Recepty na okurky a hned pod tím propagandistický článek?! Pirát Michálek se ve Sněmovně oháněl Babišovými novinami a zasahoval do obsahu

11.07.2018 20:45

Premiér Andrej Babiš dnes žádá podruhé Poslaneckou sněmovnu o důvěru pro svoji vládu. U sněmovního řečnického pultu se tak od odpoledních hodin střídají opoziční poslanci, kteří plénu sdělují své důvody, proč nebudou hlasovat pro důvěru menšinové vládě ANO a ČSSD, kterou podpoří komunisté. Promluvil i Jakub Michálek, předseda poslaneckého klubu Pirátů. „Tohle je nástup oligarchie a nejhorší je její vazba na média,“ řekl Michálek a pustil se do Babišových médií.

Recepty na okurky a hned pod tím propagandistický článek?! Pirát Michálek se ve Sněmovně oháněl Babišovými novinami a zasahoval do obsahu
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Hned v úvodu Michálek poukázal na to, že programové prohlášení druhé vlády Andreje Babiše říká, že vláda bude bojovat proti korupci ve všech oblastech a tento boj systémově koordinovat. Sám si však myslí, že vláda by už konečně měla od těchto slov přejít konečně k činům. „My tady sedíme, dvadvacet hlasů nabízíme pro všechny protikorupční zákony, které předložíte, a vy jste za celou tu dobu nepředložili nic,“ kroutil hlavou.

„Když se podíváme na seznam, jak se měla vláda dosud možnost projevit v protikorupčních opatřeních, tak tu máme zaprvé nominační zákon, který hnutí ANO potopilo. Následně se nám částečně podařilo ho donutit, aby předložilo alespoň jeho verzi, kterou vykastrovali a smazali část týkající se nominací do dozorčích rad,“ zdůraznil Michálek s tím, že jsou to zjevně skrytá vrátka pro to, aby se mohli koaliční, či nekoaliční partneři do dozorčích rad nominovat. „Jestli budete dále proti korupci bojovat a bude to stejný boj, jako jste předváděli doteď, že jste si vlastně hráli na ty protikorupční bojovníky, to se máme na co těšit,“ smál se Michálek.

Neuvěřitelně prý Michálka pobavilo to, že v programu dalšího jednání vlády vláda navrhuje, aby se šéfem protikorupční rady vlády stal Andrej Babiš. „Tak když mu nevyšlo to Ministerstvo spravedlnosti, tak bude alespoň předseda protikorupční rady vlády trestně stíhaný premiér?“ nestačil se divit a dodal, že v okamžiku, kdy vůbec někdo může dospět do stadia, že je schopen navrhnout sám sebe na ministra spravedlnosti, když je trestně stíhaný a měl pod sebou státní zástupce a byl v obrovském střetu zájmů, tak mu chybí zcela základní politická kompetence.

Anketa

Máme lepšího prezidenta my, nebo Slováci?

94%
hlasovalo: 8905 lidí
Nezapomněl ani zmínit podivnou podnikatelskou historii Andreje Babiše. „Tu pan Kmenta hezky zdokumentoval ve své knize a vřele ji doporučuji všem členům hnutí ANO,“ řekl s tím, že toto je výborný materiál na vystřízlivění a všechny tyto okolnosti vedou k tomu, proč nemohou vládě vyslovit důvěru.

Na tomto nástupu oligarchie v České republice je podle Michálka nejnebezpečnější vazba na média, zdůraznil Michálek. Média by podle něj měla být hlídacím psem demokracie, což se neděje. „Když se podíváme na to, co dnes předvádějí Mladá fronda Dnes a Lidové noviny vlastněné Babišem, tak to je velké zklamání,“ řekl a připomněl, že v nich fungují novináři, kteří mají sice reputaci, ale je na pováženou editorská činnost a jemný způsob, jak dochází k manipulaci obsahu těchto médií. „Vybočují ze všech standardů novinářské dobré práce,“ míní.


Jakub Michálek cituje z deníků. (Screen: psp.cz)

Pro příklad uvedl, že v deníku Právo a Bakalových Hospodářských novinách dnes nechyběly titulky a velký článek k tomu, že se dnes schvaluje důvěra nebo nedůvěra vládě. „A co píše Mladá fronta Dnes, pane Babiši? Řeší nejlepší recepty na okurky a nakládanou zeleninu,“ mával u pultíku novinami Michálek a v tom okamžiku se ozval velký potlesk a smích. „Pokud by zajímalo veřejnost, co se dnes děje, tak jsou to nejlepší recepty na okurky a nakládaná zelenina k bůčku. To je hlavní zpráva MfD a hned pod tím je propagandistický článek na téma, jak máme skvělého předsedu vlády, že velmi rychle odvolal ministryni spravedlnosti a jmenoval tam dalšího skvělého odborníka,“ dodal ironicky.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Zatímco všechna ostatní média kritizují a dávají prostor opozici, tak tady je prostor pro ni minimální, zdůraznil Michálek. „Jediný, kdo tam má prostor, je bývalý prezident Klaus, který píše ‚návrat komunistů k moci, ale kdepak‘ a má s ním rozhovor pan Plesl, šéfredaktor MfD, což je jedna z nejpodivnějších figurek a nejpokleslejší žánr české žurnalistiky,“ doplnil Michálek.

Zopakoval pak, že přesně toto je ukázka velmi jemné manipulace v mediálním prostoru. „Je obrovsky nebezpečná, není tak prohlédnutelná. Starší lidé něco takového těžko dekódují. Lidové noviny píší, že jsou nezávislý deník a vlastní ho Babiš, největší oligarcha v zemi, je to klamání lidí,“ uvedl s tím, že kvalitní žurnalistika a Babišova média jsou jako nebe a dudy.

„Vážení kolegové z hnutí ANO, až vy se stanete nepohodlnými, vyjde o vás článek na Lidových novinách na titulní stránce a vás tímto způsobem zlikvidují,“ uzavřel s tím, že i tak velké průsery, jako je odvolání paní Malé, se prezentují jako úspěch vlády, která je akceschopná a dokáže vše velmi rychle vyřešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…