Šándor kroutí hlavou. Kubiceho chobotnice? Rath se asi zbláznil

06.06.2012 19:23

Politická pomsta, Kubiceho pomsta, výsledek práce chobotnice ministra vnitra Kubiceho a odstranění tvrdého kritika. Tato slova včera ve sněmovně sypal David Rath na hlavu ministrovi vnitra Kubicemu.

Šándor kroutí hlavou. Kubiceho chobotnice? Rath se asi zbláznil
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Skutečně jde o teorii spiknutí? Podle soudu bývalého náčelníka vojenské zpravodajské služby Andora Šándora rozhodně ne. „Já si nemyslím, že by Kubice dokázal, nebo byl připraven udělat takovou věc,“ řekl Šándor ParlamentnímListům.cz.

To je Kubiceho chobotnice, hájil se Rath

Tvrdé odsudky vlády, ministra vnitra Jana Kubiceho a nepřiznání jakékoliv vlastní viny. To všechno lze odvodit od slov exhejtmana Davida Ratha, která řekl ve svém projevu těsně před tím, než ho poslanci k trestnímu stíhání vydali.

"Je to výsledek práce chobotnice pana Kubiceho," řekl kromě jiného Rath poslancům ke své kauze, což podle něj dokládá například fakt, že trestní oznámení podával bývalý Kubiceho podřízený z protimafiánského policejního útvaru Libor Gregor.

Celý projev Davida Ratha čtěte ZDE




Spiknutí? To těžko

O co ale vlastně Rath opírá teorii komplotu a spiknutí?  Náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor si myslí, že o nic. „Já osobně nejsem vůbec příznivec teorie spiknutí, a ani v tomto případu si nemyslím, že tomu tak je. Nemyslím si, že by ministr Jan Kubice dokázal, nebo byl připraven udělat takovou věc. Teorie spiknutí na mne působí nevěrohodně,“ poznamenal Šándor pro ParlamentníListy.cz.

„I kdyby Kubice dokázal zorganizoval cokoliv, tak ty peníze v krabici a tašce by na druhou stranu znamenaly, že by s Kubicem na tom ´komplotu´spolupracovala i Pancová a Kott. A to mne přijde naprosto nesmyslné,“ podotkl dále Šándor.

„To, že byl nasazen masivní odposlech, tak to naznačuje jediné -  že to asi bylo velké spiknutí těch lidí. A označovat to za nestandardní postup? Já myslím, že těch prostředků bylo nasazeno tolik, kolik jich bylo třeba, ale kdo je tím, kdo v této fázi šetření by řekl, že je to již nadmíru? Je přece nutné zajistit maximální množství informací, které potom rozhodují o tom, že jsou ty důkazy průkazné,“ domnívá se Šándor.

Je to děsivá manipulace

Tvrdit ale to, že by se na každého něco našlo, kdyby se na něj nasadily odposlechy - jak to tvrdil Rath - tak to je podle jeho soudu děsivá manipulace.  "Rath jako by tím zároveň řekl,  že všichni krademe a děláme nepravosti. Tohle ale od něj byla demagogická konstrukce, která má ukázat, že každý člověk je lump a krade, ale nepřijde se na to, neboť není odposloucháván. Tak to je konstrukce, která je děsivá,“ poznamenal dále k projevu Ratha Šándor, jenž je navíc i uznávaným odborníkem na bezpečnost, hrozby terorismu a řešení otázek krizového managementu.

Zpětně už nikoho neodposlechnete

Když se prý Šándor na celou věc podívá z nadhledu, tak na začátku všeho skutečně musel stát dobrý tip. "Právě proto policie udělala řadu opatření dopředu. To, že se něco šetří, než se tak stane, tak touto metodou se vyšetří mnohem více, neboť je tam možnost nasadit řadu proaktivních opatření. Když se ale vyšetřuje případ, který se stal - jako je třeba ProMoPro -  tak se to vyšetřuje mnohem hůře, neboť zpětně již nikoho neodposlechnete,“ zmínil k tomu.

Podle něj se Rath snažil udělat ze sebe politického vězně naprosto bez důkazů a snažil se do té své konstrukce dát i některé věci, které běžnému občanovi mohou přijít zarážející. „Třeba to, že jistý Libor Gregor podal trestní oznámení a sepsal to s ním pak náměstek nejvyššího státního zástupce. To je sice i pro mne věc velmi neobvyklá, ale systém to nevylučuje,“ podotkl.

K tomu, že byl ale Libor Gregor dříve policistou na ÚOOZ, tedy dá se říci, že to je zároveň „Kubiceho člověk“, Šándor pokrčil rameny.  

