Rozpočtový výbor doporučil zvýšit DPH na 15 a 21 procent

04.07.2012 13:56

Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil sněmovně, aby schválila vládní návrh úsporných rozpočtových změn, který zejména od příštího roku zvyšuje daň z přidané hodnoty na 15 a 21 procent. Proti tomu ale již na svém stranickém brifinku protestovala ČSSD. „Zvyšování DPH nevede ke snižování schodku státního rozpočtu,“ poznamenal k šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Rozpočtový výbor doporučil zvýšit DPH na 15 a 21 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Vládní stabilizační balíček má pomocí této změny i dalších opatření snížit schodky veřejných rozpočtů. Výbor v předloze doporučil několik změn, týkají se například zachování tzv. zelené nafty, tedy vratky části spotřební daně z nafty určenou zemědělcům.

Jenže tu vláda v předloze navrhuje zrušit.Výbor však dnes doporučil sněmovně, aby zelená nafta zůstala až do roku 2014 a od roku 2013 se snížila její vratka ze současných 60 na 40 procent.

Vládní předloha dále výborem schválená obsahuje například návrh na zavedení solidárního příspěvku pro zaměstnance a podnikatele s příjmem nad zhruba 100 tisíc korun měsíčně. Z rozdílu mezi touto částkou a svým příjmem budou odvádět sedm procent.

Součástí je i zrušení základní slevy na dani z příjmů pro důchodce. Zrušení se vztahuje na roky 2013 a 2015. Ve stejném období se mají zrušit i stropy na pojistné u zdravotního pojištění.

Návrh obsahuje i sjednocení sociálních dávek poskytovaných v oblasti bydlení. Nově se má zavést příspěvek na náklady na bydlení a zrušit se má příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení.

Proti hlasování výboru ale již dnes protestovala ČSSD. „ Já to pokládám za absurdní, neboť zvyšování DPH nevede ke snižování schodku státního rozpočtu. My se na této frašce podílet nebudeme a budeme hlasovat proti jakémukoliv zvyšování DPH,“ burácel dnes na stranickém brífinku šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Domácnosti již to neusnesou a ani důchodci….Proto není možné,  aby se dále zvyšovala DPH,“ dodal Sobotka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

13:58 Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

Předvolební kampaň před eurovolbami vrcholí a hnutí SPD chystá ve čtvrtek velkou akci na pražském Vá…