Říkal jsem socanům, ať přestanou krást, rozčílil se prý Babišův Faltýnek na klubu ANO

10.04.2014 12:01

Vztahy v koalici mezi ČSSD a ANO se v poslední době přiostřují. Jedná se jak o otázku prodloužení těžby uhlí v OKD a otázku pochybné privatizace za tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky, tak i o otázku financování zdravotnictví a nemocnic.

Říkal jsem socanům, ať přestanou krást, rozčílil se prý Babišův Faltýnek na klubu ANO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek zmínil, že chce více poslaneckých kanceláří v Olomouckém kraji za méně peněz

Vypovídá o tom i příhoda z úterního klubu hnutí ANO, kde se předseda klubu Jaroslav Faltýnek vyjádřil k tomu, jak jednal se sociálními demokraty o financování zdravotnictví. „Říkal jsem socanům, že se můžeme dohodnout, ale ať přestanou krást,“ měl podle zdroje ParlamentníchListů.cz předseda poslaneckého klubu ANO Faltýnek říci na jednání klubu ANO.

Financování nemocnic

Ve sporu mezi ČSSD a ANO jde o to, jak přesně se pro příští roky najdou peníze pro české nemocnice, které zrušením poplatků přišly o část příjmů. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš razil tezi, že dokud se nezabrání netransparentním tokům a rozkrádání ve zdravotnictví, ze státního rozpočtu nemocnicím, respektive Ministerstvu zdravotnictví, nic nepřidá.

Ke kritikům stavu zdravotnictví se ve středu připojil i prezident republiky Miloš Zeman. „Zdravotnictví je černá díra, do které se sypou miliardy - to je ta nevyužívaná přístrojová technika, to jsou předražené léky,“ řekl v rozhovoru pro ČTK Zeman.

K tomu se ještě přidává, že Babiš kritizoval ostře ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve vztahu k VZP. Navíc vyjádřil pochybnosti, že je Němeček schopen rezort zvládat a dodal, že by ho mohlo řídit ANO.

Obsadí ANO Ministerstvo zdravotnictví?

Objevily se také spekulace, že by si ANO a ČSSD mohly vyměnit Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo zdravotnictví. Podle informací ParlamentníchListů.cz premiér Bohuslav Sobotka ale na poslaneckém klubu ČSSD důrazně řekl, že se sociální demokracie nehodlá vzdát postu ministra zdravotnictví. Někteří poslanci ČSSD si myslí, že informaci účelově vypustil Andrej Babiš, aby zdravotnictví získal a rozdmýchal antagonismy v ČSSD.

Podle zdrojů redakce to vypadá, že ČSSD se nebude chtít vzdát zdravotnictví. Ale je možné a není vyloučeno, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, jehož kauzy s nákupy údajně předražených přístrojů v ostravské nemocnici ČSSD poškozují, padne a nahradí ho jiný sociální demokrat. „Bohuslav Sobotka na klubu říkal, že se sociální demokracie Ministerstva zdravotnictví nevzdá. Ale nechal by kvůli tomuto sporu padnout vládu? Ať si každý odpoví sám,“ řekl redakci poslanec ČSSD.

Ministři vlády se nakonec dohodli na navýšení plateb státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce či rodiče na mateřské. To bude kompenzovat zrušené poplatky. Pro příští rok na to bude muset šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček vzít jednu miliardu korun z účtu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…