na nějaké akci ČSSD. Určitě tedy žádným způsobem tento pán neovlivňuje dění v sociální demokracii. Neznám případné známé předsedy, ale nikdy jsem nezachytila, že by Bohuslav Sobotka prosazoval cokoli, co se nedalo podporovat jako obecně dobré. To je podstatné a doufám, že podle toho také voliči soudí a nenechají se ovlivnit žádnou mediální masáží,“ uvedla místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Kmotři v ČSSD?

„Je jasné, že kmotrománie hýbe médii. Já bych kmotry hledal naprosto jinde. Vliv řady lidí na politiku ČSSD se také velmi přeceňuje, přitom je minimální nebo žádný,“ míní bývalý místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

„Radka Pokorného znám, ale o jeho vazbách na Bohuslava Sobotku nic nevím,“ uvedla lídryně kandidátky v Královéhradeckém kraji Hana Orgoníková.

„Tak především souhlasím, že vliv kmotrů je skutečně věc, kterou je třeba z české politiky vymýtit. Nevím ale, zda zrovna v případě pana Pokorného je označení ´kmotr´ na místě. Nějaký jeho vliv na chod strany rozhodně nepozoruji. Jedná se jistě o schopného a zkušeného právníka, ale to jistě není v této zemi sám. S Bohuslavem Sobotkou se znají a možná jsou i přátelé, ale to samo o sobě přece není důvod k podezírání z nějakých nekalých úmyslů. V ČSSD navíc fungují zaběhnuté demokratické mechanismy a je vůči kmotrovství výrazně odolnější než některé jiné, zvláště pravicové strany,“ říká senátor Petr Gawlas.

„ČSSD hlavně škodí vyfabulované konstrukce takových médií, jako je MF Dnes. Okopávání kotníků favorita voleb je součástí předvolební kampaně, zejména když je jejich pravicový kůň v agónii,“ míní senátor za ČSSD Pavel Lebeda.

Tohle není styl práce našeho neslaného nemastného předsedy

Ombudsman a člen ČSSD Stanislav Křeček si myslí, že vazba Pokorného na Sobotku ČSSD nepoškozuje: „Je rozdíl mezi kmotry využívající vliv, a odbornou právní pomocí, kterou politik jistě potřebuje.“

„Od MF Dnes před volbami neočekávám, že by o ČSSD napsala něco pozitivního. Ani v případě, že je k tomu důvod. I polopravda ublíží. Já sám žádné kmotrovské pozadí politiky osobně nikdy nepoznal. Ostatně také jsem na pražské kandidátce, přes ujišťování vedení těsně před hlasováním o rozpuštění sněmovny, až dvanáctý. Což je vlastně i důkaz. Přesto si nemyslím, že tohle je styl práce našeho jinak trochu nemastného neslaného pana předsedy. Vysvětlení je však na něm,“ míní exposlanec Jiří Koskuba.

Nevím, neznám, neviděl jsem

Zdá se, že někteří členové ČSSD nemají o Radku Pokorném ani ponětí. „MF Dnes jsem nečetl a k dané otázce nemám informace,“ prohlásil předák kandidátky ČSSD ve Zlínském kraji Antonín Seďa.

„Pana Pokorného opravdu neznám. Nemohou se vyjádřit,“ sdělil senátor Miloš Janeček. „Pana Pokorného neznám,“ odpověděl téměř identicky senátor Miroslav Nenutil.

„Já opravdu toho pána neznám, a tak nevím, že je to nějaký kmotr. Chápu, že se novináři snaží za každou cenu zasloužit si svůj plat, ale myslím, že by mohli být občas trošku soudní a nevidět všude čerty,“ řekl exposlanec Ladislav Šincl.

„Neznám pana Pokorného, ale vím, že předseda se snaží všem lobbistům vyhýbat. Pokud jsem měl příležitost posledních sedm let pracovat ve sněmovně či stranických strukturách v blízkosti Bohuslava Sobotky, mám pocit, že v prosazování svých názorů umí být velmi razantní. Zdaleka si nemyslím, že se nechá někým ovlivňovat,“ zdůraznil exposlanec Jiří Petrů.

„O vazbě Bohuslava Sobotky na toho člověka nic nevím a silně o ní pochybuji. Pokud jde o MF Dnes, tak tento deník se snaží vždy za každých okolností s použitím čehokoli ČSSD poškozovat,“ uvedl exposlanec Ivan Ohlídal.

Paroubek: Pokorný je řídící důstojník ČSSD s rozhodujícím vlivem

Podle názoru bývalého předsedy ČSSD a expremiéra Jiřího Paroubka (NS-LEV 21) je současný vliv Radka Pokorného na dění v sociální demokracii značný.

„V květnu 2010, kdy jsem končil v sociální demokracii, měl Radek Pokorný nulový vliv,“ uvedl Paroubek. „Pokud jde o nynější stav, je to samozřejmě řídící důstojník, ale mluvit o kmotrech v sociální demokracii v době, kdy jsem byl jejím předsedou, se snad ani pan Bárta neodváží. To, že dneska má pan Pokorný možná rozhodující vliv, to je jiná věc,“ dodal vzápětí expremiér pro server ParlamentníchListů.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…