Schwarzenberg pro PL: Ať Babiš o uprchlících nekecá takové blbosti. Všechno to jsou předsudky. Teroristů je mezi nimi málo a práce se tu pro ně najde

07.12.2015 14:21

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v rozhovoru pro deník Právo řekl, že existuje souvislost mezi migrací a teroristy a že Islámský stát může zneužít uprchlické vlny. Je prý divné, že do Evropy míří samí mladí muži, místo, aby ve své zemi bojovali proti teroristům; a často to jsou negramotní lidé pro práci nepoužitelní. Společnost se dle Babiše nefašizuje – lidé jen mají obavy. Přistěhovalci se v Evropě neintegrovali. Nemůžeme ve jménu humanity zahubit Evropu. Je třeba zastavit příliv uprchlíků, od Jadranu po Balt postavit plot a ze Schengenu vyloučit Řecko. Proti Babišovi se tvrdě ohradil čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg pro PL: Ať Babiš o uprchlících nekecá takové blbosti. Všechno to jsou předsudky. Teroristů je mezi nimi málo a práce se tu pro ně najde
Foto: Petr Kupka
Popisek: Karel Schwarzenberg na diskusi se studenty v Olomouci

„...souhlasím s prezidentovým názorem, že existuje nějaká souvislost mezi migrací a teroristy, a mám pocit, že tzv. Islámský stát může zneužít uprchlické vlny. Je rozhodně divné, že do Evropy míří samí mladí muži, místo, aby ve své zemi bojovali proti teroristům. To nejsou typičtí uprchlíci.

Nemyslím si, že by docházelo k fašizaci společnosti. Lidé jen mají strach. Který rodič by ho neměl, když vidí v televizi atentáty v Paříži, jak radikálové řežou hlavy a střílejí do lidí? Mám čtyři děti a jen ta představa… Je děsivé, že existují lidé, kteří něco takového dokážou. Proto je normální mít obavy, navíc když lidé vidí neschopnost EU migrační krizi řešit,“ řekl Babiš pro sobotní Právo.

„V Evropě se přistěhovalci neintegrovali, vznikla ghetta, centrum terorismu je bruselská čtvrť Molenbeek, francouzský premiér říká, že u nich žije deset tisíc radikálů, a německá kontrarozvědka mluví o osmi tisících džihádistech v SRN. Z toho jde strach. Proboha, jak dlouho ještě chceme být politicky korektní?... Evropa ale v prvé řadě musí být zodpovědná vůči Evropanům. Nemůžeme přece ve jménu humanity kontinent zahubit. V Bruselu má být v roce 2030 více muslimů než Evropanů. To si u nás nedovedu představit, něco takového by naši lidé neakceptovali. Chtějí, aby tu jako většinové obyvatelstvo zůstali Češi,“ uvedl také Babiš.

„Teď do Evropy přichází řada negramotných lidí, kteří neumějí jazyk; a jak se mi svěřil šéf jedné gigantické firmy, jsou pro práci nepoužitelní. A je také otázka, jestli vůbec chtějí pracovat. V Německu by pomalu chtělo žít šest miliard lidí. Proč uprchlíci míří zrovna tam? Protože tam je nejlepší systém sociálních dávek... Hlavně ale musíme zastavit příliv uprchlíků, není možné každého přijmout. Je potřeba postavit plot od Jadranu po Balt, vyloučit ze schengenského prostoru Řecko, které totálně selhalo,“ říká předseda hnutí ANO.

Mladí muži doufají, že zde budou vydělávat a uživí svou rodinu

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Babišova slova tvrdě odmítl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg. „Já bych si netroufnul hovořit do výrobního procesu, jak se dělá z řepky bionafta. Pan ministr financí si troufne hovořit o zahraniční politice a dopadne to tak, jako kdybych já mluvil o výrobním procesu výroby bionafty. Hezky tam poskládal všechny věci, které v poslední době pravil prezident a jiní. Celé je to poněkud složitější,“ řekl ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg.

„Když hovoří o mladých mužích mířících do Evropy místo toho, aby bojovali, tak nevím, jestli on jim dodá ty zbraně a výzbroj proti plně vyzbrojeným teroristům ISIL a Asadově armádě... Poskytne jim zbraně a výcvik? Jinak budou všichni hned při prvním střetu postříleni. Zadruhé, samozřejmě jsou mladí muži jako první, protože cesta přes Balkán až do Čech, promiňte, to není čistá slast. Že jdou jako první mladí muži, kteří doufají, že si zde budou moci vydělávat a pak uživit svou rodinu, je celkem pochopitelné. Že sem tam mezi uprchlíky, kteří utíkají před Islámským státem či bombami pana Asada, se připlete terorista, je dobře možné. Ale teroristé Islámského státu mají plné ruce práce v Iráku a Sýrii a když chtějí udělat atentát, tak mají lepší možnost dostat se sem třeba letadlem. Podíl teroristů mezi uprchlíky je mizivý. I atentáty v Paříži udělali rodilí Francouzi a Belgičané a o jednom z nich se tvrdilo, že je uprchlík. Ale má falšovaný syrský pas. Už se ho na to nezeptáme,“ pokračoval Schwarzenberg.

Práce se pro ně vždy najde

„Čili ministr Babiš nám předvedl jeden předsudek vedle druhého. Já bych rád viděl, jak postaví ten plot od Baltu až k Jadranu. To by bránilo východní hranice. Ale pobřeží Itálie je nadále otevřené. Vyloučit Řecko ze Schengenu? Takže každého, kdo mi nevyhovuje, toho vyloučíme. Řecko je stará členská země EU. Kdybychom my měli ostrovy, tak bych rád viděl, jak bychom my zvládli ostrahu. Ať prosím ministr Babiš nemluví blbosti a spokojí se s tím, čemu rozumí,“ říká Schwarzenberg.

„Panu Babišovi rád zprostředkuji některá setkání v Rakousku či Německu, kde mají stokrát více uprchlíků než my, a uvidí, jak tam pracují v továrnách a tak dále. Inteligentní článek byl v rakouském časopise Profil, že část hospodářského úspěchu Rakouska v posledních desetiletích je postavena na uprchlících z balkánských válek a tak dále. Syřané nejsou blbější ani chytřejší než my. Mají chuť pracovat. Chtějí své rodiny uživit. Všechny ty předsudky, že to jsou nepoužitelní lidé, to se lehce řekne. Když říká, že to jsou mladí lidé, tak nějaká práce se pro ně vždy najde, tak ať opravdu nekecá takové blbosti,“ uzavřel Schwarzenberg.    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…