Ranní dusno ve sněmovně: Vláda není přítomna a už to schytala

15.05.2014 9:29

Pro dnešní jednací den Poslanecké sněmovny se omluvilo hned 11 ministrů vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) a dokonce i sám premiér. Také až téměř padesátka poslanců chybí, což předseda klubu Úsvit Radim Fiala za sněmovním pultíkem okamžitě kritizoval. K němu se pak s káravými slovy připojil i předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a také šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik. Na programu jsou přitom interpelace.

Ranní dusno ve sněmovně: Vláda není přítomna a už to schytala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

„Teď jsme ztratili několik minut výčtem chybějících. Zvlášť co se týče členů vlády,“ zmínil předseda klubu Úsvit Radim Fiala do sněmovního mikrofonu okamžitě poté, co předsedající schůze Vojtěch Filip (KSČM) přečetl omluvenky poslanců, ale také ministrů vlády Bohuslava Sobotky.

Poslanci mají totiž dnes dopoledne na programu písemné interpelace, ovšem téměř celá Sobotkova vláda ve sněmovně není. Někteří se omluvili pro pracovní zaneprázdnění, další pak kvůli zahraniční cestě.

„Z těch seznamů omluv je vidět, že se členové vlády tomuto asi vyhýbají. Já si pamatuji, jak na minulou vládu byla sžíravá kritika za to, že ministři chyběli,“ sjel absenci kabinetu ve sněmovně i šéf klubu poslanců z ODS Zbyněk Stanjura.

Rovněž šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik připojil kritiku: „Je to málokdy, kdy souhlasím s kolegou z ODS Zbyňkem Stanjurou. Bylo známo dopředu, že budou dnes po dlouhé době interpelace, když už do toho nedávno spadly svátky a dlouho nebyly,“ poznamenal Kováčik a dodal, že to byl v minulosti právě klub KSČM, jenž kritizoval neúčast bývalé vlády Petra Nečase za to, že jeho ministři nechodili na grilování poslanců do sněmovny. "Mám z toho pocit deja vu," řekl na to Kováčik.

Poslanci se dnes kromě pravidelných interpelací mají zabývat také projednáváním různých mezinárodních smluv. Odpoledne budou směřovat ústní dotazy nejprve na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a potom na ostatní přítomné ministry. Jenže právě Sobotka se omluvil s tím, že je na zahraniční cestě.

„Zahraniční cesta se snad dá omluvit,“ dodal Kováčik za klub „rudých“ poslanců.

Později předsedající schůze Vojtěch Filip upozornil ještě na to, že se pro odpolední interpelace omlouvá i ministr zemědělství Marian Jurečka, kterého tedy prý Filip musí odečíst od pozitivního seznamu těch, co ve sněmovně z ministrů budou přitomni. "Teď mi byla doručena omluva pana ministra Jurečky,“ řekl Filip, na což se mnozí poslanci hlasitě zasmáli, neboť předtím řekl, že odpoledne při ústních interpelacích budou přítomni jen ministři pro legislativu Jiří Dienstbier, školství Marcel Chládek (oba ČSSD) a životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…