Schvalování nového záchranného fondu eurozóny nebude. Poslanci bod odložili

25.10.2011 16:55

Evropská unie, dluhová krize eurozóny a Řecka, a blížící se středeční summit Evropské rady. Do tohoto seskupení pak spadlo i dnešní rozhodnutí poslanců. Ti totiž znovu odložili schvalování Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), tedy nového záchranného fondu eurozóny. Odklady prosazují občanští demokraté s ohledem na situaci v eurozóně.

Schvalování nového záchranného fondu eurozóny nebude. Poslanci bod odložili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

To, aby poslanci nový záchranný fond eurozóny odložili, rozhodla dnes sněmovna, když se jednalo o jejím programu. Vyřazení bodu navrhl poslanec z ODS Jan Bauer. Tuto změnu lisabonské smlouvy přitom už počátkem září podpořil sněmovní evropský výbor. Souhlas se vznikem vázne také v Senátu, který projednávání odložil už třikrát. 
    

Odklady prosazují občanští demokraté s ohledem na situaci v eurozóně, tedy kvůli hrozbě šíření dluhové krize do jejích dalších zemí. Ke schválení návrhu je potřeba v obou komorách ústavní, neboli třípětinová většina.


Země, které mají problémy a platí eurem, si podle nového Evropského stabilizačního mechanismu budou moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu Kč). Členské země eurozóny budou muset podle údajů z březnového summitu přispět do pokladny ESM celkem 700 miliardami eur. Zbylých 200 miliard nad pětisetmiliardovou půjčku eurozóna využije jako rezervu pro udržení nejvyššího ratingu AAA.

Česko by platilo miliardy korun

Členské státy eurozóny do ESM zaplatí celkem 80 miliard eur v hotovosti v pěti splátkách během pěti let, tedy od roku 2013 do roku 2017.

Výše příspěvku má záviset ze 75 procent na výši národního důchodu, ze 12,5 procenta na výši HDP a ze 12,5 procenta na počtu obyvatel. Nový stabilizační mechanismus by měl poskytovat úvěry za výhodnějších podmínek než dosavadní záchranný fond.

Podle kritiků by bylo Česko v případě přístupu k eurozóně nuceno platit miliardy korun. Podle občanských demokratů by o případném českém přijetí eura měli rozhodnout občané v referendu. To se ale příliš nelíbí ČSSD.

Sledujeme téma Euro

Na tento fakt tak proto dnes za sněmovním pultíkem navázal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Sobotka ťal do Nečase: On nám někdo nabídl vstup do eurozóny, tázal se

"Já jsem si povšiml, že pan premiér začal teď o víkendu hovořit o potřebě referenda v souvislosti se vstupem České republiky do měnové unie, tedy s přijetím eura. Já jsem si proto říkal, jestli nám něco neušlo tady v Poslanecké sněmovně, protože vláda zatím odmítala, vlastně odmítá to už řadu let, stanovit nějaký konkrétní termín vstupu do systému společné evropské měny. A najednou z ničeho nic předseda vlády začne hovořit o tom, že náš vstup do společné měny vyžaduje, aby ho občané schválili v referendu," řekl halasně Sobotka.

Více k Nečasovu prohlášení zde:

Chtěl by se prý ministra financí zeptat, jestli někdo České republice nabídl v uplynulých týdnech, dnech nebo hodinách přijetí do společné evropské měny. Proč? "Protože ten vývoj v Evropě jde skutečně rychlým tempem, situace se mění každým okamžikem a je otázka, jestli náhodou někdo neuvažuje o tom, že by Česká republika měla rozšířit eurozónu," uvedl dále předseda ČSSD.

"V situaci, kdy naše země nesplňuje kritéria pro přijetí společné evropské měny, v situaci, kdy to určitě není zřejmě otázka tohoto volebního období, z ničeho nic předseda vlády několikrát po sobě zopakuje při příležitosti veřejných vystoupení, že pokud jde o vstup do eura, tak bude nutné referendum," dodal jízlivě Sobotka.

Psali jsme:

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…