Rath promluví veřejně a někdo napadne spravedlivý proces, varuje právník

29.05.2012 16:39

Některé poslanecké kluby v úterý jednaly o vystoupení Davida Ratha ve sněmovně, jiné to teprve čeká. Redakci se podařilo získat stanoviska zástupců většiny klubů k této věci. Jediné, na čem se shodují, je vydání Ratha k trestnímu stíhání.

Rath promluví veřejně a někdo napadne spravedlivý proces, varuje právník
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath řeční ve sněmovně

Předseda kubu ČSSD Jeroným Tejc uvedl: „My jsme byli jednoznačně pro to, aby David Rath mohl vystoupit. Navíc jsme pro jednání otevřené, protože informace, z jejichž úniku byla obava, se stejně ven dostaly, a to ve zkreslené podobě." David Rath by tak podle Tejce měl mít možnost uvést informace bezprostředně a bez zkreslení. K trestnímu stíhání je jeho klub rozhodnutý ho vydat už proto, aby bylo právu učiněno zadost.

TOP 09 je pro veřejné jednání. Předejde se alespoň zkreslení informací

O umožnění vystoupení poslance Davida Ratha musí rozhodnout podle místopředsedy poslaneckého klubuTOP 09 Jana Husáka státní zástupkyně. „Vystoupení je ostatně Rathovo právo, v rámci dokončení procesu, který zahájila paní předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová,“ dodává. V případě, že k tomu dojde, bude poslanecký klub TOP 09 podle Husáka hlasovat pro jednání veřejné. „Ty informace se stejně dostanou ven a jde o to, aby nebyly zkreslené,“ řekl pro Parlamentnilsty.cz Jan Husák. „Pro vydání pana poslance Ratha budeme jako klub hlasovat naprosto jednomyslně,“ dodal Husák.

Po veřejném jednání lze napadnout spravedlivý proces, tvrdí Filip

Jiný postoj ale zaujímá předseda KSČM Vojtěch Filip, který je v „civilu“ právník. „Náš klub se sejde k jednání až příští úterý, ale osobně prosazuji neveřejné jednání,“ řekl pro ParlamentníListy.cz. V případě veřejného jednání by Ratha podle Vojtěcha Filipa státní zastupitelství nemuselo pustit, a následně to svádět na parlament a parlament zpětně na státní zastupitelství. „To osobně považuji za nejhorší variantu,“ konstatoval Filip.

Dokonce když se státní zástupkyně rozhodne Davida Ratha uvolnit z vazby k jednání do sněmovny, je Vojtěch Filip rozhodnut hlasovat pro neveřejné jednání. „Představte si, že potom z tohoto důvodu napadne někdo spravedlivý proces,“ konstatuje dále pro ParlamentníListy.cz Filip. „Jestliže tak chceme zpochybnit onen proces uvalení vazby, protože k tomu je třeba souhlasu parlamentu a souhlas předsedkyně sněmovny na to nestačí." Podle něj stačí souhlas předsedkyně sněmovny k zadržení, ale ne k uvalení vazby. „Takže i to může být důvod pro zpochybnění vazby,“ říká Filip. Navíc se mu nelíbí, že Mandátový a imunitní výbor sněmovny jednal až po týdnu, když dostal příslušné dokumenty, a nikoliv okamžitě, což považuje Filip za velmi závažný krok z hlediska nejen trestního řízení, ale i ústavního.

„Pokud má být veřejné projednávání této záležitosti, tak ať ho pustí z vazby rovnou,“ říká Filip. Na veřejném jednání podle něj dojde ke zveřejnění všech informací. „David Rath může prostřednictvím médií poskytnout všechny názory a stanoviska,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz šéf komunistů. „Ta vazba je pak naprosto zbytečná, i když stejně nevím, proč ji na něj uvalili,“ dodává Filip. „To, co se kolem něj děje, je stejně šílenost,“ konstatuje.

Jsem proti Rathovu vystoupení ve sněmovně. Nebo ať ho propustí z vazby, říká Benda

Také klub ODS ještě o této záležitosti nejednal. Jeho místopředseda Marek Benda však potvrdil ParlamentnímListům.cz, že stejně jako v minulosti ani v těchto případech nevázali poslance nějakým společným rozhodnutím. „I když podle jednání Mandátového a imunitního výboru je jasné, že postoj poslanců je vcelku jednoznačný."

Pokud jde o vystoupení Ratha ve sněmovně, je Marek Benda jednoznačně proti. „Jestliže jsou tu důvody pro vazbu, pak ať to předloží písemně a může to být poslancům přečteno. Nebo ať ho z vazby propustí,“ tvrdí shodně s Vojtěchem Filipem Marek Benda.

V případě, že Davidu Rathovi bude umožněno vystoupit před sněmovnou, je Marek Benda pro veřejné jednání. „Stejně mají všichni mobily a nahrávací zařízení, takže o neveřejnosti se nedá vůbec mluvit,“ směje se Marek Benda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…