Schwarzenberg vyčetl premiéru Sobotkovi „znásilnění sousedky“

09.10.2014 15:53

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že není možné si představit stabilní fungování Evropy bez nějaké formy kooperace s Ruskem. Izolace a přílišné tlačení Ruska do kouta způsobí problémy, neboť tím se podpoří tendence k autoritativnímu režimu. S Ruskem je prý bez ohledu na rozdílný pohled na Ukrajinu třeba komunikovat a spolupracovat například proti islámskému extremismu a Islámskému státu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se dívá na věc jinak.

Schwarzenberg vyčetl premiéru Sobotkovi „znásilnění sousedky“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Z dlouhodobého horizontu říkám, a budu to říkat i nadále, že není možné si představit stabilní fungování Evropy bez nějaké formy kooperace s Ruskem. To se týká nejenom ekonomických zájmů, ale také diskuze o politické stabilitě, bezpečnosti, lidských právech. V tom všem musíme s Ruskem udržovat komunikaci. Izolace a přílišné tlačení Ruska do kouta by mohly do budoucna způsobit dlouhodobé problémy, protože čím více bude snaha Rusko izolovat, tím tam budou více podporovány tendence k autoritativnímu režimu. To pro dlouhodobou stabilitu a bezpečnost Evropy není dobrá zpráva. Jsou tady i další témata, kdy je třeba mluvit s Ruskem velmi intenzivně, to je třeba boj proti islámskému extremismu... Můžeme mít s Rusy různý názor na vývoj situace na Ukrajině, nicméně můžeme s nimi mít stejný názor na potřebu stabilizovat Blízký východ a potlačit agresivní islámský extremismus, tak jak ho teď vidíme v podobě Islámského státu v Iráku,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Spolupráce s někým, kdo zrovna znásilňuje vaši sousedku...

ParlamentníListy.cz oslovily s dotazem ostatní politiky, co si o tomto premiérově názoru myslí a předseda TOP 09 se s premiérovým postojem vypořádal dosti svérázně.

„Též není možné stabilní fungování Evropy bez zastavení ruské agrese. Autoritativní režim v Rusku už nastolen je, o pouhých tendencích se mohlo mluvit před 15 lety. Spolupráce s někým, kdo zrovna znásilňuje vaši sousedku, je něco, na co máme rozdílný pohled,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Již prezident republiky Miloš Zeman v projevu na řeckém ostrově Rhodos, o kterém jako první informovaly ParlamentníListy.cz, řekl, že je třeba zrušit sankce proti Rusku, které jsou kontraproduktivní. Důležitějším tématem než „návrat ke studené válce“ je dle něho Islámský stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…