„Já si nemyslím, že by Kubice dokázal takto připravit teorii spiknutí. Nepůsobí to na mne věrohodně. Myslím, že Rath zaměnil příčinu a důsledek,“ zopakoval k tomu bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby.

Šándor ale neumí posoudit to, jaký je Kubice člověk, jestli je skutečně mužem na svém místě a býval i "čistým" policistou.

„To já posoudit nemůžu. Nikdy jsem se totiž s ním osobně nesetkal. Jediné, co bych mu vyčítal, je to, že vede přes média spory s policejním ředitelem, to v zásadě musí policii destabilizovat. Takto by si spory veřejní funkcionáři řešit neměli. Myslím si, že mu škodí i to, že přišel s Kubiceho zprávou pár dní před volbami a dnes sedí jako ministr v té vládě, které to mohlo pomoci. Z tohoto pohledu to asi není nejšťastnější. Nemohu ale komentovat to, jaký to je člověk, já ho neznám,“ dodal Šándor.

Kubice: Rath zvolil nejhorší obranu

Teorii spiknutí pak odmítl i sám Kubice. „Samozřejmě, že to kategoricky odmítám. Je to naprostý nesmysl,“ řekl Kubice včera po projevu Ratha médiím a také dodal, že útok na svou osobu čekal. „Domnívám se, že pan poslanec Rath ve svém postavení obviněného měl několik možných variant obrany. A myslím, že zvolil tu nejhorší možnou,“ dodal pak k tomu.

„Pan poslanec Rath je v postavení obviněného, dokonce vazebně stíhaného. Má právo říkat, co chce. Dokonce i lhát,“ odvětil pak v rozhovoru pro deník Právo Kubice na dotaz, co říká tomu, že Rath tvrdí, že za celou jeho kauzou stojí „Kubiceho chobotnice.“

Paroubek: Kubice? Už chybí jen vrah Kajínek

„Kubice je kozel v zahradě, ve vládě už chybí jen Kajínek a Kožený," těmito slovy ohodnotil změny ve vládě loni v dubnu bývalý premiér Jiří Paroubek. Kubice totiž křeslo ministra před rokem převzal po Radku Johnovi. Ministrem vnitra byl jmenován 21. dubna 2011.

Připomeňme, že Kubice u policie pracoval od roku 1989 do roku 2008. Předtím se pohyboval spíše v evangelických kruzích a měl styky i s disidenty. Do ledna 1994 pak Kubice řídil Ochrannou službu české policie, která zabezpečuje ochranu vysokých ústavních činitelů. Do konce roku 1994 byl ředitelem útvaru operativní dokumentace kriminální policie. Ředitelem ÚOOZ byl od vzniku útvaru v roce 1995.

Jeho konec v ÚOOZ odstartoval pak počátkem roku 2008 ministr vnitra Ivan Langer, neboť dosadil na post šéfa kriminálky Jiřího Houbu. „To pro mě bylo nepřekousnutelné. Opravdu nemám zapotřebí, abych po dvaceti letech od revoluce sloužil pod estébákem. To prostě ne,“ řekl k tomu tehdy odcházející Kubice. 

Měsíc po svém odchodu od policie se stal spoluvlastníkem bezpečnostní a zpravodajské agentury SUB S.A. Ta se kromě jiného zabývala bezpečnostním poradenstvím, ostrahou majetku a osob, službami soukromých detektivů a službami informačních a zpravodajských kanceláří. Agenturu vlastnil se svým bývalým náměstkem Hynkem Vlasem.

Přestavěl si chalupu! A vlastní další dům…

Kubiceho osobou se kdysi zabývala také bulvární média. „Vila v luxusní čtvrti a po zuby ozbrojená ochranka u brány? Pokud si takhle představujete bydlení ministra vnitra Jana Kubiceho, pusťte to z hlavy. Domov šéfa tak významného resortu ve středočeských Vidovicích, kde má Kubice trvalé bydliště, spíše připomíná velkou rekreační chatu,“ tak popsal bulvární deník Aha! loni v létě Kubiceho obydlí.

Popisovaný dům prý vlastní s manželkou Miluší. Dohromady vlastní manželé i pozemek, který má rozlohu 609 m2. Ve Vidovicích žije už minimálně dvanáct let. „Asi v roce 1999 jsem chalupu přestavěl na obytný dům,“ poznamenal k tomu tehdy v deníku sám Kubice.

Podle Aha! pak dům ve Vidovicích není jediný, který Kubice v této lokalitě vlastní. Podobný objekt v chalupářském stylu má od vidovického vzdálen něco přes kilometr v Kunicích.

„Kubice ho zřejmě pronajímá. Parkují tu luxusní auta a na pozemku pobíhají tři psi. V Turkovicích u Ondřejova zase ministr vlastní rozsáhlé pozemky,“ dodal pak k tomu bulvární list.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…