Rath zmínil peníze na volby. O svých ale nemluvil, všiml si Bublan

05.06.2012 18:29

Sociální demokraté po Rathově řeči ve sněmovně stále jasněji opakují slova o dvojí policii. Jedné, která neřeší závažné případy ukazující na členy vládní koalice, a druhé, která tvrdě jde po opozičních politicích. Podle Rathova náměstka Marcela Chládka se Rath projevil jako velmi silná osobnost. Františku Bublanovi pak v poslancově řeči chyběla zmínka o slavné krabici od vína. A o dvojí policii jako jediný nehovořil.

Rath zmínil peníze na volby. O svých ale nemluvil, všiml si Bublan
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Mediální show s Davidem Rathem v hlavní roli skončila rychle. Koalice se do ní nějak výrazně nezapojila a ČSSD, o jejíhož poslance šlo, koneckonců také ne. Jediný, kdo vyjádřil rezolutní postoj byl lídr NS-LEV 21 Jiří Paroubek, který uvedl, že pokud mu šéfka sněmovny Miroslava Němcová a ministr spravedlnosti jiří Pospíšil neodpoví na dotazy, Rathovo vydání nepodpoří.

Své slovo dodržel a hlasování se neúčastnil. Poslanci Ploc (ČSSD) a Škárka (BEZPP) pak byli jako jediní proti. Oslovení sociální demokraté velmi nenápadně podporují Rathovu verzi o zmanipulovanosti případu.


"Musím říci, že David Rath tam prokázal, jak silnou osobností ve skutečnosti je. Šlo o velmi emotivně silný projev, navíc poměrně dlouhý (Rath hovořil 45 minut, pozn. red.). Pevně věřím že policie ví, co dělá, protože kdyby tomu tak nebylo a ty náznaky se ukázaly jako pravdivé, tak by šlo o ohromný precedens," uvedl pro ParlamentníListy.cz člověk Rathovi velice blízký, náměstek středočeského hejtmana pro oblast školství Marcel Chládek.

Rathův výkon pozitivně ohodnotil i jeho sněmovní asistent a předseda ČSSD v Hostivici. "Projev jsem sledoval celý, byl skutečně konkrétní a kultivovaný a je dobře, že Davidu Rathovi bylo umožněno na veřejném zasedání vystoupit," sdělil pro ParlamentníLIsty.cz Patrik Tomšů.

Chládek: Poškozuje Evropu? A jak, prosím vás?

Chládek reagoval i na exhejtmanova slova o podivném přijetí trestního oznámení přímo jedním z nejvýše postavených žalobců v ČR- náměstkem NSZ Igorem Střížem. "Je to velice podivné," uvedl neurčitě a naopak vyyzdvihnul řčení o dvojí policii, ražené v posledních dnech politiky z Lidového domu. Nechápe také, proč je kauza označována jako věc, která nás poškodí v EU. "Znovu opakuji, z evropských peněz nešla na rekonstrukci Buštěhradského zámku ani koruna," uvedl Chládek.

Šéf ústeckých sociálních demokratů Arno Fišera je pak mnohem přímočařejší. "Je to ukázka práce na politické zadání a poslušnosti justice zejména napravo. Proč podobné trestní oznámení nesepsali na Ivana Langera, Alexandra Vondru, Pavla Drobila, Pavla Béma a další. Nehájím tímto ale žádné prokázané trestné činy," dodal předseda krajské organizace oranžových.

Bublan: Takový postup možný je

Bývalý ministr vnitra a šéf jedné ze složek českých taajných služeb František Bublan připouští, že postup zvolený expolicistou Gregorem, tedy jít přímo na Nejvyšší státní zastupitelství a tam oslovit druhého muže mezi českými žalobci, teoreticky možný je.

"Pan Gregor ale určitě nějakou tu ceestičku vyšlapanou měl. Ten způsob asi měl zamezit úniku informací a umožnit vytvoření speciálního týmu. Informace o stíhání Ratha podle poslance ani nebyly z důvodu obav o průsak citlivých dat vloženy do systému elektronického trestního řízení, kde by základní údaje o nich mohli zobrazit jiní policisté. Přitom tento systém byl utvořen proto, aby se policisté pracující nezávisle na jednom případu náhodou nedělali dvakrát jednu práci," říká Bublan.

Samotná řeč bylůa podle dlouholetého poslance ČSSD velice působivá včetně věcné části. "Zaujalo mě ale, že ani jednou nemluvil o těch sedmi milionech, jak k tomu došlo z jeho pohledu," uvedl dále Bublan.

Nutno dodat, že Rath o tom, že krabice byla zalepená a o jejím obsahu tak nemohl mít tušení, hovořil do té doby, než na veřejnost unikly přepisy odposlechů. Na nich jedna z obviněných, Kateřina Pancová, říká Rathovi, že mu krabici s miliony přelepí.

Šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík považuje rathův projev za řeč člověka v zoufalé situaci, který neváhá použít sebeabsurdnější argument. Způsob, jakým bylo podáno trestní oznámení pak za problematický nepovažuje. "Podle mě je důležité, zda se v soudním líčení podaří vinu prokázat, či ne," uvedl Gazdík.

Peníze na volby

Rath ale ve svém projevu promluvil o pěnězích na volby. "Druhá věc, oč orgány činné v trestním řízení opírají mé obvinění, říkají a vy asi čekáte na odpověď na tuto otázku. Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal. Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď v tuto chvíli a dál to nekomentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!"



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…