Restituce prosazují lidovečtí jestřábi z topky, zlobí se bojovník proti hazardu

15.07.2012 12:26

Za církevními restitucemi stojí lidovečtí jestřábi, kteří dlouhodobě prosazovali rozvoj hazardu a zasloužili se o hlubokou devastaci společnosti. Ve svém projevu ve sněmovně to řekl poslanec za VV Josef Novotný.

Restituce prosazují lidovečtí jestřábi z topky, zlobí se bojovník proti hazardu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Rozohněný Miroslav Kalousek u řečnického pultíku

Josef Novotný dodal, že tito lidé teď jsou nyní ve straně TOP 09 součástí koalice. Politik připomněl, že se před 18 lety jako starosta Bystřice nad Pernštejnem snažil odstranit z města výherní automaty. Tehdy jej výrazně podpořila katolická církev.

Jde jim jen o peníze

Tehdy prý Novotný poznal, že se chová  jako skutečný pastýř. "Po 18 letech ovšem musím konstatovat, že jsou to nekompromisní byznysmeni, kterým jde především o peníze a sociální rozměr, který tehdy jsem u nich cítil, se zcela vytrácí," prohlásil poslanec. Na adresu církevních představitelů dále uvedl, že "rostli s pravicovými jestřáby", kterým jde o to, aby se uskutečnil velký majetkový transfer.  

Podle Novotného církev nebyla před rokem 1948 plnohodnotným vlastníkem.  Pokud chtěla majetek prodat, potřebovala souhlas státní správy. To se týká např. náboženské nadace. "Ta byla založena Josefem II. jako veřejný fond a byla spravována jako subjekt veřejného práva orgánů státu. Její majetek byl tehdy zastupován finanční prokuraturou," uvedl poslanec.

Vyrovnání, ne neúměrný dar
 
Majetkové vyrovnání s církvemi vnímá jako velmi důležité a potřebné. Rozměr zamýšlených restitucí je ale pro Novotného nepřijatelný.  "Je třeba, aby šlo o skutečné narovnání a ne o neúměrně veliký dar nebo velkorysý dar státu církvím. Jsem navíc přesvědčen, že vláda, která se opírá o přeběhlíky, nemá k tak vážnému kroku mandát," řekl poslanec.

Novotný dále uvedl, že Věci veřejné připravily návrh, aby ten, kdo nárokuje majetek, musel doložit, že byl jeho skutečným vlastníkem. "Dále navrhujeme prodloužení lhůt pro to, aby stát měl čas na dostatečné prověření údajů církví. A protože se jedná o vydání obrovského majetku, který byl zabaven před více než půl stoletím a je potřeba zohlednit, že dané žádosti musí být řádně prověřeny, k tomu je zapotřebí, aby lhůty byly přiměřené a nedošlo kvůli špatnému úřednímu postupu ke škodě velkého rozsahu," vysvětlil Novotný.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…