Rebel v TOP 09: S Kalouskovým zvyšováním DPH nesouhlasím

24.08.2012 16:40

Jedni považují zvyšování DPH za nutnost, druzí za bláznivý nápad, který v době krize řadu lidí přivede na hranici přežití. Po ODS se už i v TOPce, reprezentované pánem státní kasy Miroslavem Kalouskem, který zvyšování DPH prosazuje, objevují hlasy, které jdou proti němu.

Rebel v TOP 09: S Kalouskovým zvyšováním DPH nesouhlasím
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

Zvyšování DPH je po církevních restitucích asi nejdiskutovanějším politickým tématem současných dnů. Příznivců této změny je ale, zdá se, méně než odpůrců. Ti tvrdí, že zvyšovat daně v době krize je téměř sebevražedný úmysl.

Kalousek je pitomec?

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka si vzal na paškál hlavní propagátory zvyšování DPH, tedy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a premiéra Petra Nečase (ODS).  Pro ParlamentníListy.cz uvedl, že zvyšování daní může v době krize podporovat buď  "úplný pitomec, nebo gauner".

Dlouhodobý odpůrce zvyšování DPH, Hynek Fajmon z ODS ale s tak silnými výrazy nesouhlasí. "Nesouhlasím se sprostým vedením politické diskuse a s označováním lidí s odlišným názorem za pitomce," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec. Zároveň ale zopakoval, že je radikálně proti zvyšování DPH.

  • SLEDUJEME téma: DPH

Zákazníci odejdou, míní Fajmon

"Podle mého názoru to povede k masivnímu odlivu zákazníků do sousedních levnějších států," řekl redakci.

Překvapivé je ale vyjádření topkařského zákonodárce, Václava Kubaty. Ten, byť nesouhlasí s Chaloupkovými vulgaritami, brojí proti Kalouskovi. "Zvyšování DPH je velmi nešťastné a vnitřně s ním nesouhlasím, ale předpokládám, že vláda návrh odpovědně zvážila a zřejmě je to nutné," řekl pro ParlamentníListy.cz.

Chaloupkovy výroky odsoudil i modrý poslanec a taktéž odpůrce zvyšování DPH, Boris Šťastný. "Nejsem příznivcem komunikace, kdy si lidé vzájemně vzkazují nejrůznější vulgarity," řekl redakci.

Kubera: Peníze v kanále?

Do Kalouskových záměrů se ostře opřel ale také senátor Jaroslav Kubera (ODS). „Já bych to podpořil jen v jediném případě, kdyby všechny ty peníze byly určeny na splátku bilion šestisetmiliardového dluhu České republiky, ale mám obavu, že ty peníze spadnou do kanálu. Ze zkušenosti z Teplic vím, že se dá hospodařit s přebytkem, máme rezervy a nemáme ani korunu dluhu. Přitom se u nás neplatí za odpady a penzisti jezdí zadarmo, takže s penězi se dá hospodařit efektivně, ale je to vždycky ve výdajích, nikoli v příjmech,“ řekl ParlamentnímListům.cz občanskodemokratický senátor.

Ten také připomněl, že stanovy ODS jsou v tomto ohledu jednoznačné. „Nepřekážet, nemontovat se lidem do života, zajišťovat bezpečnost, obranu a pár důležitých věcí a jinak se do lidí nehrabat a nechat je žít. To je základní princip, na kterém ODS vznikla, ale dneska se z ní stala taková polosocialistická strana. Mimochodem ale výsledkem toho je ten propad preferencí, protože ODS ztrácí i své hlavní voliče, kteří tohle nemohou přenést přes srdce, jelikož to je proti jejich životnímu názoru,“ míní jednoznačně senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…