Rebel z ODS: Za černý trh s alkoholem může i Kalousek

19.09.2012 13:03

Podle poslance ODS Jana Floriána ze zdravotního výboru v kauze otrav metylakoholem jednoznačně selhaly kontrolní orgány státu a odpovědnost nese i Ministerstvo financí Miroslava Kalouska. Nejedná se pouze o životu nebezpečný alkohol, ale i nezabránění daňovým únikům.

Rebel z ODS: Za černý trh s alkoholem může i Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Florián na dětském hřišti

Podle poslance selhala represivní i preventivní opatření. „Pokud mám být konkrétní, tak je to převážně odpovědnost celní správy, protože po zrušení kontrol na hranicích a vstupu do Schengenského systému máme přes 6300 celníků, kteří kontrolu zanedbali. Máme tady mnoho tržnic, kde bují černý trh s alkoholem a cigaretami a tento stav trvá již několik let. Vesele se vyrábí falešné etikety a kolky. Otravy metyalkoholem, který tito výrobci přimíchali do alkoholu patrně omylem, je důsledkem toho, že opatření byla nedostatečná,“ řekl Florián ParlamentnímListům.cz.

Selhání celní správy a Ministerstva financí

Podle něho je nezbytné opatření v potírání černého trhu zlepšit a zefektivnit. Všichni totiž zmobilizovali svoje síly až v okamžiku, kdy se začaly objevovat desítky mrtvých. „Taková aktivita jako nyní by měla být po celý rok, a nejenom když se stane nějaký průšvih a umírají lidé. Je na zvážení, zda by se neměl odvolat ředitel celní správy, která spadá do pravomoci Ministerstva financí."

Podle Floriána nejde pouze o oběti na životech, ale také o daňové úniky. Peníze nevybrané z daní pak chybí státu a ministr financí navrhuje zvyšování daní těm, kteří podnikají poctivě a daně platí.

„My se přeme o to, zda se při zvyšování daní sníží výběr, či ne, a na druhé straně podle našich předběžných propočtů může na těch únicích na alkoholu a tabáku a dalších komoditách černého trhu stát přijít o třicet až čtyřicet miliard korun ročně, což je poměrně velká částka. Na to by se měl ministr financí zaměřit a tento problém by měl řešit promptně. Je to v gesci Ministerstva financí a to je rezort pana Kalouska,“ dodává Florián.

Miliardy unikají, ale stát buzeruje živnostníky

Podle Floriána stát selhává při výběru daní dlouhodobě a na černém trhu dochází k obrovským daňovým únikům. Jedná se často o tržnice.

„Vidím to jako dlouhodobé selhání celní správy a dlouhodobé selhání Ministerstva financí při efektivitě vybírání daní. Na jedné straně se perzekvují drobní podnikatelé a živnostníci, kdy existuje jistá forma, troufám si říct, šikany ze strany finančních úřadů, na druhé straně unikají desítky miliard a vláda pak zvyšuje daně poctivým podnikatelům, kteří jsou motorem ekonomiky, a s tím já kategoricky nemohu souhlasit,“ zlobí se poslanec.

Ministr financí Miroslav Kalousek ale selhání státu popírá. „Naprosto odmítám teorii, že v této záležitosti selhal stát. Jedná se o trestný čin a odpovědnost za něj nese ten, kdo ho prodal, i ten, kdo ho distribuoval... V rámci pravidel, která jim dali zákonodárci, udělali celníci maximum - jiná věc je, zda by se ta pravidla neměla zpřísnit tak, aby ta represivní složka měla ulehčený boj s nelegálním alkoholem. Ale za to zodpovídá zákonodárce,“ uvedl pro Aktuálně.cz Kalousek.

Elektronické kolky, ne prohibici

Velkou část z ceny alkoholu, někdy i více než padesát procent, tvoří daně. Nebylo by lepší spotřební daň z alkoholu snížit, aby motivace vyrábět a prodávat na černém trhu nebyla tak velká? „Výši spotřební daně bych ponechal, protože tam existuje částečná prevence, aby se nerozmohl nekontrolovaně alkoholismus. Na druhé straně bych ji nezvyšoval a ponechal, protože je to na druhou stranu věcí každého, zda bude kouřit či pít alkohol,“ odpovídá Florián.

Podle něho by prohibice na tvrdý alkohol, kterou zavedl ministr zdravotnictví Leoš Heger, měla co nejdříve skončit. „Bylo by dobré, aby co nejdříve, v řádu dnů, byla zavedena opatření, která ji ukončí, protože to poškozuje ekonomiku a poctivé obchodníky a výrobce a omezuje to svobody občanů. Na druhé straně to může i stimulovat černý trh s alkoholem. Když Gorbačov v SSSR zavedl v osmdesátých letech prohibici, tak bylo mnoho případů lidí otrávených alkoholem. A černý trh se zněkolikanásobil. Prohibice není řešení,“ říká poslanec.

Florián se souhlasí s kolegy ze zdravotního výboru, kteří říkají, že obyčejné papírové kolky jsou lehce padělatelné. Proto je lépe zavést elektronické kolky s kódy a mohla by přes centrální počítačový systém probíhat efektivní kontrola. „Nejsem naivní a vím, že černý trh nelze nikdy úplně eliminovat, ale časté kontroly tržnic, spolupráce policie a celní právy ho mohou minimalizovat a zároveň přinést více peněz do státního rozpočtu.“

Organizovaný zločin, pašování, černý trh a daňové úniky

ParlamentníListy.cz informovaly, že již v listopadu loňského roku Hospodářská komora ČR varovala před vysokou mírou spotřební daně, která nahrává černému trhu s alkoholem a cigaretami.

Vysoké spotřební daně a přehnané regulace nahrávají organizovanému zločinu, pašování, černému trhu a daňovým únikům. Tak by se dal shrnout závěr odborníků, státních úředníků i zástupců byznysu, kteří vystoupili v listopadu na konferenci pořádané Hospodářskou komorou ČR na téma Ochrana výnosů spotřební daně.

Míra zdanění se blíží svému limitu

Nadměrné spotřební daně u alkoholu a piva vedly například v posledních měsících k nárůstu spotřeby levných vín z dovozu. Lihoviny a tabákové výrobky navíc na český trh pronikají i nelegálními způsoby ve formě padělání či pašování. Stát tak přichází nejen o daňové výnosy, ale uživatelé riskují kvůli nekvalitním ilegálním produktům své zdraví.

„Firmy podnikající v sektorech zatížených spotřební daní upozorňují, že míra zdanění se blíží svému limitu, což zvyšuje motivaci k ilegální výrobě, pašování a prodeji tohoto zboží a roste pokušení lidí nakupovat nezdaněné výrobky na černém trhu. Tento trend nejen podrývá příjmy státního rozpočtu, ale zároveň deformuje podnikatelské prostředí. Nevytvářet prostor pro černý trh a odhalovat a potírat jeho projevy je tedy společným zájmem veřejné i podnikatelské sféry," řekl viceprezident Hospodářské komory ČR Jan Novotný.

Prezident Unie vývozců a dovozců lihovin Petr Pavlík varoval, že nelegální alkohol tvoří 15 až dvacet procent trhu s lihovinami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…