Schwarzenberg lidi strašně zklamal, hodnotí odborník čísla se značkou "průšvih knížete"

24.07.2012 15:11

Z výsledků aktuálního průzkumu společnosti SANEP, který zjišťoval šance prezidentských kandidátů, zaujme skutečnost, že druhý v pořadí Miloš Zeman ztrácí na dosavadního suveréna Jana Fischera už jen necelá tři procenta. Překvapením je další ztráta voličské přízně u Karla Schwarzenberga a jeho žebříčkový pokles až na osmé místo.

Schwarzenberg lidi strašně zklamal, hodnotí odborník čísla se značkou "průšvih knížete"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na dramatičnosti nabývá s blížícími se prezidentskými volbami boj o to, kdo do nich vstoupí jako největší favorit. Podle červencového průzkumu společnosti SANEP by dosavadnímu suverénovi všech průzkumů Janu Fischerovi dalo hlas 19,7 procenta voličů, ale výrazně se na něj dotahuje Miloš Zeman, který se ziskem 16,8 procenta snížil rozdíl na necelá tři procenta.

„Posílení pana Zemana vnímám jako signál společnosti, že ho lidé berou jako někoho známého. Někoho, kdo společnost nemůže nijak zásadně negativně překvapit. Jeho předností je, že jde o známého kandidáta, který bude evidentně hájit zájmy české země způsobem, který lze od něj očekávat,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz ředitel agentury SANEP Oldřich Zajíc.

Celý průzkum ZDE

Lidé považují Zemana za kandidáta sociální demokracie

Miloš Zeman se prosazuje jako alternativa k lídrovi nestranických kandidátů Janu Fischerovi u lidí, kteří zastávají především levicové názory. „Souvisí to s tím, že další levicový kandidát Jiří Dienstbier je velmi málo prezentovaný jako kandidát sociální demokracie, takže spousta voličů, kteří sledují politiku jen zběžně, pokládají za kandidáta ČSSD Miloše Zemana,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek s tím, že pokud sociální demokracie rozjede kampaň pro svého kandidáta s plnou vervou, tak může tento trend výrazně oslabit.



Podle politologa ale Miloši Zemanovi pomáhá i to, že ho podpořil Václav Klaus a že i několik významných poslanců nebo senátorů za ODS se nechalo slyšet, že by to pro ně byl přijatelný kandidát. „Za Miloše Zemana se tak paradoxně může řadit jak radikální levicové voličstvo, tak i sympatizanti či dokonce voliči pravicových subjektů, třeba na doporučení Václava Klause,“ poznamenává Lukáš Jelínek.

Nejvzrušivější bitva se strhne o soupeře Fischera pro druhé kolo

Spíše však očekává, že se v průběhu kampaně budou pozice mezi Zemanem a Dienstbierem vyrovnávat. „Nakonec to možná bude jeden z nejzajímavějších střetů prezidentské volby, kdo z nich dokáže oslovit více levicových voličů, kteří můžou být v této první přímé volbě klíčoví. Pokud se nezapojí Jan Švejnar, tak se nejvzrušivější bitva příštích měsíců odehraje o to, kdo z dvojice Zeman – Dienstbier se utká s Fischerem ve druhém kole,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Právě s potvrzením kandidatury váhající ekonom Jan Švejnar je v průzkumu třetí s 11,5 procenty. Následuje kandidát ČSSD Jiří Dienstbier (7,3 procenta), za ním jsou podnikatel Tomio Okamura (5,6 procenta), europoslankyně a oficiální prezidentská kandidátka za KDU-ČSL Zuzana Roithová (5,4 procenta) a kandidát za stranu Svobodných občanů, stávající ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl (4,8 procenta).

Schwarzenberga poškodilo dění kolem ministra Kalouska

Tihle všichni předstihli kdysi nejpopulárnějšího politika v zemi, předsedu TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jemuž průzkum přisoudil jen  4,3 procenta hlasů a až osmou příčku mezi dvanácti uchazeči. „S volebním tažením začnu po prázdninách,“ dušuje se pro Parlamentnílisty.cz Karel Schwarzenberg, že s momentálním stavem vůbec smířený není a volebními kartami se ještě pokusí zamíchat.

„Pokles pana ministra Schwarzenberga mě překvapil. Přičítal bych ho eskalaci posledních událostí kolem ministra financí Kalouska. Lidé už pana Schwarzenberga zřejmě přestávají vnímat jako osobu představující určitý charakter, zásady a principy, v tomto kontextu se může u společnosti projevit citelné zklamání. Část veřejnosti asi od pana Schwarzenberga očekávala zásadnější postoj,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz ředitel společnosti SANEP Oldřich Zajíc.

Lidé pokládají hlas pro odevzdaného knížete za zbytečnou investici

„Pozice Karla Schwarzenberga je dána především tím, že projevuje strašně malou vůli stát se prezidentem. Prakticky ve všech svých veřejných vyjádřeních hovoří o tom, že se svým zvolením ani nepočítá. Ke své kandidatuře se staví tak neuvěřitelně odevzdaně, že i lidé, kteří by byli ochotni ho volit, tak pokládají hlas pro něj za zbytečnou investici,“ míní politolog Lukáš Jelínek.

Není to způsobeno opotřebovaností ani věkem, ale prostě tím, že nemá vůbc žádnou vůli o prezidentský úřad bojovat. „A v přímé volbě je osobní vůle klíčová. Šanci mají pouze ti prezidentští kandidáti, kteří prezidenty být chtějí a jsou pro to schopni udělat prakticky cokoli, což právě Karel Schwarzenberg nedělá. Myslím si, že je smířený s tím, že je kandidátem do počtu a nebude chtít zbytečně plýtvat silami,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Pořadí tuctu uchazečů uzavírá exministr Dlouhý

Za Karlem Schwarzenbergem obsadil v průzkumu společnosti SANEP devátou příčku bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (3,9 procenta). Desátý skončil nyní už oficiální kandidát ODS Přemysl Sobotka (3,8 procenta) a jedenácté místo obsadila předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková (3,5 procenta). Pole dvanácti sledovaných uchazečů uzavírá nezávislý kandidát Vladimír Dlouhý (1,7 procenta).

Exkluzivní internetový průzkum se uskutečnil ve dnech 1. až 20. července na vybrané skupině 21 324 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18 až 69 let. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu více než 200 tisíc registrovaných uživatelů 47 918 dotázaných.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…